TFF’de Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurul Toplantısı: Mehmet Büyükekşi dönemi sona erdi

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurul Toplantısı için delegeler Ankara'daki otelde toplandı. Divan Başkanlığına Büyükekşi'nin desteklediği Mehmet Baykan seçildi. Yönetim kurulu listeleri belli oldu. Sandıklar kuruldu.

Spor 18 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
TFF Başkanlığı için Mehmet Büyükekşi ve İbrahim Hacıosmanoğlu yarışıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurul Toplantısı’ndan bir gece önce delegeler Ankara’daki JW Marriott Hotel’de toplandı. Genel kurul toplantısından bir gece önce otele yerleşen delegeler arasında kulis çalışmaları başladı.

Mehmet Büyükekşi’nin Divan Başkanlığı için adayı olarak öne çıkan AK Parti Milletvekili Mehmet Baykan ve İbrahim Hacıosmanoğlu’nun adayı Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak bir gece öncesinden imza topladı. İki ismin de delegelerden aldıkları imzaların birbirine yakın olduğu görüldü.

Seçimden bir gece önce başkan adayı İbrahim Hacıosmanoğlu, Kulüpler Birliği’yle toplantı gerçekleştirdi. Hacıosmanoğlu’nun projelerini anlattığı toplantı sonrası seçimleri kazanmasına dair olan inancının arttığı gözlemlendi.

Kulüp yetkilileri ve başkan adayları salona giriş yaptı

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün çok sıkı güvenlik önlemleri aldığı genel kurulda toplantı salonuna girebilmek için üç farklı üst aramasından geçmek gerekiyor. Katılımın yoğun olduğu gözlemlenirken salondaki havanın oldukça sakin olduğu görülüyor.

İbrahim Hacıosmanoğlu: Tek adaylı seçim olsaydı UEFA ve FIFA devreye girerdi

“Sayın Büyükekşi aday olmadan önce Kulüpler Birliği’yle yaptığı toplantıda ‘Önemli kulüpler benim başkan olmamı istiyor’ dedi. O dönemde bu işlere girmek istemiyordum fakat son dönemde hem spora hem de Türk milletine yakışmayan bu gelişmeler üzerine futbol ailesinden arkadaşlar artık başkan olmam gerektiğini söyledi. İlk Mecnun Otyakmaz’ı aradım, bir araya gelip ufak bir halka oluşturduk. O halkanın büyüdüğünü bugün görüyorsunuz.

Bu aziz milletin evlatlarının çarpık giden düzeni ve kirli ortamı düzeltecek bir başkan adayları var. Sayın Büyükekşi’yi bu delegasyon tekrar seçerse gönülden bu işi yapan kulüp başkanlarının artık uğraşmaması gerektiğini dün Kulüpler Birliği toplantısında da söyledim.

Servet Bey’in çekilirken yaptığı açıklama dünya futbol kamuoyunda bizi çok zor durumda bıraktı. Sanıyorum TFF tarihinde ilk kez FIFA ve UEFA gözlemci üye gönderdi buraya.

Kazanacağıma inanıyorum ama kaybetsem bile Türk futboluna hizmet ettiğimi düşünüyorum. Tek adaylı seçim olsaydı UEFA ve FIFA’nın devreye gireceğini herkes biliyor.”

İbrahim Burkay’ın konuşmasıyla toplantı başladı

Saatler 11:24’ü gösterirken kürsüye çıkan TFF Başkanvekili İbrahim Burkay yaptığı açılış konuşmasıyla kongreyi açtı. Burkay, FIFA ve UEFA’nın gözlemcilerini selamlarken Büyükekşi yönetiminin çalışma dönemindeki icraatlarından bahsetti, EURO 2024’te A Milli Takım’ın elde ettiği başarıya değindi. İbrahim Burkay, “Toplantının başlaması için tüzük gereği yeterli çoğunluk olduğuna dair imzalı belgelerin gelmesi gerekmekte. Genel kurulu oluşturan delegelerimizden 261’inin burada olduğunu imza ile tespit etmiş bulunmaktayız. Yeter sayıya ulaştığımız için toplantıyı açıyorum” dedi.

