Taciz, mental sorunlar derken… Jimnastik efsanesi salona dönüyor! 

Jimnastik yıldızı Simone Biles, 2021'de yapılan Tokyo Olimpiyatları'nı mental olarak hazır olmadığı gerekçesiyle yarıda bıraktı. Sporcu iki yıl sonra salonlara dönme kararı aldı.

Spor 29 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Rio Olimpiyat Oyunları'nda Simone Biles 4 altın kazanmayı başardı.

Brezilya’nın Rio kentinde yapılan olimpiyatlara jimnastikte kazandığı 4 altın ve bir bronzla damga vuran isim Simone Biles oldu. ABD’li atlet, dünya şampiyonalarında kazandığı 19 altın, 3 gümüş ve 3 bronz madalya ile genç yaşında tarihin en iyi sporcusu olarak anılıyordu. Pandemi nedeniyle 2021 yılında yapılan Tokyo Olimpiyatları’nda herkesi şoke eden bir olay yaşandı. Atlama masasındaki yarışlara katılan Biles bir anda olimpiyatlardan çekildi. ABD takımı, Biles’ın yokluğunda altın madalyayı Rusya’ya kaptırdı ve gümüş madalyada kaldı.

Uzaklarda doğdular, 'Bizim çocuklar' oldularUzaklarda doğdular, ‘Bizim çocuklar’ oldular

Önce sakatlık denildi, gerçek ortaya çıktı

ABD Cimnastik Takımı’ndan takım finali sırasında yapılan açıklamada Simone Biles’ın ayak bileğinde bir sakatlık olduğu ve bu yüzden yarışmadan çekildiği açıklandı. Ancak Simone Biles gerçeği basın toplantısında söyledi: “Sakatlığım yok. Zihinsel olarak gergindim, ilk hareketin ardından farklı duygular içerisine girdim. Yarışmanın devamında sakatça bir şey yapıp arkadaşlarımın emeklerini boşa çıkarmak istemedim. Harika bir iş yaptılar ve olimpiyat gümüş madalyası kazandılar. Hepsini tebrik ediyorum. Farklı değişkenler var ve her zamanki gibi eğlenmediğimi hissediyorum. Bu yüzden biraz arkama yaslanıp mental olarak dinlenmeye ihtiyacım var. Mental sağlığı ilk sıraya koyuyorum. Yaptığınız spordan keyif almıyorsanız başarılı olamazsınız. Kendinize odaklanmanız gerekir.”

İskoçya'da doğdu, Erzurumlu aşık oldu: Curlingİskoçya’da doğdu, Erzurumlu aşık oldu: Curling

Taciz kurbanı olduğu ortaya çıktı

ABD Jimnastik Takımı doktoru Larry Nasser’ın uzun yıllar boyunca küçük yaşlarından itibaren sporculara cincel tacizde bulunduğu ortaya çıktı. O dönem 24 yaşında olan Simone Biles da Nasser’ın kurbanlarından biriydi. Biles, verdiği bir röportajda şunları söylüyordu: “O zamanlar kimse bize cinsel tacizin ne olduğunu söylememişti. Larry tedavi etmek amacıyla farklı noktalarımıza dokunduğunda ona ‘Bu gerçekten tedavi mi?’ diye sormuştum. O da ‘Evet, kaslarını bu şekilde daha da gevşeteceğiz’ diye cevap vermişti. Bu spora çok küçük yaşta başladık, çoğumuz okula gitmedi. O yaşlarda kimseye söyleyemediğim için takımdaki arkadaşlarıma bunun taciz olup olmadığını soruyordum. Bir arkadaşım ‘Hayır, sanmıyorum’ demişti. Kimse buna ihtimal vermiyordu ama gerçek apaçık ortadaydı. O zamanlar hiçbir şey yapmak istemiyordum. Yalnızca uyumak iyi geliyordu. Uyumak, ölmüş olmaya en yakın şeydi benim için. Hiçbir şey hissetmemek istiyordum.”

Biles, NFL oyuncusu Jonathan Owens ile evli.

Biles, 2021 sonbaharında Green Bay Packers’ta forma giyen NFL oyuncusu Jonathan Owens ile evlendi. Sporcuların akıl sağlığını koruması için yapılan çalışmalara en yüksek perdeden destek verdi. Milli takım kamplarına ise izin alarak katılmadı.

Bak şu işe... Arda Güler, Maradona'dan pahalı! Bak şu işe… Arda Güler, Maradona’dan pahalı! 

Simona Biles dönme kararı aldı

Mental sorunları nedeniyle 2021 Tokyo Olimpiyatları sürerken aktif spordan uzaklaşan Simone Biles’dan flaş bir karar geldi. Jimnastik süper starı, iki yıllık aradan sonra salonlara dönüyor. Yapılan açıklamada Biles’in 5 Ağustos’ta bir gün sürecek ABD Klasik yarışmasında yer alacağı duyruldu. ABD Klasik, en önemli jimnastik aktivitelerinden biri olarak görülüyor. Biles, Rio de Janeiro’da kazandığı rekor madalyaların ardından iki yıllık bir aradan sonra 2018’de geri dönüş için yine ABD Klasik’e katılmıştı. Sporcunun amacıysa 2024’teki Paris Olimpiyat Oyunları’na hazır gitmek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.