Sporda 2023 böyle geçti

2023 yılı spor adına birbirinden fazla ilke sahne oldu. Türk sporu özellikle futbol adına sancılı dönemler geçirirken heyecan fırtınası farklı branşlarda farklı alanlarda durmaksızın sürdü.

Spor 1 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Sporda 2023 böyle geçti.

Sporda 2023 hem Türkiye’de hem dünyada birçok ilke sahne oldu. Çekişmeli mücadeleler, birbirinden heyecanlı turnuvalar geride kaldı. İşte 2023’ün spor dünyası adına kısa bir özeti.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen 6 Şubat depremleri sporu da vurdu. Ülkedeki spor organizasyonlarına belli bir süre ara verilirken dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu 24 Şubat tarihi itibariyle spor organizasyonlarının yeniden başladığını duyurdu.

Dünya basını 'süper krizi' böyle gördü: 'Suud'lar Gazze savaşında taraf gözükmek istemedi'Dünya basını ‘süper krizi’ böyle gördü: ‘Suud’lar Gazze savaşında taraf gözükmek istemedi’

Depremlerde milli basketbolcu Nilay Aydoğan, milli hentbolcu Cemal Kütahya, Yeni Malatyasporlu Ahmet Eyüp Türkaslan, voleybolcu çift Betül Çoban Çakır ve Bedrettin Çakır, Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu milli sporcularından Sefa Bayraktar, Hatayspor’un sportif direktörü Taner Savut, Hataysporlu futbolcu Christian Atsu, Rasus Kimya Hatay Voleybol Takımı sporcularından Gözde Öztürk, Dilek Mucuk, Ahsen Baş ve İrem Kurtoğlu, Türk voleyboluna oyuncu, antrenör ve yönetici olarak hizmet eden Muhammet Görken, Malatya BBSK Voleybol Takımı oyuncularından Mehmet Can Ağırbaş, Resul Gün, Görkem Can Gündüz ve Tunahan Yıldız hayata veda ettiler.

Türk sporunda yıla damgasını vuran takım şüphesiz Filenin Sultanları oldu. Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Milletler Ligi ve Avrupa Şampiyonası’nda tarihinde ilk defa mutlu sona uzanırken 2024 Paris Oyunları için de vize almayı başardı. Öte yandan Vakıfbank Şampiyonlar Ligi’ni kazanırken Eczacıbaşı dünya şampiyonu oldu. Yerel ligdeyse Fenerbahçe altı senelik şampiyonluk hasretini noktaladı.

Filenin Sultanları 2023’e damga vurdu.

Filenin Efeleri ise voleybolda başarılarını sürdürdü. Altın Lig zaferi yaşayan ekip Milletler Ligi’ne katılma hakkı da elde etti.

Futbolda A Milli Takım teknik direktör değişikliği yaşayıp Vincenzo Montella ile yoluna devam ederken Almanya’da düzenlenecek EURO 2024 için bilet kazandı. Elemelerde tarihinde ilk kez grubunu lider bitiren milliler Almanya’da mücadele etme hakkı elde etti. Öte yandan Türkiye EURO 2032’ye İtalya’yla berabere ev sahipliği yapma hakkı da kazandı.

Milli Takım EURO 2024 bileti aldı.

2023’te Süper Lig şampiyonu Galatasaray oldu. Sarı-kırmızılılar tarihinde 23. kez bu başarıya erişmenin sevincini yaşadı.

Türkiye Kupası zaferi Fenerbahçe’nin oldu. Sarı-lacivertliler bu başarıyla beraber dokuz sene süren kupa hasretini noktalamış oldu.

Türk futbolunda aralık ayı birbirinden farklı aksiyonlara sahne oldu. Ankaragücü-Rizespor maçının ardından sahaya inen eski Ankaragücü Başkanı Faruk Koca hakem Halil Umut Meler’e yumruk attı. Meler yerde tekmelendi. Faruk Koca ve yanındakiler futboldan ömür boyu men edildi. İstanbulspor – Trabzonspor maçındaysa ev sahibi ekibin başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu hakem kararları gerekçesiyle sahadan çekildi. İstanbul ekibine hükmen mağlubiyet ve üç puan silme cezası verildi.

Faruk Koca Halil Umut Meler’e yumruk attı.

29 Aralık tarihinde Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde oynanması planlanan Süper Kupa maçı Suudi yetkililerin üzerinde Atatürk’ün sözünün yazılı olduğu pankarta ve Atatürk siluetinin olduğu tişörte izin vermemesi üzerine oynanmadı.

Süper TürkiyeSüper Türkiye

Türk futbolu 2023’te çeşitli seçimlere sahne oldu. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi görevine devam ederken 2023-24 sezonuna istediği başlangıcı yapamayan Beşiktaş’ta seçim kararı alındı, başa Hasan Arat geçti. Trabzonspor’da ise Ahmet Ağaoğlu’ndan sonra Ertuğrul Doğan dönemi başladı.

Şampiyonlar Ligi’nde Manchester City tarihindeki ilk şampiyonluğa uzandı. City Premier Lig, FA Cup zaferleri de yaşadı. UEFA Avrupa Ligi’nde Sevilla hakimiyeti sürerken Konferans Ligi’nde bir başka İngiliz ekibi West Ham United zafere uzandı. City yıl sonudna Dünya Kulüpler Kupası’nı da kazandı. LaLiga’da Barcelona, Serie A’da Napoli 33 sene sonra, Ligue 1’de PSG, Bundesliga’da ise Bayern Münih lig şampiyonluğu yaşadı.

