Sporda salı mesaisi: Paris Olimpiyatları’nda rekor sıcaklık uyarısı

Spor gündeminde dünyada ve Türkiye'de yaşananlar 10Haber'le sizlerle.

Spor 18 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İşte spor dünyasında günün öne çıkanları.

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (EURO 2024) mücadele eden Hırvatistan Milli Takımı’nın orta saha oyuncusu Nikola Vlasic, sakatlığı nedeniyle kadrodan çıkarıldı. Hırvatistan Futbol Federasyonu, 26 yaşındaki futbolcunun yaşadığı kas sakatlığı sebebiyle kadrodan çıkarıldığını ve milli takım kampından ayrılacağını duyurdu. Vlasic, federasyonun sosyal medya hesabında yer alan açıklamasında, “Sakatlığım takıma yardım etmemi engelleyeceği için son derece üzgünüm. Turnuvaya hazır olmak için mümkün olan her şeyi yaptım. Verdikleri fırsat için teknik heyete teşekkür ediyorum. Bu takıma inanıyorum ve başarılı olacaklarından eminim” ifadelerini kullandı. İtalya’nın Torino ekibinde forma giyen Vlasic, Hırvatistan Milli Takımı’nın EURO 2024 B Grubu’nda İspanya’ya 3-0 yenildiği ilk maçta süre almamıştı. Gruptaki ikinci maçına yarın çıkacak Hırvatistan, TSİ 16.00’da Hamburg şehrindeki Volkspark Stadı’nda Arnavutluk ile karşılaşacak.

Paris Olimpiyatları’nda rekor sıcaklık uyarısı

Önde gelen olimpiyat sporcuları, bilim insanlarıyla bir araya gelerek, gelecek ay başlayacak Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda aşırı sıcakların sporcular için hayati risk oluşturabileceği uyarısında bulundu.
Dünya çapında 11 olimpiyat sporcusu, İngiltere’deki Portsmouth Üniversitesi, İngiliz Sporda Sürdürülebilirlik Derneği, ABD merkezli araştırma kuruluşu Climate Central ve sporcuların oluşturduğu Avustralya merkezli bir hareket olan Frontrunners tarafından hazırlanan “Ateşten Halkalar: 2024 Paris Olimpiyatlarında Isı Riskleri” raporu yayımlandı.
Rapora göre, Paris’te sıcaklık değerlerinin 30 derecenin üstünde olduğu gün sayısı arttı. Fransa’da olimpiyat oyunlarının düzenlendiği dönemde ortalama sıcaklığın 3,1 derece ve gece sıcaklıklarını temsil eden ortalama minimum sıcaklıkların ise 3,3 yüksek olacağı öngörülüyor.
Sporcular, Tokyo’daki olimpiyat oyunlarının tarihteki en sıcak olimpiyat olduğuna dikkati çekerken, sıcaklıkların 34 dereceyi ve nem oranının yüzde 70’i aştığının altını çizdiler.
İklim değişikliği nedeniyle üst üste sıcaklık rekorlarının kırıldığı bu dönemde, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda sıcaklıkların Tokyo’daki değerleri aşabileceği ve hayati risk oluşturabileceği uyarısı yapıldı.
Raporda sporcular için aşırı sıcaklardan kaçınmak için akıllı programlama, daha iyi rehidrasyon ve soğutma planları, sporcuları iklim değişikliği konusunda destekleme, iklim farkındalığı kampanyalarında spor kuruluşları ve sporcular arasındaki iş birliğini artırmanın yanı sıra sporda fosil yakıt sponsorluğunu yeniden değerlendirme önerileri yer aldı.
Raporda görüşlerine yer verilen Dünya Atletizm Birliği Başkanı Sebastian Coe, “Aşırı sıcaklıkların sporcular için etkisi uyku bozukluğu ve son dakika değişiklikleri gibi performansı etkileyen küçük sorunlardan, sağlık üzerindeki etkilerin şiddetlenmesi ve ısıya bağlı stres ve yaralanmalara kadar çok çeşitli ve geniş kapsamlı olabilir. Küresel sıcaklıkların artmaya devam etmesiyle, iklim değişikliği spor için giderek artan şekilde varoluşsal bir tehdit olarak görülmeli” uyarısında bulundu.
Yeni Zelanda Kadın Futbol Milli Takımı oyuncusu Katie Rood, aşırı sıcaklıkların yol açabileceği hayati risklere işaret ederek, “Sıcaklıkların gidişatını ve iklimin çevremizde ne kadar hızlı kötüleştiğini gördüğümüzde, bu dehşet verici bir olasılık” ifadesini kullandı.
ABD’li atletizm sporcusu disk atıcı Sam Mattis ise, “Ne yazık ki ABD’de sporcuların sıcak çarpmasından ölmesi yeni bir durum değil. Aşırı sıcaklar daha yaygın hale geldikçe ve sporcular için riskler değişmedikçe, bunların tekrar yaşanması muhtemel görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Fenerbahçe camiası bayramlaştı

Fenerbahçe’de bayramlaşma töreni yapıldı.

