Teknoloji Wimbledon’da 147 yıllık geleneği tarihe gömüyor

Teniste sezonun dört büyük turnuvasından bir olan Wimbledon'da 147 yıllık çizgi hakemi geleneği kalkıyor. Çizgi hakemleri yerini otomatik elektronik çizgi hakemlerine bırakacak.

Spor 10 Ekim 2024
Teniste 147 yıllık gelenek teknolojiye yenik düştü.

Teknoloji sporun her dalında varlığını hissettiriyor. Futbolda VAR ve yarı otomatik ofsayt sistemi hayatın gerçeği oldu. Basketbolda uzun yıllardır hakemler kritik pozisyonların tekrarlarını saha kenarındaki ekranlardan izliyorlar. Hatta bunun için koçlara itiraz hakkı dahi tanınıyor. Aynı itiraz hakkına voleyboldaki koçlar da sahip. Orada da kritik anlarda topun oyun alanı dışına mı içine mi düştüğüne veya blokta topun oyuncuya temas edip etmediğine pozisyon tekrarının izlendiği ekranlar sayesinde yeniden karar verilebiliyor.

Şahin gözü sistemiyle teniste de teknoloji yıllardır etkisini gösteriyor, karşılaşmaların sonuçlarına etki ediyordu. Ancak bu seferki gelişme 300 kişinin işine mal olacak ve 147 yıllık Wimbledon geleneğine son verecek. Gelen habere göre İngiltere’de düzenlenen tenis sezonunun dört büyük turnuvasından biri olan Wimbledon’da çizgi hakemlerinin yerini elektronik çizgi hakemleri alacak. Avustralya Açık’ta 2021’de, Amerika Açık’ta 2022’de bu sisteme geçilmişti. Wimbledon 2025’te de hem erkekler hem de kadınlarda aynı sisteme geçilecek.

Bu kararın ardından çizgi hakemlerinin görevlerine devam edebileceği tek majör turnuva olarak Fransa Açık kaldı. All England Club’ın yönetim kurulu başındaki ismi Sally Bolton konuyla alakalı “Yeni sistemi uzun süren araştırmalar ve görüşmeler sonunda tanıtmaya karar verdik. Bu yılki şampiyonalarda alınan sonuçları takip edip maçları yönetme konusunda en isabetli kararları alabileceğimiz bu sistemi önümüzdeki yılla beraber hayata geçirme kararı aldık. Oyunculara da tur boyunca oynadıkları diğer birçok turnuvadaki şartların aynısı sunulmuş olacak. Gelenekle yeniliği dengeleme sorumluluğunu üstleniyoruz. Çizgi hakemleri çok uzun süredir şampiyonada hakemlik için çok büyük rol oynadı. Onların değerini anlıyor ve onlara emekleri için teşekkür ediyoruz” dedi.

Çizgi hakemleri tam zamanlı çalışmıyorlardı. Ancak çalıştıkları zaman gün başına 200 sterlin kazanıyorlardı. Önceki 12 ay boyunca çalıştıkları daha düşük çaplı turnuvalardaki etkinlikleri üzerine seçiliyor ve görevlendiriliyorlardı. Sandalye hakemleri ise şimdilik görevlerine devam edecek, ancak önümüzdeki yıllarda teknolojinin gelişmesiyle beraber sandalye hakemlerinin geleceği de merak konusu.

‘Rekabet’ filmi tenis dünyasının süperstarından ilham almış‘Rekabet’ filmi tenis dünyasının süperstarından ilham almış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.