Divan Kurulu seçimi: Ali Koç’tan Büyükekşi’nin adayına destek

İbrahim Burkay, “İlgili maddeler gereği Divan Kurulu’nun oluşturulması gerekmektedir. Ben kurulun oluşması için tekliflerin getirilmesini rica ediyorum” diyerek Divan Başkanı adaylarının yazılı taleplerini kabul etti. Burkay’a iki teklif ulaştı. Ali Koç, Ali Şafak Öztürk, Göksel Gümüşdağ, Ali Çamlı, Yüksel Yıldırım, Veysel Bilen, Adil Gevrek, Mehmet Sepil ve Ali Tanrıyar gibi isimler verdikleri imzalarla Mehmet Büyükekşi’nin desteklediği AK Parti Milletvekili Mehmet Baykan’ı Divan Kurulu Başkanı olarak aday gösterdi.

İhsan Çoruhoğlu, Fatih Kulaksız, Nevzat Kaya, Serkan Kılıç, Adem Aydın, Murat Sancak, Ali Bulut, Serkan Bezgin, Mehmet Akif Bağcı, Ali Bostancı, Furkan Akgil, Celil Hekimoğlu gibi isimler ise İbrahim Hacıosmanoğlu’nun desteklediği Murat Sancak’ı Divan Başkanı olarak aday gösterdi.

Ali Koç’un Mehmet Baykan’ın Divan Başkanlığı için oy vermesine karşın Beşiktaş ve Galatasaray’ın başkan ya da yöneticilerinden iki taraf için de imza veren herhangi biri çıkmadı.

Divan Başkanı olarak Büyükekşi’nin desteklediği Mehmet Baykan seçildi

Divan Başkanlığı için açık oylama yapıldı. Delegeler el kaldırarak oy kullandı ve ilk sayımda Mehmet Baykan’ın seçildiği TFF Başkanvekili İbrahim Burkay tarafından tespit edildi ancak hazirundan itirazlar geldi. İki aday bir kez daha oylamaya çıktı ve detaylı sayım yapıldı, Mehmet Baykan’ın Divan Başkanlığı onaylandı. Oylamada yapılan sayımlar sonucu iki adayın elde ettiği sayılar şöyle:

Mehmet Baykan: 146

Murat Sancak: 84

Divan Başkanı Mehmet Baykan, Divan Kurulu heyetini tanıttı:

Cantürk Alagöz, AK Parti Iğdır Milletvekili ve Iğdır FK Başkanı

Burhan Cahit Erdem, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı

Ahmet Dal, Erzurumspor Başkanı

Mehmet Baykan, “Ben milletvekilliğinden önce kendisini futbol ailesinin evladı olarak gören biriyim. Biz futboldan kopsak futbol bizden kopmaz. Bugün Divan Başkanlığı görevini Anayasa Mahkemesi kararları ve FIFA-UEFA kuralları çerçevesinde yönetmeye çalışacağız” diyerek isminin divan için geçtiği ilk günden beri yapılan eleştirileri yanıtladı.

Gündeme ek madde önerisi- PFDK cezaları silinsin

Futbol Disiplin Talimatı’nın 34’üncü maddesi uyarınca 2023-24 sezonu boyunca verilen hak mahrumiyeti ve para cezalarının iptal edilmesi, şimdiye kadar tahsil edilen cezaların da iade edilmesi isteğini sunan bir önerge Divan Başkanlığına sunuldu. Federasyon hukukçuları bu cezaların PFDK tarafından verildiğini işaret ederek genel kurulun meselesi olmadığını belirtti. Mehmet Baykan bu görüşe katılmasına karşın ‘tartışma çıkmaması için’ diyerek yine de önergeyi oylamaya sundu. Oylama sonucu önerge kabul edildi ve gündemin son maddesi olarak akışa eklendi.

