Futbol Federasyonu, kendini savunayım derken itiraf etti: Almanya’ya 23 gazeteci götürmüşler

Sosyal medya Futbol Federasyonu'nun Almanya'ya 600'ü aşkın kişilik bir heyetle gittiği iddiasını konuşuyor. Federasyon dün kendini savundu, '197 kişi götürdük' dedi. Federasyonun masraflarını ödediği davetlilerden 23'ü gazeteci. İşte o gazeteciler.

Spor 19 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Seçime gitmeye hazırlanan Mehmet Büyükekşi'nin Almanya'ya götürdüğü kişi sayısı olay oldu.

Türkiye, büyük kitlelerin canını acıtacak sertlikte bir enflasyonla mücadele programı uyguluyor. Bu programın önemli unsurlarından biri, kamu harcamalarında tasarruf yapılması, savurganlığa son verilmedi. Türkiye Futbol Federasyonu bir kamu kurumu değil, bütçesini de devletten almıyor ama yine de bu genel tasarruf programına uyması beklenen bir kurum. O yüzden sosyal medyada son birkaç gündür Futbol Federasyonu’nun devam etmekle olan Avrupa Futbol Şampiyonası için Almanya’ya davetli olarak götürdüğü, yani bütün masraflarını üstlendiği kafilenin kalabalıklığı canlı bir tartışmanın konusu.

Bir spor gazetecisi olan Tahir Kum, federasyonun Almanya’ya 600’ü aşkın kişilik bir kafileyle ve birkaç uçakla birden gittiğini ilk ileri süren oldu. Tahir Kum, davetli listelerini içeren bazı belgeleri de sosyal medya hesabından yayınladı. Onun bu iddiası aldı yürüdü, sosyal medyada çok sayıda çeşitli ülkelerin Euro 2024’e kaç kişilik kafilelerle geldiğine ilişkin karşılaştırma tabloları yayınlanmaya başlandı. Ancak Türk kafilesinin 600 kişilik olduğu da, diğer ülkelerin kafile toplamları da son derece tartışmalıydı, verilen sayıların gerçekliği hiç kontrol edilmemişti. Tahir Kum’a göre TFF Euro 2024 için 3 milyon eurodan fazla parayı ‘ağırlama gideri’ olarak harcıyordu.

Bu iddiayı yalanlamak isteyen Türkiye Futbol Federasyonu dün bir açıklama yaptı. Federasyonun internet sitesinden yapılan açıklamada şampiyona için Almanya’ya bir uçaktan oluşan toplam 197 görevli ve misafir götürüldüğü duyuruldu. Yazılı metinde şöyle dendi:

“Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası için Almanya’ya 38 TFF Yönetim Kurulu asil-yedek üyesi ve diğer kurul üyesi, 26 görevli personel, 14 kulüp temsilcisi, 23 medya yöneticisi, 20 teknik direktör, antrenör ve milli takım eski futbolcusu olmak üzere toplam 121 misafir ve görevli götürülmüştür.

Bunun dışındaki misafirler, önceki milli maçlarda da olduğu gibi sözleşmelerinden kaynaklı hak edişleri olan milli takımlar ve TFF sponsorlarımız Türk Hava Yolları, Nike, Turkcell, Mercedes-Benz, Arçelik, DenizBank, BtcTurk, RAMS, Acıbadem, Damat Tween, Ülker, Trendyol, Prometeon ve sahibinden.com yöneticileri, çalışanları ve misafirlerinden oluşan 76 kişidir.

Bir uçaktan oluşan görevli ve misafir sayısı toplam 197’dir. Avrupa Futbol Şampiyonası’na konsantre olduğumuz bu süreçte milli takımımızın emeğini ve mücadelesini gölgeleme amaçlı dezenformasyonlara itibar edilmemesi gerekliliğini önemle kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Tahir Kum’dan karşı yanıt gecikmedi

TFF’nin 197 görevli ve misafir götürdüğünü açıklamasının ardından gazeteci Tahir Kum sosyal medya hesabından yeni paylaşımlar yaptı. Önce “Madem öyle, hadi isim isim çık davetli listesini açıkla Sn. Büyükekşi. MHK eğitim videoları yayınladın, VAR kayıtlarını açıkladın, gizli belgeleri açıkladın, bunu mu açıklayamayacaksın Sn. Büyükekşi. Açıklamazsan biz açıklarız, parça parça” dedi. Devamında bir paylaşım daha yapan Kum TFF’nin Almanya’ya giden görevli personel listesinin belgesini kamuoyuyla paylaştı.

