Süper Lig’de final perdesi aralanıyor: Anadolu Efes-Fenerbahçe

2023-24 Basketbol Süper Lig sezonunda final serisi zamanı geldi çattı. Anadolu Efes ve Fenerbahçe sezonu şampiyon olarak tamamlamak için karşı karşıya gelecekler. Seride ilk maç bu akşam 20.30'da Sinan Erdem Spor Salonu'nda.

Spor 6 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Anadolu Efes ve Fenerbahçe bir kez daha final serisinde karşı karşıya.

Basketbol Süper Lig’de final serisinin ismi Anadolu Efes-Fenerbahçe oldu. İki ekip maç kaybetmeden geçirdikleri play-off macerası sonunda final serisinde eşleşti. Efes, Karşıyaka’yı üç maç sonunda geride bırakırken Fenerbahçe de Beşiktaş’ı saf dışı bıraktı.

İki ekip arasındaki ilk karşılaşma bu akşam saat 20.30’da Anadolu Efes ev sahipliğinde. Lacivert-beyazlılar normal sezonu lider bitirdiği için aynı bölümü ikinci sırada tamamlayan rakibine karşı saha avantajına sahip. Bu yüzden ikinci maç da cumartesi akşamı aynı saatte aynı salonda oynanacak. Seri 10 Haziran Pazartesi günü Ataşehir’e taşınacak. Üç maç kazanan şampiyon olacak. Gerekmesi halinde dördüncü maç Ataşehir’de, beşinci maç Efes’in ev sahipliğinde Ataköy’de oynanacak.

Sezona son şampiyon unvanıyla başlayan Anadolu Efes üst üste ikinci kez zafere uzanmayı hedefliyor. 16 şampiyonluğu bulunan ekip bu alanda lider. Fenerbahçe ise seriye rakibiyle arasındaki farkı beşe düşürmek ve tarihinin 11. şampiyonluğunu elde etmek için başlayacak. İki takım en son geçen sezonun yarı final serisinde karşılaşmışlardı ve Anadolu Efes seriyi 3-1 kazanmıştı. Efes o serinin ilk maçından bu yana play-off maçı kaybetmedi ve 11 maçlık seri yakaladı. Lacivert-beyazlı İstanbul ekibi geçen sezonun finalinde Karşıyaka’yı süpürmüştü.

Süper Lig’deki son yedi sezonu bu iki takım şampiyon tamamladı. Fenerbahçe 2016, 2017, 2018 ve 2022’de; Efes ise 2019, 2021 ve 2023’te ipi göğüsledi. 2020’de pandemi nedeniyle beyaz sezon ilan edildi.

Kedi sever, kitap kurdu, hatırnaz; şimdi de EuroLeague rekortmeni: Nigel Hayes-Davis!Kedi sever, kitap kurdu, hatırnaz; şimdi de EuroLeague rekortmeni: Nigel Hayes-Davis!

İki takım da koç değiştirdi

İki ekip de sezon ortası koç değişikliğine gitti. Anadolu Efes sezona Erdem Can’la başlarken işlerin yolunda gitmemesinin ardından yardımcı antrenör Tomislav Mijatovic’i başa getirdi. Mijatovic’le geçen ay içinde iki yıllık kontrat imzalandı. Fenerbahçe ise sezona Dimitris Itoudis yönetiminde başlamış, özellikle EuroLeague’de beklentinin altında kalmasının ardından Sarunas Jasikevicius’la yola devam etmişti. Jasikevicius’un Fenerbahçe’si işleri hızlıca toparlamış ve kayıp gibi görünen sezonu Berlin’deki Final Four’da bitirmeyi başarıp turnuvayı dördüncü olarak tamamlamıştı.

Kısalar belirleyici olacak

Anadolu Efes’te Shane Larkin son derece etkileyici bir Karşıyaka serisi oynadı. Yıldız isim İzmir ekibine karşı üç maçı 23.3 sayı, 8.3 asist, 1 top çalma ortalamalarıyla oynayıp belirleyici oldu. Diğer yanda Nick Calathes Beşiktaş karşısında takımının üçüncü maçını 22-5’lik seriyle tamamlayıp seriyi noktalamasında etken oldu. Calathes tıpkı EuroLeague play-off serisinde Monaco’ya karşı attığı kritik üçlükler gibi Beşiktaş potasına da kritik üçlükler gönderdi. Ancak o seride temel faktör oyuncunun Mike James’e yaptığı savunma olmuştu. Süper Lig final serisinde de Shane Larkin’e karşı yapacağı savunmanın belirleyici olmasını beklemek yanlış olmaz.

Öte yandan forvetlerde Will Clyburn’e karşı Nigel Hayes-Davis ve Tarık Biberovic gibi isimlerden gelecek katkı belirleyici olacak. Fenerbahçe’de yerli rotasyonunda Şehmus Hazer ve Melih Mahmutoğlu’nun sahada ne kadar kalacakları, Nick Calathes ve Scottie Wilbekin’in ne kadar dinlenebilecekleriyle direkt ilintili. Fena bir play-off süreci geçirmeyen Efesli Doğuş Özdemiroğlu’na lacivert-beyazlılarda hangi yerli oyuncunun düzenli katkıyı vereceğiyse kritik. Fenerbahçe’de en merak edilen unsur Saras’ın uzun rotasyonunda hangi uzuna süre vereceği. Deneyimli isim Beşiktaş serisindeki üç maçta da Giorgios Papagiannis’i kadroya almış ve Johnathan Motley’yi oturtmuştu.

İki ekip arasındaki büyük rekabetin bir kez daha damga vuracağı seride karşılaşmalar BeIn Sports 5 ve BeIn Sports Haber ekranlarından yayınlanacak.

Fenerbahçe 'sessiz' maçta Beşiktaş'ı tatile gönderdiFenerbahçe ‘sessiz’ maçta Beşiktaş’ı tatile gönderdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.