Ali Koç: Bu bir seçim değil, ‘seçin’dir

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, birleşime verilen arada Habertürk’e özel röportaj verdi. “Fenerbahçe için seçim yok hükmündedir! Biz kimseyi desteklemiyoruz. Oyumuzu boş kullanacağız” diyen Koç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün burada birini seçtirmek için delegelere baskı yapılmaktadır. Bugün özelinde değil ama imza toplama sürecinde ne yazık ki siyasetçi olsun, devlet olsun kulüplere telkinlerde bulunmuştur. Dolayısıyla bu bir seçim değil, ‘seçin’dir. Biz kimseyi desteklemiyoruz. Boş oy kullanacağız. Baskı, tehdit, rüşvet… Bu seçimde her şey var!”

Hasan Arat: Kararımızı vereceğiz

Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, “Sonuçların sandıkta belirleneceği bir seçim olmasını en büyük dileğimizdir. Ancak şunu söylemek isterim ki, UEFA İcra Kurulu’nda yer alan önemli kişiliklerin adaylığa müracaat ettikten sonra çekilmeleri, Türkiye için tarihe geçecek üzücü bir durumdur. Keşke herkes adaylığa devam etseydi, bu daha doğru olurdu. Yine de demokrasiye olan güvenimiz tamdır. Biz Beşiktaş Jimnastik Kulübü olarak, adaylar kendi programlarını tanıttıktan sonra bir araya gelip kendi kararımızı vereceğiz. Bu kararımız, sandıktaki neticeyi belirleyecektir” dedi.

Başkan adayları Mehmet Büyükekşi ve İbrahim Hacıosmanoğlu’nun yönetim kurulu listeleri belli oldu

Büyükekşi ve Hacıosmanoğlu’nun 65 olan yeterli imzayı topladıkları için başkan adaylıkları divan kurulu tarafından kabul edildi. Mehmet Büyükekşi’nin 160, İbrahim Hacıosmanoğlu’nun ise 72 geçerli imza topladığı açıklandı. 23 delegenin iki adaya da imza attığı gerekçesiyle imzaları kabul edilmedi.

Mehmet Büyükekşi’nin yönetim kurulu asil listede şu isimler bulunuyor:
Mustafa Eröğüt, Alkın Kalkavan, Yalçın Orhan, Müslüm Özmen, Hamit Altıntop, Ali Düşmez, Volkan Can, Ruşen Çetin, Haluk Kalyoncu, Ramazan Üçdan, Şafak Müderrisgil, Talat Papatya, Yunus Egemenoğlu, Veysel Bilen.
İbrahim Hacıosmanoğlu’nun yönetim kurulu asil listesi şöyle:
Mecnun Otyakmaz, Bayram Saral, Zehra Neşe Kavak, Lale Cender, Fuat Gökdaş, Cengiz Gökay, Zafer Bahadır Saraç, Mevlüt Aktan, Bayram Akgül, Hasan Surözü, Ceyhun Kazancı, Mustafa Temel Bozbağ, Ural Aküzüm, Bilal Aslan.

Adaylıkların kesinleşmesinin ardından Mehmet Büyükekşi kürsüye gelerek sunum yaptı, “Göreve geldiğimizde UEFA kulüpler sıralamasında 22’nci sıradaydık, dokuza yükseldik. Bu sezon Avrupa kupalarına beş kulübümüzle katılacağız” dedi.

Mehmet Büyükekşi: “İlk defa hakem formalarına sponsor aldık. Uzun süren deplasman seyirci yasağına son vererek taraftarlar ve kulüpler düzeyinde gerginliğin önüne geçmeye çalıştık. Türk futbolunun geleceğini birlikte yazacağız dedik, 11 stratejik amaç altında 22 tane stratejik amaç belirledik. Özetlemek gerekirse 25 ayda en büyük hedefimiz Türk futbolunun sahip olduğu büyük potansiyeli ortaya çıkartmaktı. Avrupa Futbol Şampiyonası’nda ilk işaret fişeğini yaktık.”

