Advertisement

TFF hızlı başladı: Hamit Altıntop’un yerine Ceyhun Kazancı geldi, yabancı kuralı değişti

TFF Yönetimi Kurulu ilk toplantısını yaptı. Ceyhun Kazancı milli takımlar sorumlusu olurken Süper Lig ve TFF 1. Lig'de yabancı kuralı değişti. TFF'nin açıklaması Galatasaray ve Beşiktaş'ın Mavi Kart sahibi oyuncuları için soru işareti yarattı.

Spor 22 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Ceyhun Kazancı bundan sonra Hamit Altıntop'un yerine milli takımlardan sorumlu olacak.

Yeni seçilen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu İbrahim Hacıosmanoğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda görev dağılımı yapılırken TFF Genel Sekreterliği’ne Abdullah Ayaz getirildi. Ayaz Üsküdar Belediyesi’nin eski başkan yardımcısıydı. Gazeteci Tahir Kum Ayaz’ın TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun yeğeni olduğunu yazdı. TFF Birinci Başkanvekili Mecnun Odyakmaz, diğer başkanvekili Bayram Saral oldu.

Eski yönetimde Hamit Altıntop’un yürüttüğü milli takımlardan sorumlu yöneticilik görevine Ceyhun Kazancı getirildi. Kazancı Beşiktaş’ta sportif direktör olarak görev yapmıştı. Hamit Altıntop daha önce yaptığı açıklamada “Mütevazi olmayacağım. Benim Türk futboluna Türk futbolunun bana ihtiyacı olduğu kadar ihtiyacım yok” demişti. Mehmet Büyükekşi’nin seçimi kaybetmesiyle Altıntop’un görevi de sona erdi.

 

Mecnun Otyakmaz sözünü tuttu, Mehmet Büyükekşi'yi yıktı!Mecnun Otyakmaz sözünü tuttu, Mehmet Büyükekşi’yi yıktı!

Vincenzo Montella ile yola devam

Toplantıda A Milli Takım teknik direktörlüğü konusunda bir değişiklik gündeme gelmedi. Euro 2024’te Türkiye’yi çeyrek finale çıkaran İtalyan çalıştırıcı Vincenzo Montella ile yola devam edilecek.

Kurullar istifa etti

İbrahim Hacıosmanoğlu’nun istifasını istediği tüm kurullar çağrıya uydu. Başta Merkez Hakem Kurulu olmak üzere atamaların en kısa sürede yapılması bekleniyor. Hacıosmanoğlu seçimi kazandıktan sonra “Buradan federasyonun kurullarına çağrı yapıyorum. Etik olan seçilen başkan ve yönetimin önünü açmak. Buradan kamuoyu adına talebim, istifalarını makama sunsunlar” demişti.

Yabancı kuralı değişti

Yeni TFF’nin ilk icraatı Süper Lig’de yabancı sayısını 12’den 14’e çıkarmak oldu. Yeni karara göre Süper Lig’de A Takım listesindeki futbolcu sayısı 26’dan 28’e çıkarılırken Türkiye A Milli Takımı’nda oynama uygunluğu olmayan 14 futbolcunun A Takım listesine yazılabilmesine imkan sağlandı. Müsabaka isim listesine bu futbolculardan 12’sinin yazılabilmesi uygulamasına devam edilecek. Yani kulüpler 14 yabancıya lisans çıkartılabilecek. 12 yabancı maç kadrosunda olabilecek. 11 yabancı ile sahaya çıkılabilecek.

Kerem Demirbay geçen sezon yerli sayıldı.

Kerem Demirbay ve Bahtiyar Zaynutdinov yabancı sayılacak mı?

TFF’nin yeni değişikliğinde Mavi Kart uygulaması ile ilgili bir ibare bulunmadı. Bu durum Beşiktaş’tan Bahtiyar Zaynutdinov ve Galatasaray’dan Kerem Demirbay’ın bu sezon yabancı oyuncu statüsünde sayılıp sayılmayacağı konusunda tartışmalara neden oldu. TFF’nin yaptığı açıklamaya göre Mavi Kart sahibi oyuncular yabancı sayılacak. Ancak federasyonungeçen sezon yerli sayılan bu futbolcular için ek madde çıkarma olasılığı bulunuyor. Mavi Kart’ı olan futbolcular şöyle…

Galatasaray: Kerem Demirbay

Beşiktaş: Baktiyor Zaynutdinov

Samsunspor: Ercan Kara

Antalyaspor: Erdal Rakip

Rizespor: Khusniddin Alikulov

Kayserispor: Otabek Shukurov

Mavi Kart nedir?

Mavi Kart sayesinde futbolcular, doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler, belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Örneğin, Kerem Demirbay Almanya Milli Takımı’nda forma giymiş olsa da Türk kökenli olduğu için Mavi Kart sayesinde yerli statüde yer aldı. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’dan futbolcular da Mavi Kart uygulamasından yararlanıyor.

TFF 1. Lig’de sekiz yabancıya izin

TFF 1. Lig’de A Takım listesine yazılacak Türkiye A Milli Takımı’nda oynama uygunluğu olmayan futbolcu sayısı sekiz olarak belirlendi. Bu futbolculardan müsabakaya devam eden kadroda sahada aynı anda en çok altısının bulunabilmesine imkan sağlandı. TFF 2 ve TFF 3. Lig’de ise değişiklik yapılmadı.

Futbolda Anadolu ihtilali... Erdoğan'ın işaret ettiği aday kaybettiFutbolda Anadolu ihtilali… Erdoğan’ın işaret ettiği aday kaybetti

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.