Tadı damağımızda kaldı! Euro 2024’ün en iyi 10’u

İzleyenleri futbola doyuran EURO 2024, İspanya'nın zaferiyle sona erdi. Tam bir aylık süre zarfında 51 maça sahne olan şampiyonada birbirinden güzel karşılaşmalar ekranlardan futbolseverlerle buluştu. 10Haber, EURO 2024'ün en iyi 10 maçını derledi.

Spor 17 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İşte EURO 2024'ün akıllara kazınan 10 maçı.

Almanya ev sahipliğinde düzenlenen 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası, finalde İngiltere’yi 2-1 mağlup eden İspanya’nın kupayı kaldırmasıyla sona erdi. 14 Haziran ve 14 Temmuz tarihleri arasında Almanya’nın 10 farklı şehrinde oynanan 51 maçın sonucunda Avrupa’nın en büyüğü belirlenirken bir aylık süreçte birbirinden güzel maçlar dünyanın dört bir yanındaki futbolseverlerin seyrine sunuldu. 10Haber olarak şampiyonanın akılda kalan ve sunduğu seyir zevkiyle yıllar sonra dahi dönüp bakıldığında unutulmayacaklar arasına giren 10 maçını derledik.

10) Hırvatistan 1-1 İtalya, B Grubu

Listenin en alt basamağında Hırvatistan’ın turnuvaya veda ettiği İtalya maçı yer alıyor. 38 yaşındaki yıldız orta saha Luka Modric’in önce penaltı kaçırıp saniyeler sonra gelişen atakta ağları havalandırdığı maç uzatma dakikalarına girerken dahi içinde yarattığı hikayeyle oldukça dramatikti. Ne var ki futbolda hakem son düdüğü üflemeden hiçbir şey bitmiyor. İtalya’da Zaccagni, 90+8’de Fenerbahçeli Livakovic’in koruduğu fileleri havalandırınca Hırvatların tüm umutları bir anda sonra erdi. Bu maçtan akılda kalan en büyük anı ise kariyerinde sayısız başarı bulunan Luka Modric’in ağlarken çekilmiş ‘maçın oyuncusu ödülü’ fotoğrafı olarak kaldı.

Modric’in ağlarken verdiği poz.

9) İsviçre 1-1 Almanya, A Grubu

Turnuvanın ev sahibi Almanya açılış maçında İskoçya’ya beş, ikinci karşılaşmasında ise Macaristan’a iki gol atarak galip gelmişti. ‘Turnuva takımı’ hüviyetine sahip Almanlar grubun son maçında İsviçre’yle karşılaşana kadar şampiyonluğun en büyük favorilerinden biri olarak gözüküyordu. İsviçre, Frankfurt’taki 45 bin Alman taraftarın gözü önünde rakiplerinin karizmasını fena çizdi. 28’inci dakikada şampiyonanın devamında da adından çokça söz ettirecek genç yıldızı Ndoye’la öne geçen İsviçre bu avantajını son anlara kadar korumayı da başardı. Santrforların pek fazla öne çıkmadığı ve teknik adamların bol bol ‘sahte dokuz’ tercihlerini sahaya sürdüğü EURO 2024’te Almanya adına puanı klasik bir pivot santrfor olan Füllkrug uzatma anlarında attığı kafa golüyle aldı.

EURO 2024'te santrforlar aradığını bulamadıEURO 2024’te santrforlar aradığını bulamadı

8) Belçika 0-1 Slovakya, E Grubu

E Grubu’nun ilk maçında uzun yıllardır ‘altın nesil’ şeklinde addedilen jenerasyonun son demleriyle şampiyonaya katılan Belçika’yla Lobotka, Kucka ve Duda gibi üç tecrübeli isimden orta sahasını kurgulayan Slovakya karşılaştı. Hazard ve Mertens gibi yıldızların gelip geçtiği, De Bruyne ve Lukaku gibi starların ise hala formasını terlettiği Belçika, EURO 2024 açılışında Slovakya’ya diş geçiremeyerek turnuvanın ilk sürpriz sonucuna sahne olan maçın üzülen tarafında yer aldı. Lukaku’nun VAR’dan dönen iki golü ve kaleci Dubravka’nın muhteşem oyunu maça keyif kattı.