“TFF açıklamasında 26 idari personel götürüldüğünü açıklıyor. Riva’dan götürülen idari personel listesindeki kişi sayısı 53 (Genel sekreter, yardımcıları v.s hariç). Doğruları gölgeleme amaçlı dezenformasyonlara itibar edilmemesini önemle rica ederiz” diyen Kum devamında TFF’nin yaptığı paylaşımda kendisinin iddia ettiği 600’ü aşkın kişilik liste haberini yalanlamak için federasyonun yalnızca Gürcistan maçına giden davetlilere ilişkin sayıları açıkladığını söyledi, rakamların da asla gerçek olmadığını yineledi.

Gazetecileri maça götürmek TFF’nin işi mi?

Ancak Futbol Federasyonu’nun kendini savunayım diye yaptığı açıklama beraberinde yeni bir tartışmayı daha getirdi. Çünkü federasyon, ‘medya yöneticisi’ dediği 23 kişiyi de Almanya’ya götürdüklerini söylüyordu.

Bunun üzerine bu gazetecilerin kimler olduğu sorgulanmaya başladı.

Bu liste gazeteci Faruk Bildirici tarafından yayınlandı. Listede bulunan isimler şöyle:

Ersin Şiyhan (Anadolu Ajansı), Kenan Karcı (Akşam), Fatih Kuşçu (Analiz Gazetesi), Atilla Türker (Ajansspor), Cüneyt Şen (A Spor), Ender Bilgin (A Spor), Reha Kapsal (A Spor), Cenk Çınar (Aydınlık), Tunç Özgen (Bein Sports), Arif Kızılyalın (Cumhuriyet), Cem Yılmaz (CNN), Uğur Demirkırdı (DHA), Mesut Aydın Kale (Fanatik), Umut Eken (Fanatik), Yalçın Uygun (Fanatik), Zeki Uzundurukan (Fotomaç), Ahmet Selim Kul (Habertürk), Sercan Hamzaoğlu (Haber Global), Adil Demirçubuk (Hürriyet), Burak Akın (Hürriyet), Mustafa Karagöl (İHA), İlker Duralı (Lig Radyo), Ediz Sırapınar (Milliyet), Ali Emre Dedeoğlu (NTV), Coşkun Türk (Posta), Murat Özbostan (Sabah), Yasemin Yıldırım (Sabah), Onur Erdem (Socrates Dergi), Uğur Ozan Sulak (Socrates Dergi), Yasin Yıldırım (Sözcü), Onur Özkan (Takvim), Erkut Öztürk (Tivibu), Çiğdem Günal (Tivibu), Ercan Yıldız (Türkiye), Emrah Savcı (Yeni Akit), Selim Çakır (Yeni Şafak).

Ancak burada bir parantez açmak gerekiyor. Listede bulunmak Almanya davetini kabul etmek anlamına gelmiyor. Bazı isimlerin Almanya’ya gitmediği belirtiliyor.

Federasyon seçimine etkisi

Euro 2024’ün bitmesinin ardından 18 Temmuzda Türkiye Futbol Federasyonu’nun seçimli olağanüstü genel kurulu yapılacak ve bu genel kurulda Mehmet Büyükekşi bir kez daha başkanlığa aday. Ancak başta Fenerbahçe ve Beşiktaş olmak üzere pek çok kulüp Büyükekşi’nin yeniden başkan seçilmesini istemiyor, karşısına bir alternatif aday çıkarılmaya çalışılıyor.

Eğer gazeteci Tahir Kum’un iddiası doğruysa, Almanya’ya götürülenler arasında futbol federasyonu seçiminde oy kullanacak çok sayıda delege de var. Ayrıca gazetecilerin masrafları federasyon tarafından üstlenilerek Almanya’ya götürülmesi de bu seçime etkisi bakımından çok tartışmalı.

Mehmet Büyükekşi: Koltuğa yapışmadımMehmet Büyükekşi: Koltuğa yapışmadım

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi yolunda ilk rakibi LuganoFenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi yolunda ilk rakibi Lugano

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.