Sporda çarşamba mesaisi: Paris’teki sıcak hava sporcuları olumsuz etkileyebilir

Sporda çarşamba gününün gündemi yoğun. Paris Olimpiyatları'na sayılı gün kala mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar sporcuları endişelendiriyor. İşte Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmeler.

Spor 27 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Sporda günün öne çıkanları.

Spor dünyasında gündem yine oldukça yoğun. Paris’te başlayacak olimpiyat oyunları öncesi Fransa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava koşulları endişe yaratıyor. Formula 1 ise Katalunya’nın ardından Avusturya’da heyecanı devam ettirmeye hazırlanıyor. İşte sporda günün getirdikleri…

Paris’teki sıcak hava koşulları sporcuları olumsuz etkileyebilir

Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisinin verilerine göre mayıs, “art arda en sıcak 12. ay” olarak kayıtlara geçti. Hava durumu tahminlerinde bu yıl Avrupa’da şimdiye kadarki en sıcak yaz mevsiminin yaşanacağı öngörülürken bu koşulların Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’nı nasıl etkileyeceği gündeme geldi.
Avrupa’nın birçok ülkesi, mevsim normallerinin üzerinde seyreden, ortalamanın üzerindeki kavurucu sıcaklara karşı önlemler alıyor. Paris’te 26 Temmuz-11 Ağustos’ta düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’nda nasıl olacağı kesin bilinemese de Fransız meteoroloji servisi Meteo France, yaz mevsiminde yüzde 70 ihtimalle ortalamanın üzerindeki sıcaklıkların etkili olacağını bildirdi.
Meteo France, haziran, temmuz ve ağustosa ilişkin mayısta yayımladığı raporda yaz mevsimindeki nem oranının yüzde 25 ihtimalle normallerin üzerinde olacağı, yüzde 50 ihtimalle ise daha kuru havanın görüleceği tahmininde bulundu. “Fransa için normalden daha sıcak bir senaryo, en olası senaryodur” ifadesine yer verilen raporda, zaman zaman bölgesel ve şiddetli yağış olasılığı göz ardı edilmese de çoğunlukla daha kurak ve sıcak yaz beklendiği kaydedildi. Öte yandan, bu yaz olimpiyatlarda 329 etkinlik kapsamında 10 bin 500 sporcuyu ağırlamaya hazırlanan ülkedeki aşırı sıcakların sporcuların sağlığını ve performansını etkileyebileceği değerlendiriliyor.

Britanya Sürdürülebilir Spor Derneğinin (BASIS) yayımladığı “Rings of Fire 2: Paris Olimpiyatlarında Aşırı Sıcaklar” adlı raporda sıcak havanın sporcular üzerinde oluşturabileceği risklere yer verildi.
Aşırı sıcaklar yüzünden oluşabilecek kramp, sıcak çarpması ve bayılma gibi rahatsızlıklar konusunda uyarıda bulunulan raporda olimpiyat sporcuları da bu konudaki endişelerini dile getirdi.
Tokyo Olimpiyatları’nda yarışan İngiliz yüzücü Hector Pardoe Budapeşte’deki 2022 Dünya Şampiyonası’nda ciddi sıcak çarpması vakası yaşadığını anlattı.
Bu olayı “Yaşadığım en kötü deneyimlerden biri” şeklinde niteleyen Pardoe “Neredeyse felç olmuştum, konuşamıyor ve hareket edemiyordum. Çok şiddetli bir migrenim vardı. İstifra, bulanık görme ve kas yorgunluğu yaşadım” ifadelerini kullandı.
Aşırı sıcaklar Japonya’nın başkenti Tokyo’da 2021’de düzenlenen olimpiyatları da olumsuz etkilemişti.

Fransa’da 2023’te aşırı sıcaklar, 5 binden fazla kişinin hayatına mal oldu
Halk Sağlığı Kurumunun 8 Şubat’ta yayımladığı verilere göre, Fransa’da 2023’te 4 aşırı sıcak hava dalgası yaşandı.
Ülkede 2023 yazı boyunca aşırı sıcaklar sebebiyle 5 binden fazla Fransız yaşamını yitirdi.
Meteo France’ın 1 Haziran-31 Ağustos’u kapsayan 2023 Yazı İklim Değerlendirmesi raporuna göre de ülkede geçen yılki yaz dönemi “1900’den bu yana en sıcak dördüncü yaz” olarak kayıtlara geçti.
Fransa topraklarının yüzde 14’ünde geçen yaz aylarında sıcaklıklar 40 derecenin üzerine çıktı, güneydeki Carcassonne kentinde termometreler 43,2 dereceyi gösterdi.