Fenerbahçe Kulübünde Kurban Bayramı dolayısıyla geleneksel bayramlaşma töreni yapıldı. Faruk Ilgaz Tesisleri’nde gerçekleştirilen törene, kulüp başkanı Ali Koç, Yüksek Divan Kurulu Başkanı Şekip Mosturoğlu, genel sekreter Burak Çağlan Kızılhan ile üyeler katıldı. Kürsüde konuşan Başkan Ali Koç A Milli Futbol Takımı’nın önemli bir maça çıkacağını dile getirerek, “Bir sonraki tura geçeriz umarım. Bunu yapacak kadro kalitemiz var. Allah onlara şans versin. İnşallah ikinci bir bayramı bu akşam kutlarız” dedi.

Milli pentatlet İlke Özyüksel Mihrioğlu, Paris 2024 kotası aldı

Modern pentatlonda milli sporcu İlke Özyüksel Mihrioğlu, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na katılım hakkı elde etti.
Türkiye Modern Pentatlon Federasyonundan yapılan açıklamada, İlke’nin üst üste üçüncü kez olimpiyatlara katılacağı belirtilerek, “Tebrikler İlke Özyüksel Mihrioğlu. 2016 Rio ve 2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları’na katılan ve şimdi de 2024 Paris Yaz Olimpiyatları’na gitmeye hak kazanan İlke Özyüksel Mihrioğlu’nu tebrik ediyoruz. Yolun açık, başarıların daim olsun.” ifadelerine yer verildi.
Milli sporcu, henüz 19 yaşındayken yarıştığı Rio 2016’da 35’inci olmuştu. İlke, 2020 Tokyo’da ise madalyaya çok yaklaşmış ancak beşinci sırada yer almıştı.

Okçulukta Dünya Kupası’nın üçüncü ayak müsabakaları Antalya’da başladı

Antalya’da okçuluk dünya kupası heyecanı başladı.

Türkiye Okçuluk Federasyonunca 100. Yıl Okçuluk Tesisleri’nde düzenlenen ve 62 ülkeden 385 sporcu katıldığı organizasyonun ilk gününde antrenman ve sıralama atışları yapıldı.
Okçuluk Milli Takımlar Teknik Direktörü Yusuf Göktuğ Ergin, AA muhabirine, yılın en yüksek katılımlı Dünya Kupası ayağına ev sahipliği yaptıklarını söyledi.Paris 2024 Olimpiyatları öncesinde her takımın kendi eksiklerini değerlendireceği bir organizasyon olacağını ifade eden Ergin, şunları kaydetti:
“Burada klasik yay ve makaralı yayda toplam 12 sporcuyla ülkemizi temsil edeceğiz. Sporcularımızın mevcut form durumunu görmek önemli. Bununla birlikte Dünya Kupası finallerine puan veren son yarışma. Olimpiyat oyunları öncesinde hem klasik yay takımımızın durumunu görmek hem de makaralı yay takımımın Dünya Kupası finallerine katılması için 4 gün boyunca mücadelemiz sürecek. Bizim için elbette klasik yay erkeklerde sporcularımızın ortaya koyacağı performans önemli. Olimpiyatlar için beklentiyi bir ölçüde tahmin edebileceğimiz bir yarışma olacak”
Klasik yay erkek takımının daha önce takım kotası aldığını, kadınlarda ise Elif Berra Gökkır’ın bireysel olarak olimpiyat kotası almayı başardığını vurgulayan Ergin, “Burada Paris 2024 Olimpiyatları Dünya Kota Yarışması yapıldı. Klasik yay kadın takımımızla kota almak için mücadele ettik. Sporcularımız gerçekten beklediğimiz ölçüde iyi bir yarışma çıkarmalarına rağmen rakibimiz bizden daha üstün performans gösterdi. Şu an için olimpiyat oyunlarına 4 kişiyle katılmayı garantilemiş durumdayız” diye konuştu.
Kupanın 3. ayak müsabakaları, 23 Haziran’da sona erecek.

Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek takımlar açıklandı

Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde yeni sezonun takımları…

FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’nin yeni sezonunda doğrudan yer alacak takımlar açıklandı. BCL’den yapılan açıklamaya göre Türkiye’den Galatasaray, Manisa Büyükşehir Belediyespor ve Karşıyaka normal sezon gruplarında yer alacak. Aliağa ise normal sezonda yer almak için eleme turunda mücadele edecek.
Basketbol Şampiyonlar Ligi’ne 28 takım doğrudan katılacak, eleme aşamasını geçen dört takım da ligde oynamaya hak kazanacak. Eleme turu eylül ayı ortasında gerçekleştirilecek organizasyonun normal sezonu ise 1 Ekim’de başlayacak. Normal sezon grupları ve eleme turu turnuvalarının kura çekimi ise 26 Haziran Çarşamba günü İsviçre’deki Patrick Baumann Basketbol Evi’nde gerçekleştirilecek.

Burnu kırılan Mbappe için şok iddiaBurnu kırılan Mbappe için şok iddia

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.