Avrupa futboluna Manchester City damga vurdu.

Transfer döneminde de dünya futbolu birbirinden farklı sürprizlere sahne oldu. Cristiano Ronaldo sonrası Suudi Arabistan kulüpleri daha fazla yıldıza astronomik maaşlara imza attırmayı başardı. Arjantinli Lionel Messi ise Arabistan yerine ABD’yi tercih etti ve Inter Miami’ye transfer oldu. Türkiye’de ise Galatasaray ve Fenerbahçe arasındaki transfer çekişmesi dikkat çekti. Türk futbolunun son yıllarda yetiştirdiği en büyük yıldızlardan Arda Güler Real Madrid’e transfer oldu.

Arda Güler'den Bellingham'a yanıtArda Güler’den Bellingham’a yanıt

Basketbolda Denver Nuggets NBA tarihindeki ilk şampiyonluğunun sevincini yaşadı. EuroLeague’de Real Madrid zafere uzandı. Sekiz sene sonra ilk defa Fenerbahçe ve Anadolu Efes’ten birinin olmadığı bir dörtlü final yaşandı. Basketbol Süper Lig’de Anadolu Efes final serisinde Karşıyaka’yı geçip zafere uzandı, Ergin Ataman son şampiyonluğunu yaşayıp kulübe veda etti ve Panathinaikos’un yolunu tuttu. FIBA Dünya Kupası ise sürpriz bir sonuca sahne oldu, Almanya dünya şampiyonluğunu kazandı. Turnuvanın favorisi ABD dördüncü olabildi.

Almanya Dünya Kupası’nı kaldırdı.

Kadınlar basketboluna kıtada Fenerbahçe damga vurdu. EuroLeague’i tarihinde ilk defa kazanan Kanarya Süper Lig’de de mutlu sona uzanırken Fransız temsilcisi Asvel’i 109-52 yenen Fenerbahçe, Süper Kupa’yı da müzesine götürdü.

Sırp raket Novak Djokovıc Fransa Açık, Avustralya Açık ve Amerika Açık’ta şampiyonluğa ulaştı, dört Grand Slam’in üçünü kazandı. Wimbledon’daysa Carlos Alcaraz bu yıl Djokovıc’i Grand Slam finallerinde yenen tek tenisçi oldu ve Wimbledon’da zafere ulaştı. Kadınlar tenisinde Fransa Açık ve Amerika Açık’ta şampiyonluğun adı Iga Swiatek oldu. Wimbledon’da Marketa Vondrousova, Avustralya Açık’taysa Aryna Sabalenka şampiyonluğa uzandı.

Teniste sezona Djokovic damgası.

Motor sporlarının en dikkat çeken organizasyonu Formula 1’de Max Verstappen dominasyonu vardı. Red Bull pilotu üst üste 3. kez dünya şampiyonu oldu. Moto GP’de büyük çekişmeye sahne olan sezonu Francesco Bagnaia şampiyonlukla bitirdi.

Milli güreşçiler, Avrupa Şampiyonası’nda 6’sı altın, 3’ü gümüş ve 8’i bronz olmak üzere toplamda 17 madalya kazandı. Milli güreşçi Rıza Kayaalp, 12 Avrupa Şampiyonluğu bulunan Rus Aleksandr Karelin’in rekorunu egale etti. Milli sporcu Ali Cengiz dünya güreş Şampiyonası’nda altın madalya kazandı.

Rıza Kayaalp Avrupa’nın zirvesinde.

Atletizmde Tuğba Danışmaz 2023 Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nda üç adım atlamada altın madalyaya uzandı. Azerbaycan’da düzenlenen Dünya Tekvando Şampiyonası’nda Merve Dinçel, Nafia Kul ve Hakan Reçber altın madalya kazandı. Polonya’da düzenlenen 3. Avrupa Oyunları’nda milli sporcular dokuz altın, dokuz gümüş ve 20 bronz olmak üzere toplamda 38 madalya kazandı, madalya sıralamasında 48 ülke arasında dokuzuncu oldu.

Artistik cimnastikte erkek milli takım Dünya Şampiyonası’nda 10. oldu ve tarihte ilk kez yaz olimpiyatları için vize aldı. Mete Gazoz Almanya’da düzenlen Dünya Şampiyonası’nın klasik yay finalinde Kanadalı Eric Peters’i 6-4 yenerek altın madalya kazandı.

Mete Gazoz yine dünyanın zirvesinde.

Milli sporcu Şahika Ercümen Cumhuriyet’in 100. Yılına özel Hatay’da gerçekleştirdiği denemede Paletsiz Değişken Ağırlık kategorisinde 105 metre Dünya rekorunu 106 metre ile kırdı.

662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Başpehlivanlığı İsmail Balaban’ı mağlup eden Yusuf Can Zeybek kazandı. 110. Fransa Bisiklet Turu’nu Jumbo-Visma takımının Danimarkalı sporcusu Jonas Vingegaard aldı. 58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nuysa Kazakistan’ın Astana takımından Alexey Lutsenko zirvede tamamladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.