7) İspanya 1-0 İtalya, B Grubu

EURO 2020’nin şampiyonu İtalya ve şampiyonadaki ilk maçında Hırvatistan’dan üç puanı üç golle alan İspanya turnuvadaki ikinci maçlarında Gelsenkirchen’de karşılaştı. Şampiyona öncesi bakıldığında grup aşamasının kağıt üzerinde üzerinde en büyük maçı olarak gözüken bu karşılaşma belki çok fazla gole sahne olmadı ancak hem İspanya’nın Yamal ve Williams’tan oluşan kanatlarının ne kadar tehlikeli olduğunu hem de genç oyunculardan kurulu kadrosunun büyük maç oynama kabiliyetinin ne denli yüksek olduğunu tüm dünyaya kanıtladı.

6) Avusturya 1-2 Türkiye, Son 16

Türkiye ve Avusturya’nın mücadelesine sahne olan son 16 turu karşılaşması Merih Demiral’ın ilk dakika içerisinde gelen golüyle ne kadar keyifli geçeceğini haykırırcasına başladı. Avusturya’nın ataklarına karşı A Milli Takım’ın kompakt savunması rakibine pozisyon vermemekte kararlı şekilde ilerlerken Montella’nın maç içinde bir anda üçlü savunmaya dönmesiyle Türkiye oyun üstünlüğünü de ele aldı. İkinci yarıda Merih bir kez daha gol atmak için geldiği köşe vuruşunda istediğini yakalayınca ay-yıldızlılar skor üstünlüğünü ikiye yükseltti. Avusturya’nın 66’da farkı bire indiren golü bulmasının ardından son yarım saat Türkler için gerilim filmi tadında geçti. Bitime saniyeler kala Mert Günok’un yaptığı kurtarış ise hem Türk futbol tarihine geçti hem de dünya futbol seyircilerinin akıllarına kazındı.

Euro 2024'te 'Türk Marşı'nı Merih Demiral çaldı! Çeyrek final geldiEuro 2024’te ‘Türk Marşı’nı Merih Demiral çaldı! Çeyrek final geldi

5) Hırvatistan 2-2 Arnavutluk, B Grubu

Hırvatistan, Arnavutluk, İtalya ve İspanya’nın yer aldığı B Grubu kuraların çekildiği andan itibaren ‘ölüm grubu’ damgasını üzerine yiyen grup olarak öne çıktı. Arnavutların burada kurban rolünü oynayacağı düşünülüyordu ancak ‘Arnavut inadı’ hesabı katılmamıştı. İlk maçında İspanya’dan üç yiyen Hırvatlar ikinci karşılaşmalarında da Arnavutluk karşısında henüz 11’inci dakikada yenik duruma düşerek elenme korkusunu yaşadı. Son anlara kadar arayışlarda bulunan Hırvatistan için musluk bir açıldı pir açıldı. 74’te Kramaric’le eşitlik gelirken hemen iki dakika sonrasında Arnavutluk’un kendi kalesine attığı gol sonrası Hırvatlar öne geçti. Modric ve arkadaşları rahat bir nefes aldıklarını zannederken inat eden Arnavutlar 90+5’te Gjasula’nın attığı golle eşitliği yakalayarak hem turnuvadaki tek puanını aldı hem de Hırvatistan’a büyük bir çelme taktı. Balkan futbolunun tüm ögelerini içinde barındıran bu karşılaşma da unutulmayacaklar arasına adını yazdırdı.

Balkan futbolu alev aldı: 'Arnavut inadı' bir puanı son saniyede kazandıBalkan futbolu alev aldı: ‘Arnavut inadı’ bir puanı son saniyede kazandı4) İspanya 2-1 İngiltere, Final

İspanya ve İngiltere’nin kupa için Berlin Olimpiyat Stadı çimlerine çıktığı maç İngilizlerin şampiyonadaki belki de tek keyifli maçıydı. Bunda aslan payını İspanyolların pozitif futbol anlayışına yazmak gerek fakat şampiyona sonrası istifasını veren Gareth Southgate’in zorunluluktan da olsa geçmek durumunda kaldığı Rice-Bellingham-Palmer orta sahasının oyuna kattığı yaratıcılık da finalin seyir zevki açısından seviyesini yükselten detayların başını çekti. Palmer’ın topla ilk temasında uzaklardan gönderdiği füzenin yanı sıra Oyarzabal ve Cucurella’nın uzun metrajlı ver-kaç sonrası buldukları gol de finalin adına yakışır güzellikteydi. EURO 2024’ün parlayan yıldızı Dani Olmo’nun son saniyelerde çizgiden çıkardığı top ise finali unutulmazlar arasına sokacak son drama kırıntısı olarak akıllara kazındı.

