Tour de France’da zafer üçüncü kez Tadej Pogacar’ın

2024 Fransa Bisiklet Turu sona erdi. Zafer, üçüncü kez burada galip gelen Tadej Pogocar'a gitti. Tur Pogocar'ın dominant performansının yanı sıra Mark Cavendish'in kazandığı etap zaferiyle de hatırlanacak.

Spor 21 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fransa Bisiklet Turu'nu Pogacar kazandı.

Dünyanın en önemli spor etkinliklerinden Fransa Bisiklet Turu’nun 111’incisi sona erdi. Paris’teki Olimpiyat hazırlıkları sebebiyle tur, 1903’ten beri ilk kez başkentte bitmedi. Nice’de sona eren 21’inci etabın ardından turun başından beri çok dominant bir görüntü çizen BAE Emirates takımından Sloven sporcu Tadej Pogacar sarı mayonun sahibi oldu.

29 Haziran’da başlayan ve 23 gün süren turda Pogacar Nice’deki son etabı da kazanarak zaferini taçlandırdı. Sloven sporcu 2020 ve 2021’in ardından üçüncü kez Tour de France’da zafere ulaştı. Pogacar genel klasmanda 83.38.56’lık zamanıyla en yakın rakibine 6 dakika 17 saniye fark attı. Turu Jonas Vingegaard ikinci, Remco Evenepoel ise üçüncü sırada tamamladı. Monaco ve Nice arasında koşulan turun 21’inci ve son etabını da bu üçlü podyimda aynı sıralamayla tamamladı.

Öte yandan bisiklet sporunun yaşayan efsanesi Büyük Britanyalı Mark Cavendish Monaco-Nice etabıyla bisiklet kariyerine son verdi. Fransa Bisiklet Turu’nda 15. kez yarışan ve en çok etap kazanan sporcu olan 39 yaşındaki bisikletçi bu yılki turun beşinci etabında da zafere ulaşmıştı.

Pogacar: Mutluluğumu tarif etmek zor

Turu şampiyonlukla tamamlayan Pogacar mutluluğunu tarif edemediğini söyledi. Fransa’da çok zor iki yıl geçirdiğini dile getiren Pogacar “Süper mutluyum, nasıl mutlu olduğumu tarif etmek zor. Bu yıl hatalarımı azaltmaya, her şeyi kusursuz hale getirmeye çalıştım. Dünya dışında bir mutluluk yaşıyorum. Hep kontroldeydim, güvende hissettiğim ilk büyük turdu. Burada kötü günüm yoktu. Çok büyük destek aldım takımımdan. Bana destek veren hiç kimsenin yüzünü kara çıkarmadığım için mutluyum” dedi.

Pogocar kimdir?

1998 yılında Slovenya’nın başkenti Ljubljana’ya 20 kilometre uzaklıktaki Komenda’da Fransızca öğretmeni bir annenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelen Tadej Pogacar genç yaştan itibaren bisiklet sporuyla ilgilendi. 2016 yılında gençler kategorisinde elde ettiği başarıların ardından 2017’de ülkesinin Rog-Ljubljana takımına imza atarak profesyonel kariyerine adım attı. Sloven takımıyla birçok önemli turun gençler klasmanında zaferlere ulaşan Sloven sporcu henüz 20 yaşındayken Tour de France’ın yarı-profesyonel versiyonu olarak bilinen Tour de l’Avenir’i kazandı. Pogacar’a bu başarıları 2019 yılında şimdiki takımı olan UAE Team Emirates’in kapılarını açtı.

Yeni takımıyla geçirdiği ilk sezonunda Kaliforniya ve İspanya Bisiklet Turu’nun gençler kategorisinde galibiyetler elde eden Pogacar İspanya’da aynı zamanda genel klasmanda da üçüncü olarak kürsüye çıktı. Sloven sporcu asıl çıkışını 2020’de yaptı ve o yıl Fransa Bisiklet Turu’nu henüz 22 yaşındayken kazanarak büyük bir başarıya imza attı. Bir sonraki yıl Tour de France’da bir kez daha zafere uzanarak başarısının tesadüf olmadığını kanıtlayan Pogacar bu esnada kariyerine olimpiyat bronz madalyasını da ekledi.

Pogacar Fransa’da elde ettiği üst üste iki zaferin ardından 2022 ve 2023’te art arda iki yıl turu ikinci sırada bitirdi. 2024 yılına gelindiğinde Tour de France’tan hemen önce düzenlenen İtalya Bisiklet Turu’nu kazanan Pogacar iddiasını bir kez daha ortaya koydu. İtalya’nın galibi unvanıyla geldiği bisiklet sporunun en prestijli organizasyonunda çok başarılı grafik çizen Pogocar en yakın rakibinin 6 dakika 17 saniye önünde bir kez daha sarı mayoyu kazanarak Fransa’daki üçüncü zaferini elde etti ve bunu başaran en genç isim olarak tarihe geçti.

 

Eda Erdem: Madalyanın rengi hiç önemli değil, şampiyon olmuşçasına kutlayacağızEda Erdem: Madalyanın rengi hiç önemli değil, şampiyon olmuşçasına kutlayacağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.