Tek hareketiyle iki puan alan kaleci: Dominik Livakovic

Fenerbahçe, Gaziantep FK'yı 1-0 yendi. Maçın 90+8. dakikasında Dominik Livakovic yaptığı olağanüstü kurtarışla galibiyette büyük rol oynadı. Sarı-lacivertlilerin uzun süre peşinden koştuğu kaleci kariyerini bu tarz kurtarışların üstüne inşa etti.

Spor 16 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Livakovic son dakikada yaptığı kurtarışla Fenerbahçe'ye hayat verdi.

“Çok gol atıyorduk ama nazar boncuğu gibi gol yiyorduk. Bugün yemedik. Gol yememek lazım. Yedi atsak bile gol yememek lazım. Bunu içeride konuşuyoruz.”

Sezonun en zor deplasmanlarından birinde 81. dakikada bulduğu golle 1-0 galip gelen Fenerbahçe’de İrfan Can’ın açıklamasıydı bu. Öyle maçın etkisiz isimlerinden, hayal kırıklığı yaratan savunmacılarından biri de değildi yanlış anlaşılmasın. Bu sezon kendi adına Süper Lig kariyer rekorunu kırarak yedinci golüne imza atan İrfan Can’dı bunları söyleyen. Takımını üç puana götüren golü atan İrfan Can. Ancak o kadar haklıydı ki söyleminde. Zira o üç puanın birini o aldıysa kalan ikisi de kaleci Dominik Livakovic’e yazılmalıydı. Üç gün önce yedi gollü Konyaspor maçının son dakikasında kalesinde gördüğü golden sonra üzülen kaleci bu kez aynı kaleyi gole kapamaya kararlıydı. Hem de ne kapamak, sanki üstünde Hırvatistan forması vardı da Dünya Kupası eleme sahnesindeydi.

 İdollerine selam çaktı

2007’de Zadar’da hayallerinin peşinde koşmaya başlayan Livakovic’in macerası 2012’de Zagreb’e uzandı. Burada NK Zagreb formasını dört sene giyen Hırvat 2016’da ülkenin en büyük kulübü Dinamo Zagreb’e geçti. Iker Casillas, David De Gea ve Gianluigi Buffon gibi isimleri idol belirleyen Livakovic Gaziantep deplasmanında yaptığı kurtarışla adeta idollerine selam çaktı. Ancak Antep’ten önce dünyanın dört bir yanında hem Zagreb hem de Hırvatistan Milli Takım formalarıyla birçok büyük başarıya imza atacaktı.

Genç yaşta büyük tecrübe

Dinamo’da hemen eldivenleri eline geçirmesi sonrası bir kaleci için genç sayılabilecek yaşta önemli deneyim kazandı. 2019’da sezon başlangıcında en uzun süre gol yemeyen kaleci olarak kulüp tarihine geçti ve 413 dakika boyunca kalesini gole kapatarak Drazen Ladic’in rekorunu tarihin tozlu sayfalarına gömdü. Hem ligde hem kupada yaptıklarıyla takımının zaferden zafere koşmasına yardım etti. Dinamo’da geçirdiği yedi sezonda altı kez şampiyon olurken iki kez yerel kupa kazandı. Bu sırada mentor bellediği Subasic’in yaşını almasından sonra Hırvatistan Milli Takım eldivenleri de ona kaldı.

Livakovic, Dinamo Zagreb formasıyla Şampiyonlar Ligi sahnesinde.

Bir ülkenin can simidi

Hırvatlar Luka Modric önderliğinde yakaladığı güçlü jenerasyonla dünya futboluna damga vurmaya hazırlanıyordu. 2018’de gelen dünya ikinciliği yetmezmiş gibi 2022’de de kıtanın en iyi ikinci derecesini yapıp dünya üçüncüsü olacaklardı. Bu yolda Livakovic’in etkisi büyüktü. Zira Zagreb forması giyen kaleci zihniyetini “Dürüst olmak gerekirse büyük maçları oynamayı seviyorum. O maçlardaki adrenalini ve atmosferi hissetmeyi seviyorum. O zaman büyük konsantrasyona sahip olabiliyorum” sözleriyle açıklıyordu. Birçok kaleci için kalenin büyüdüğü anlar onun için usta sanatçının tiyatro sahnesine adım atarken içinde duyduğu karşı konamaz heyecanın arttığı anları temsil ediyordu.