3) Hollanda 2-3 Avusturya, D Grubu

D Grubu’nun son maçında Hollanda ve Avusturya bir futbol maçından çok daha fazlasını oynadı. Kaybedenin üçüncü olacağının kesin olduğu ancak en iyi üçüncüler arasına girip giremeyeceğinin henüz kestirilemediği ve bu sebeple elenme korkusunu yaşadığı ortamda maç iki taraf arasında gitti geldi. Avusturya, Malen’in kendi kalesine attığı golle ilk yarıyı bir sıfır önde kapatırken Berlin Olimpiyat Stadı’nda kıyamet ikinci 45 dakikada koptu. Portakallar ikinci yarının hemen başında Gakpo’yla eşitlik sayısını bulsa da Schmid yanıt verip Avusturya’yı tekrar öne geçirdi. Memphis Depay 75’te doksana gönderdiği topla kovalamacanın sürdüğünü bildirse de 80’de kaçmaya devam ettiklerini duyuran Sabitzer’in dar açıdan attığı nefis golle bu aksiyon filmi sona erdi. Avusturya; Fransa ve Hollanda’nın olduğu gruptan lider çıkıp Türkiye’yle eşleşti ve yerel basınları buna sevindi fakat Avusturya için bu gerilim filmi son 16 turunda ay-yıldızlılara karşı oynayacakları maçla sürecekti…

İşte Euro 2024'ün 11'i ve en iyi 10 golüİşte Euro 2024’ün 11’i ve en iyi 10 golü

2) İspanya 2-1 Almanya, Çeyrek Final

EURO 2024’ün çeyrek finali bir nevi erken finale sahne oldu. Oynadığı futbolla şampiyonanın en çok beğeni toplayan takımı İspanya ile ev sahibi Almanya’yı karşılaştıran maçın ilk yarısından gol sesi çıkmadı fakat iki taraf adına da sayısız net fırsat vardı. Stuttgart’taki ikinci devrede İspanyollar Olmo’yla öne geçti. Karşılaşmada normal sürenin kalan dilimi Almanların ‘yıldırım harbi’ hücum girişimlerine sahne oldu. Panzerler sayısız fırsat yakalasa da ‘Tor!’ diye bağırmak için son dakikaya kadar beklemek zorunda kaldı. 89’da Wirtz’in attığı gol hem Almanya’nın hem de turnuvanın ardından emekli olacağını açıklayan Toni Kroos’un ekran süresini uzatmaktan öteye gidemedi. 119’da Merino attığı kafa golüyle hem turu İspanya’ya getirdi hem Kroos’un kariyerini bitirdi hem de yıllar önce yine bu stadyumda babasının attığı gol sonrası yaptığı sevinci taklit ederek futbol severlerin aklına çıkmamak üzere girdi.

1) Türkiye 3-1 Gürcistan, F Grubu

Turnuvanın en iyi maçını Türkiye, Gürcistan’a karşı oynadı. Yıllardır sistematikleşip monotonlaşan, üst seviyedeki takımları yöneten teknik adamların yarattıkları kusursuza yakın taktik varyantlar sebebiyle tahmin edilemezlikten uzaklaşan modern futbolun içine geçmişten gelme bir 90 dakikalık zaman kapsülü gibi bırakılan bu maç sadece Türkler için değil tüm dünyadaki futbol severler için de ağızlarda inanılmaz bir tat bırakan karşılaşma olarak akıllara kazındı. Dortmund’daki Türk taraftarların tıka basa doldurduğu tribünlerde her golden sonra oluşan suni deprem sonrası sabit duramayan kamerasından Arda Güler’in attığı şahane gole; Gürcistan’ın 2-1 sonrası kurduğu baskıdan Kerem Aktürkoğlu’nun son saniyede gol aramak için ileri çıkan rakip kaleciyi avlamasına kadar başından sonuna yüksek tempo, şahane tribün atmosferi ve sayısız pozisyon barındıran bu maç bize ve pek çoklarına göre EURO 2024’ün en iyi maçı.

Arda Güler... Türkiye güler... Almanya'da galibiyet türküsüArda Güler… Türkiye güler… Almanya’da galibiyet türküsü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.