Süper Lig’de aksiyon dolu ilk devre böyle geride kaldı

Bir dolu aksiyon, kimileri için hayal kırıklıklarıyla dolu geçen haftalar ve zirvede ikili ezeli rakibin mücadelesi. İşte Süper Lig'de ilk yarı böyle geride kaldı.

Spor 27 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İşte Süper Lig'de ilk yarıdan öne çıkan notlar.

Türk futbolunda 2023-24 sezonunun ilk devresi birçok aksiyona, olaya ve heyecana sahne oldu. Kimi futbol keyfine keyif katan süreçte kimi haberler can sıkmaktan ve ülke futbolunun geleceği adına umut kırmaktan öteye gitmedi.

İşin futbol kısmına ve istatistiklere gelmeden önce sondan önceki iki maç haftasında yaşanan olayların yalnızca Türkiye’de değil Avrupa’da ses getirdiğini hatırlatmakta fayda var. 11 Aralık tarihinde 15. haftanın kapanış maçında Ankaragücü ve Rizespor Ankara’da karşı karşıya geldi. 1-1 biten maçın son düdüğü ardından hakem Halil Umut Meler dönemin Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın saldırısına uğradı. Meler’in elmacık kemiği kırıldı. Koca ve beraberindeki iki saldırgan tutuklandılar. TFF ligleri süresiz erteledi, Koca Ankaragücü’ndeki başkanlık görevinden istifa etti ardından futboldan ömür boyu men cezası aldı. Bu olayın üstüne liglere bir hafta ara verildi.

Yumruğun bedeli: Faruk Koca'ya ömür boyu, Ankaragücü'ne beş maç cezaYumruğun bedeli: Faruk Koca’ya ömür boyu, Ankaragücü’ne beş maç ceza

Ara verilen lig 19 Aralık akşamı başladı. İstanbulspor ve Trabzonspor maçında Trabzonspor’un ikinci golü öncesi İstanbulsporlu Loshaj’a faul yapılıp yapılmadığı VAR’da incelendi. VAR ekranındaki Serkan Tokat Ali Şansalan’ı çağırmadı ve Trabzon’un golü geçerli sayıldı. Santra yapıldı. Bir dakika sonra kulübeye inen İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu takımı sahadan çekti. Daha sonra İstanbulspor 3-0 hükmen yenik sayıldı ve üç puanı silindi. Bu iki olay yalnızca ülke içinde değil kıtada büyük yankı uyandırdı.

İstanbulspor Başkanı: Federasyon istifa etmez, görevden alınırİstanbulspor Başkanı: Federasyon istifa etmez, görevden alınır

Fenerbahçe ve Galatasaray zirvede

İşte uzun süre devam eden hakem eleştirilerinin ve zirvedeki amansız mücadelenin hakim olduğu Türk futboluna ne yazık ki bu iki vahim olay damga vurdu. Ancak iş istatistik kısmına bakmaya gelince yer yer doyurucu bir lig heyecanı yaşandığını kabul etmek lazım.

Öncelikle zirvede tarihi bir mücadele var. 2013-14 sezonundan beri şampiyonluk hasreti yaşayan Fenerbahçe ve ve son şampiyon Galatasaray sezonun ilk 17 maçlık kısmını 2’şer beraberlik ve 1’er mağlubiyet dışında firesiz geçtiler. Takımların aldıkları beraberliklerden biri kendi aradıkları maçta çıktı. Sezonun 18. haftasında Kadıköy’de oynanan mücadele 0-0 berabere sonuçlandı. Seyir zevki sezon boyunca iki takımın vadettiğinin son derece altında kalan mücadele sonucu Fenerbahçe ilk devreyi zirvede tamamladı. İlk devre sonunda Transfermarkt verilerine göre ligin en değerli futbolcuları 22 milyon euro Sacha Boey ve 20 milyon euro ile Ferdi Kadıoğlu oldu.

Fenerbahçe Galatasaray şampiyonluk için iki aday olarak öne çıkıyorlar.

Gol krallığında da dev derbi

Gol krallığında da zirvede bu iki takımın yıldızları birbirlerine rakip oldular. Galatasaray’da Arjantinli yıldız Mauro Icardi 12 golle yıldızlaşırken zirvede Edin Dzeko aynı gol sayısıyla yer aldı. Bu iki futbolcuyu üçüncü sırayı son hafta Trabzonspor’a kaptıran Kayserispor’un Senegalli forveti Mame Thiam 11 golle takip etti. Asist krallığındaysa zirve Adana Demirspor’un gözde kanat oyuncusu Yusuf Sarı’da. Yusuf ligin ilk kısmını yedi asistle geçti. Onu takip eden üç isim altı asistle Trabzonspor’dan Abdülkadir Ömür, Fenerbahçe’den Dusan Tadic, Kasımpaşa’dan Hajradinovic.

Fenerbahçe – Galatasaray rekabeti gol krallığında da devam etti.