Bir kulüp böyle sabretti

23 yaşında söylediği sözlerin altını yaşı ilerledikçe dolduran Liva 2022 yılı biterken iki kez dünya ilk üçüne girmiş bir ülkenin file bekçisi unvanı taşıyordu. Kaleci pozisyonu için son derece genç yaşı Avrupa’nın önde gelen kulüpleriyle sözleşme imzalama ihtimalini öne çıkarıyordu. Ancak en kararlı transfer teklifini sunan takım Türkiye’den Fenerbahçe oldu. Villarreal ve Avrupa’nın çeşitli liglerinden bazı kulüpler araya girip çıkıyor ancak 2023-24 sezonu için iddialı bir kadro kurmak isteyen Fenerbahçe’nin ısrar bitmiyordu.

Fenerbahçe'de atma çağı bitti tutma çağı başladıFenerbahçe’de atma çağı bitti tutma çağı başladı

Transfer yılan hikayesine döndü. Formu düşen Altay Bayındır’ın önüne alınması hedeflenen kaleci için sıkı pazarlık süreci henüz yaz ayları başında başladı. Temmuz ortasına gelindiğinde hem oyuncu tarafı hem de Dinamo Zagreb tarafı ikna edildi. Ancak Şampiyonlar Ligi’ne katılım için eleme oynayacak Zagreb Livakovic’le bu aşamaları geçmek istiyordu. 15 Temmuz’da oynanan Hırvatistan Süper Kupa maçı sonrası taraftara veda eden Livakovic 24 Ağustos tarihine kadar Zagreb formasını giymeye devam edecekti. Süreç içinde sosyal medyada “Son maçlara çıkıldı mı?” sorusu viral olacaktı. Araya Keylor Navas ve David De Gea gibi isimler Fenerbahçe’nin alternatifleri olarak girecekti. Ancak Livakovic ısrarı hiçbir zaman bitmeyecek, ağustos sonunda uzun bekleyiş sona erecekti.

Alanya deplasmanında iyi başlangıç

Dünya Kupalarında yaptığı kurtarışlarla iki kez ülkesine derece kazandıran ve kulüp kariyerinde şampiyonluk hadisesini defalarca tadan Liva’nın yeni hedefi 10 senedir şampiyonluk hasreti çeken yeni kulübüne başarı getirmekti. Henüz ilk maçında rakibin yakaladığı tek net pozisyonda yaptığı kritik kurtarış beğeni toplayacaktı. Öyle ki Fenerbahçe taraftarının son yıllarda en büyük derdi “kaleye gelen tek topun gol olması”ydı.

Antep deplasmanında +2 yazdı

Yazının başında İrfan Can’ın demeci Livakovic’in de bakış açısını özetler nitelikte denebilir. Zira takım yedi farkla öndeyken yediği golden sonraki surat ifadesi durumdan ne kadar hoşnutsuz olduğunu kanıtlar nitelikteydi. Ayrıca şunun da farkındaydı, o golü gün geldiğinde tek farkla öndeyken de yiyebilirdi. Nitekim sadece üç gün sonra Antep deplasmanında 90+8. dakikada o senaryo gerçekleşti. Ancak jeneriklik kurtarış Livakovic’in neden Fenerbahçe’nin kendisi için bu kadar ısrar ettiğini kanıtladı. Karşılaşma sonrası yaşanan sevinç de o kurtarışın değerini gözler önüne serdi. Hırvat, daha sonra taraftar oylamasıyla maçın oyuncusu seçilirken Fenerbahçe liderliğini rakibi Galatasaray’ın iki puan önünde sürdürdü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.