Hulusi Belgü, UEFA yetkilisine şikayetlerini İngilizce iletti

Devamında söz alan delegeler sırasıyla kürsüye geldi. Fenerbahçe yöneticisi Hulusi Belgü, “Önümüzdeki adaylardan birisi; Galatasaray’ın da dediği gibi, ‘Tarihin en kötü ve en beceriksiz yönetimi ve başkanı.’ Diğeri Fenerbahçe otobüsü kurşunlanmadan önce, ‘Öyle bir eylem yapacağız ki, belki de ben başkanlığa devam edemeyeceğim.’ diyen bir aday. Her iki adaya da sormak istiyorum: Yaşananlara ve yaşattıklarınıza bakarak siz nasıl aday olabiliyorsunuz? Aynaya baktığınızda kendinize bu koltuğu nasıl yakıştırıyorsunuz?” dedi. Belgü konuşmasının son kısmında genel kurulu salonda takip eden UEFA görevlisine dönerek şikayetlerini İngilizce iletti.

Ali Koç ve Mehmet Büyükekşi’nin arası gerildi

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç da kürsüde konuşma gerçekleştirdi. Büyükekşi’ye yönelik “Yönetim şekli toplumun hiçbir kesiminde kabul görmeyen, tarihin hiçbir sezonunda görüşmemiş skandalları tek sezonda yaşatan, hiçbir sorumluluk almayan, Fenerbahçe ve Beşiktaş stadyumlarına gelemeyen bir başkan olmanıza rağmen yine aday olarak çıkmanızı tebrik ederim! Helal olsun!” diyen Koç “Onurlu, şerefli, haysiyetli olan kimse bu şekilde aday olmaz!” sözlerini kullanınca en ön sırada oturan Mehmet Büyükekşi ayağa kalkarak “Koskoca Fenerbahçe Başkanı’na yakışıyor mu bu hakaretler?” diyerek tepki gösterdi. Ali Koç ise sözlerini geri aldığını belirterek özür diledi ve konuşmasına devam etti.

Ali Koç kürsüden şu sözleri de sarf etti:

“FETÖ hala Türk futbolunun içindedir ve bize göre güçlenmektedir. Türk futbolunun hala bu yapıdan arındırılamaması, üç gün önce siyasilerin yaptığı 15 Temmuz açıklamalarıyla bağdaşmamaktadır. Bozkurt işaretini siyasi bulup, bundan rahatsız olarak turnuvanın en kritik yerinde oyuncumuza haksız yaptırımda bulunan UEFA, TFF seçimlerinden önce yaşananları bilse acaba ne yapardı?”

Dursun Özbek: Büyükekşi’nin yönetim kurulu listesinde desteklediğimiz birisi yok

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, beIN Sports’a şu açıklamalarda bulundu:

“İki tane aday var. Servet Bey’in çekilmesi olayı kaotik bir hale getirdi. Biz Galatasaray olarak zaten Büyükekşi yönetiminin yenilenmesi gerektiğini düşünüyorduk ama şu an onu da göremiyoruz. İki adayı da dinlememiz gerekiyor fakat şu kadarını belirteyim, Büyükekşi’nin yönetim kurulu listesinde desteklediğimiz birisi yok.”

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, yönetim kurulu ile denetleme kurulu oy çokluğuyla ibra edildi

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, yönetim kurulu ile denetleme kurulunun 1 Haziran 2023 ile 31 Mayıs 2024 dönemini kapsayan hesap ve faaliyetleri ibra oylamasına sunuldu. Mehmet Büyükekşi ile kurulları oy çokluğuyla ibra edildi.

