Bosna- Fenerbahçe -NBA hattı… Draft edilen Tarık Biberoviç’in öyküsü

Fenerbahçe’nin 22 yaşındaki basketbolcusu Tarık Biberovic, dün gece gerçekleştirilen NBA Draftında 56. sırada Memphis Grizzlies tarafından seçildi.

Spor 24 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Tarık, 56. sıradan Memphis tarafından seçildi.

Fenerbahçe, basketbolda NBA’e oyuncu ihraç etmeye devam ediyor. Ancak bu kez ihraç edilen oyuncu en azından şimdilik Amerika’nın yolunu tutmayacak. 22 yaşındaki forvet Tarık Biberoviç, NBA Draftlarında 56. sıradan Batı Konferansı ekibi Memphis Grizzlies tarafından seçildi.

Geçtiğimiz sezon Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde 18 maçta 4.2 sayı ve 2.5 ribauntla mücadele eden Biberovic, EuroLeague’de ise 11 maçta 3.0 sayı ve 0.9 ribauntla oynamıştı. Tarık, gelecek sezon da Fenerbahçe forması giymeye devam edecek ve NBA hakları Memphis’in elinde olacak.

Letonyalı dev Porzingis Boston’daLetonyalı dev Porzingis Boston’da

Tarık, Fenerbahçe’nin kapısından Temmuz 2017’de henüz 16 yaşındayken girmişti. O dönem Bogdan Bogdanovic’le yollarını ayıran Kanarya, ileride belki de yıldız oyuncunun varisi olabilecek genç yeteneğe yatırım yapmıştı. Takımın başında Zeljko Obradovic yönetiminde Fenerbahçe’nin transfer ettiği Tarık, Avrupa’nın en öne çıkan yetenekleri arasında gösteriliyordu.

Tarık, takıma kazandırıldıktan sonraki sezonunu da eski kulübü OKK Spars’ta geçirdi. Bosna Hersek takımında oynadıktan sonra 2018 yazında Fenerbahçe’ye katılan Tarık, ilk sezonunda lisans kuralları nedeniyle Süper Lig’de süre alamadı ancak Panathinaikos’a karşı aldığı süreyle EuroLeague siftahını henüz 18 yaşında yaptı.

Tarık’ın kendini gösterdiği Bosna günlerinden bir kare.

Tarık’ın süreleri 2020-21 sezonuyla beraber artmaya başladı. Oyuncu Süper Lig’de 27, EuroLeague’de 15 maça çıktığı sezonda bilhassa Avrupa’da fazla süre alamasa da potansiyelini göstermeye başladı. 2020-21 sezonunu Süper Lig’de maç başı 16.0 dakika alarak geçiren Tarık, Sasa Djordjevic’in başa geçtiği 2021-22 sezonunda 11.2 dakika süre alabildi. Oyuncu 25 maçta süre aldı ve yüzde 45 üç sayı yüzdesi dikkat çekti.

2022-23 sezonuna sakatlıkla başlayan Tarık, sahalara döndükten sonra Süper Lig’de düzenli olarak forma şansı buldu ve EuroLeague’de de özellikle sakatlıkların takımı etkilediği dönemde rolünü artırdı. Süper Lig play-offlarında Anadolu Efes’e karşı oynanan serinin ikinci maçında etkileyici bir performans ortaya koydu. Fenerbahçe’yi seriyi kaybetse de Tarık, sezonu kendini göstererek iyi bir şekilde noktaladı.

Biberovic, Efes serisinde kendini gösterdi.

İyi biten sezonun ardından yaz dönemi de Tarık adına olağanüstü bir haberle başladı. Memphis, oyuncuyu 2023 NBA Draftlarında 56. sıradan seçti. Yetenek tavanının son derece yüksek olduğu ve arka sıralarda da birbirinden yetenekli oyuncuların takımlar tarafından seçildiği, draft edilmeyen oyuncular arasında da belli potansiyellerin yer aldığı 2023 sınıfının içinde seçilen 58 oyuncu arasında yer almayı başaran Tarık için bu gelişme, belki de uzun süredir kurulan bir hayalin gerçekleşmesi yolundaki ilk adım olacak. Zira Tarık, Eylül 2021’de verdiği bir röportajda şu sözleri dile getirmişti: “Kesinlikle NBA’de oynama hayalim var. NBA’de oynamak benim için bir hedef.”

Tarık, kendi skorunu üretme özelliği olan, aynı zamanda sabit şutör olarak da görev alabilen bir oyuncu. 2.02 boyu ve 2.10 kanat açıklığı olan Tarık, fiziksel özelliklerini oyun zekasıyla birleştirip önümüzdeki sezon içinde EuroLeague rotasyonunda kendine yer bulabilirse belki de kurduğu hayale doğru yol alabilir.

NBA’in Avrupa’daki oyuncu fabrikası Fenerbahçe

Şayet Tarık kendisini geliştirir de NBA’in yolunu tutarsa Fenerbahçe formasını giyip bunu başaran ilk oyuncu olmayacak. Zira Fenerbahçe, özellikle Zeljko Obradovic’in koçluk yaptığı dönemde neredeyse her sezon NBA’e oyuncu ihraç ediyordu. Bojan Bogdanovic, Nemanja Bjelica, Ekpe Udoh, Bogdan Bogdanovic, Brad Wanamaker, James Nunnally, Nicolo Melli ve Marko Guduric gibi isimler Fenerbahçe’de oynadıktan sonra NBA’in yolunu tuttular. Marko Guduric, Tarık’ı seçen Memphis’te forma giydi.

Anadolu Efes Elijah Bryant’la iki sene dahaAnadolu Efes Elijah Bryant’la iki sene daha

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.