Formula 1’de heyecanın yeni adresi Avusturya: Sprint geri dönüyor

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 11’inci ayağı bu hafta sonu koşulacak Avusturya Grand Prix’si ile sürecek. Spielberg kentinde bulunan 4,3 kilometrelik Red Bull Ring pistinde, 71 tur üzerinden düzenlenecek etapta sprint eleme turları, yarın TSİ 17.30, sprint yarışı 29 Haziran Cumartesi günü TSİ 13.00, yarış ise 30 Haziran Pazar günü TSİ 16.00’da başlayacak.

Sezonun geride kalan kısmında Red Bull’dan Max Verstappen yedi, Ferrari’den Carlos Sainz ve Charles Leclerc ile McLaren’den Lando Norris birer kez podyumun zirvesine çıktı. Avusturya’daki yarış öncesi Pilotlar ve takımlar klasmanının ilk 5 sırası şöyle:
Pilotlar
1. Max Verstappen (Hollanda): 219 puan
2. Lando Norris (Büyük Britanya): 150
3. Charles Leclerc (Monako): 148
4. Carlos Sainz (İspanya): 116
5. Sergio Perez (Meksika): 111
Takımlar
1. Red Bull: 330
2. Ferrari: 270
3. McLaren: 237
4. Mercedes: 151
5. Aston Martin: 58

Beşiktaş Rafa Silva'nın maliyetini açıkladıBeşiktaş Rafa Silva’nın maliyetini açıkladı

Borussia Dortmund Teknik Direktörü Nuri Şahin’in yardımcıları belli oldu

Nuri Şahin’in yardımcıları belli oldu.

Edin Terzic’in ayrıldığından sonra Borussia Dortmund’un başına geçen Nuri Şahin’in yardımcıları belli oldu. Borussia Dortmund’un resmi sitesinden yapılan açıklama ile genç teknik adamın yardımcıları; Antalyaspor’u çalıştırdığı dönemde teknik ekibinde olan Portekizli Joao Tralhao, 44 yaşındaki Ertuğrul Arslan ve eski takım arkadaşı Lukasz Piszczek oldu.

Geçtiğimiz sezon teknik direktör Edin Terzic’in ekibinde beraber çalıştığı Sven Bender ve Sebastian Geppert ise 30 Haziran tarihinde kulüpten ayrılacaklar. 35 yaşındaki Türk teknik adam şu sözlere yer verdi;

“İşbirliğimiz için Sven ve Sebastian’a teşekkür etmek istiyorum. Şimdi yeni ekibi ve hem kişisel olarak hem de içerik açısından çok değer verdiğim üç uzmanla değişimi sabırsızlıkla bekliyorum. Zaten Antalyaspor’da Joao ve Ertuğrul’la çalıştım. Sven Bender’in ne yazık ki yeni sezon için kulüpten ayrılacağının netleşmesi üzerine ilk tercihim Lukasz Piszczek oldu. Onunla özel bir bağım var, Sven’le çalışmaya devam etmeyi çok isterdim.”

Landry N’Guemo yaşamını yitirdi

Geçmişte Akhisar ve Kayserispor’da da top koşturan Kamerunlu eski futbolcu Landry N’Guemo 38 yaşındayken geçirdiği trafik kazası sonucu hayata gözlerini yumdu.

N’Guemo 2015-17 arası Akhisar, devamında da Kayserispor formaları giymişti. Orta sahada görev alan oyuncunun kariyerinde Celtic, Bordeaux ve Saint-Etienne gibi kulüpler de vardı.

Ozan Tufan Trabzonspor'da '11' numarayı kaptıOzan Tufan Trabzonspor’da ’11’ numarayı kaptıBeşiktaş, teknik ekibe Anthony McElhone ve Rudolfus Hubertus Hesp’i dahil etti

Siyah-beyazlı kulüpten yapılan açıklamada, spor bilim uzmanı ve performans antrenörü olarak Queen’s Park FC’den Anthony McElhone ile kaleci antrenörü olarak Heerenveen’den Rudolfus Hubertus Hesp’in teknik ekibe dahil edildiği açıklandı. Kulüp, her iki isme de yeni görevlerinde başarılar diledi.

Erkekler VNL’de Japonya ve Polonya yarı finale yükseldi

FIVB Erkekler Milletler Ligi’nde (VNL) final etabı heyecanı Polonya’nın Lodz kentinde başladı. Çeyrek finalde Japonya, Kanada’yı 3-0’la geçerken, ev sahibi Polonya ise Brezilya’yı 3-1 yendi. Organizasyonda yarın oynanacak çeyrek final maçlarında İtalya ile Fransa, Slovenya ile de Arjantin karşılaşacak.

12 Dev Adam, hazırlık maçında Filipinler'i mağlup etti12 Dev Adam, hazırlık maçında Filipinler’i mağlup etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.