 

Beşiktaş hayal kırıklığı yarattı

Ligin ilk yarısının en büyük hayal kırıklığı yaratan ekiplerinden biri Beşiktaş oldu. Sezona Şenol Güneş yönetiminde giren ekip ne ligde ne Avrupa’da istediği başlangıcı yapamadı. İç sahada oynanan ve Lugano’nun 2-0’dan geri gelerek son 10 dakikada bulduğu gollerle 3-2 kazandığı maçın ardından Şenol Güneş istifa etti, yönetim seçim kararı aldı. Yola Burak Yılmaz’la devam eden Beşiktaş’ta işler yoluna girmedi. Yine iç sahada Bodo/Glimt’e karşı alınan yenilgi sonrası bu kez Yılmaz istifa etti. Üçüncü teknik direktör tercihi kulübün efsanelerinden Rıza Çalımbay oldu. Çalımbay’la kötü denilmeyecek bir başlangıç yapan Beşiktaş’ta işler bir süre sonra yine sarpa sardı. Sırasıyla Club Brugge, Fenerbahçe ve Alanyaspor’a karşı tamamı iç sahada olmak üzere alınan yenilgiler Çalımbay’ın sonunu hazırladı. Yeni yönetim deneyimli isimle yollarını ayırdı. Kara Kartal ilk yarıyı Hatayspor deplasmanında dördüncü farklı teknik direktörü Serdar Topraktepe yönetiminde Mersin’de Hatayspor’a karşı kapadı. Siyah-beyazlılar maçı 2-1 kazandı ve 29 puanla beşinci sıraya geldi.

Beşiktaş Hatayspor zaferiyle nefes aldı.

Ligin üçüncü sırasında sezona başladığı Nenad Bjelica ile sekizinci haftada yollarını ayıran ve yeniden Abdullah Avcı ile anlaşan Trabzonspor var. Bordo-mavililer 30 puanda ve takipte 29 puanlı iki takım Kayserispor’la Trabzonspor yer alıyor. Ligin altıncı sırasında teknik direktör değişikliğine giden bir diğer takım Adana Demirspor yer alıyor ve puanları 27. Yedinci sıra İlhan Palut’a emanet Rizespor’a ait. 26 puanlı Rize’yi Nuri Şahin’in 24 puanlı Antalyaspor’u takip ediyor. Kasımpaşa 23 puanla dokuzuncu sırada. Sivasspor 21 puanla 10.’lukta. Geçen sezonu deprem bölgesinde oldukları için tamamlayamayan takımlardan Gaziantep FK ve Hatayspor 19 puandalar. Bu takımlardan Antep 15, Hatay 13. sırada yer alıyor.

Teknik direktör dayanmadı

Sezonun ilk yarısında birçok teknik direktör 2023-24’e başladığı takımla görevine devam edemedi. İlk haftalardan itibaren başlayan yaprak dökümü ilk yarı sonunda tam 16 teknik direktör ayrılığıyla birlikte arşa çıktı. Fenerbahçe, Galatasaray, Sivasspor, Rizespor, Antalyaspor, Hatayspor gibi takımlar hariç tüm takımlar sezona başladıkları teknik direktörleriyle yollarını ayırdı.

'Süper' teknik direktörler mezarlığı... Patrick Kluivert de gitti‘Süper’ teknik direktörler mezarlığı… Patrick Kluivert de gitti

Düşme hattında üç İstanbul ekibi

Süper Lig’in ilk yarısı geride kalırken düşme hattında İstanbul takımlarının fazlalığı dikkat çekti. Sezona Alpaslan Erdem’le başlayan ve yoluna Şota Arveladze ile devam eden Karagümrük 17 puanla 17. sırada. Ligin yeni ekiplerinden Samsunspor da son dönemde toparlanmış olmasına rağmen ilk haftalarda yaptığı kötü başlangıcın etkisiyle 17 maç sonunda 15 puanla 18. sırada yer alıyor. Ligin 19. basamağında bir diğer yeni ekip Pendikspor var. Stadyumundaki balkon tribünüyle futbol severlerin dikkatini çeken Pendik 14 puan toplayabildi. Ligin son sırasındaysa Trabzonspor maçında sahadan çekilerek üç puanı silinen kulüp İstanbulspor yer alıyor. İstanbul ekibinin puanı 5 ve en büyük küme düşme adayı olarak dikkat çekiyorlar.

Süper Lig'in en iyileri ödül aldı, gündem derbi olduSüper Lig’in en iyileri ödül aldı, gündem derbi oldu

Süper Lig’de ikinci yarı perdesi ocak ayının ilk haftasının sonunda açılacak. 5 Ocak tarihinde başlayacak heyecan mart ayındaki milli takım arasına dek aralıksız sürecek. Avrupa Ligi’nde yoluna devam eden Galatasaray ve Konferans Ligi’nde mücadele eden Fenerbahçe sezonun ikinci yarısı itibarıyla başlayacak Türkiye Kupası mesaisiyle beraber gidebildikleri yere kadar üç kulvarda mücadele edecekler.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.