Büyükekşi’den Koç’a: Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz

Sandıkların kurulması öncesi son konuşmalar için iki başkan adayı da kürsüye davet edildi. Mevcut başkan Mehmet Büyükekşi centilmenlik yaparak son söz hakkını İbrahim Hacıosmanoğlu’na bıraktı ve kürsüye geldi. Büyükekşi, Ali Koç’un kendisini hedef alan sözlerine yanıt olarak, “Çok değerli camialarımızdan birisinin başkanının hakaretine maruz kaldım. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.” dedi.  Büyükekşi ayrıca şu sözleri sarf etti:

“Dünya Kupası’nda milletimizi gururlandıracağız. Gelin hep birlikte Türk futbolunun yapısal sorunlarını çözelim. Türk futbolunu ileri taşıyalım.”

İbrahim Hacıosmanoğlu: Seçilirsem, ilk işim kulüp başkanlarının PFDK’ya sevk edilmesini yasaklamak olacak

TFF Başkan adayı İbrahim Hacıosmanoğlu da delegelere hitap etmek üzere kürsüye geldi. Hacıosmanoğlu şu sözleri kullandı:

“Adalet diyoruz ama sorun adaletsizlikten kaynaklanıyor. Büyükekşi, ‘Akademi kurduk, hakemleri yetiştirdik’ dedi. Nasıl yetiştiler, anlamıyorum. Siz başkan olarak irade gösterebiliyor musunuz? Bu zor değil. Ancak adalet sağlama niyetiniz yoksa, neden aday oluyorsunuz? Bir hafta birine, bir hafta diğerine yaranıyorsunuz. Böyle yaparsanız, alttakiler dağılır.

Seçilirsem, ilk işim kulüp başkanlarının PFDK’ya sevk edilmesini yasaklamak olacak.

Süper Kupa için çerez parasına Arabistan’a gittiniz. 100. yılda Ankara’da oynayalım, kupayı kim kazanırsa kazansın iki takım el ele Ata’mın huzuruna çıkalım diyemediniz mi?

Biz tarafsız bir yönetim olacağız. Eski defterleri kapattık. Bir adım atana, on adım atacağız. Şüpheniz olmasın.

Milli Takımımızın başarısı Türk futbolunun dertlerini maalesef çözmüyor. TFF Başkanı mı takımı şampiyon yapıyor? İspanya’nın başkanı yoktu, takım şampiyon oldu.”

Büyükekşi 10 dakikadan az söz aldığı, Hacıosmanoğlu ise 17 dakika konuştuğu için Divan Başkanı Baykan tarafından Büyükekşi’ye iki dakikalık son bir konuşma hakkı verildi. Büyükekşi, “Ben konuşmamda karşı adayı hedef alan hiçbir şey söylemedim. Sadece bir konuyu düzeltmek istiyorum. Milli oyuncu Cenk Tosun’un benimle tokalaşmadığını söyledi. Cenk’le röportaj yapıldı, dedi ki ‘iki dakika önce görüşmüştük, ben başkanıma öyle bir saygısızlık yapmam.’ diye söyledi. İsterseniz videoyu da izletebiliriz” dedi.

Milli takım konusunda Hacıosmanoğlu’nun ‘TFF Başkanı mı takımı şampiyon yapıyor?’ sorusunu yanıtlayan Büyükekşi:

“Bir tren makinist olmadan kendi kendine mi gidecek arkadaşlar? Montella’yı getiren bizim yönetimimiz” dedi.

Büyükekşi’nin konuşmasının ardından sandıkların kurulması için toplantıya 10 dakika ara verildi ve devamında oy verme işlemine geçildi.
17:45’ye oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından sayıma geçildi.

Yeni Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu

Türkiye Futbol Federasyonu başkanlık seçiminde oylar sayıldı. Mehmet Büyükekşi 129 oyda kalırken İbrahim Hacıosmanoğlu 134 oy aldı. Resmi olmayan sonuçlara göre İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF’nin yeni başkanı seçildi. Yapılan itirazlar üzerine altıncı sandıktaki oylar tekrar sayılmaya başlandı. Tekrar sayımda sonuç değişmedi, İbrahim Hacıosmanoğlu resmen başkan ilan edildi. Devamında yönetim kurulu seçimine geçildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.