Turizm motosiklete bindi! Afyonkarahisar’a para akıyor

Dünya Motokros Şampiyonası'nın Türkiye etabı Afyonkarahisar'da yapılacak. Gençlik ve spor festivaliyle desteklenen, 500 bin kişinin katılması beklenen ve Türkiye'ye milyarlarca lira kazandıran organizasyonun diğer kentlere örnek olacak bir öyküsü var

Spor 6 Eylül 2024
Dünya Motokros Şampiyonası ile eş zamanlı yapılan Motofest'te Şevval Sam motosikletiyle sahneye çıktı.

Her yıl katlanarak büyüyen motosiklet sektörü, Türkiye ekonomisine büyük katkıda bulunuyor. Türkiye’de kayıtlı her 100 araçtan 15’ini oluşturan motosikletlilerin sayısı her yıl katlanarak artıyor. Bir çok önemli motosiklet markası, Türkiye’de üretim için çalışmalar yürütüyor. Sadece Türkiye’de değil dünyada da motosikletlere ilgi büyüyor. Afyonkarahisar bu trendi yıllar önce gören bir kent olarak öne çıkıyor. Uluslararası Motosiklet Federasyonu’nun (FIM) en önemli organizasyonları arasında yer alan ve dünyanın en çok izlenen yarışlarından biri olan motokrosun en iyisini belirleyen Dünya Motokros Şampiyonası’na (MXGP) Afyonkarahisar, yedinci kez ev sahipliği yapacak. 180 ülkede 3.5 milyara yakın izleyiciye ulaşacak yarışlara dünyaca ünlü motokrosçular yarışıyor.

Geçen yıl kente 5 milyar liralık katkı sağlayan organizasyonun hikayesi birçok kente örnek teşkil edecek şekilde. 2009-2019 arasında belediye başkanlığı yapan Burhanettin Çoban, termal ve sağlık turizminde önemli bir yeri bulunan kente spordan da turist getirmek için harekete geçti. Motor sporlarında potansiyeli gördü. Federasyon yetkilileriyle temasa geçti. Proje, pist derken Afyonkarahisar, önce Türkiye Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı. 2018’de de ilk defa MXGP düzenlendi. O yarışlarda Afyonkarahisar dünyanın en iyi pisti seçildi. Levha yarışların yapıldığı alana asıldı. Böylece Türkiye de Arjantin, Çin, İtalya, İsviçre, Portekiz, İspanya, Fransa, Letonya, Almanya, Endonezya, Çekya, Belçika, Finlandiya, İsveç, Hollanda ve İngiltere gibi şampiyonanın düzenlediği ülkeler arasına girdi. Daha sonra seçilen belediye başkanları AK Partili Mehmet Zeybek ve CHP’li Burcu Köksal da projeye sahip çıktı.

Şevval Sam’ın konserini binlerce kişi izledi.

Şevval Sam kendi motosikletiyle sahnede

MXGP Türkiye’nin yanı sıra aynı alanda düzenlenen Türkiye’nin en büyük entegre gençlik ve spor festivali MotoFest ile birlikte bu yıl Afyonkarahisar’daki katılımın 500 bin kişiyi aşması bekleniyor. Festivalin ikinci akşamında sahne alan Şevval Sam, binlerce kişiye sevilen şarkılarını seslendirdi. Ayrıca Sam, sahneye kendi motosikletini getirerek motor tutkunlarına da sürpriz yaptı. Sam, şehre duyduğu sevgiyi vurgulayarak, “Afyonkarahisar’da olmak ve Motofest gibi bir etkinlikte sahne almak benim için büyük bir keyif. Burada, bu güzel atmosferde hayranlarımla buluşmak beni çok mutlu ediyor” dedi.

Festival alanında çocuklar motosiklet oyunu oynadılar.

Festival alanında kurulan yaklaşık 100 stant, ziyaretçilerin akınına uğradı. Motosiklet ekipmanları, aksesuarlar, el yapımı ürünlerin yanı sıra Afyonkarahisar mutfağının gastronomik lezzetleri ile dolu dolu olan stantlar, katılımcılar için vazgeçilmez bir durak haline geldi. Festivalin cazibesini artıran bir diğer unsur ise adrenalin dolu akrobasi gösterileri oldu. Profesyonel sporcuların yaptığı motosiklet şovları heyecanı zirveye taşıdı. Festivalde bu akşam Nova Norda – Madrigal, cumartesi Gökhan Güney (Ustalara Vefa)- Sefo ve 8 Eylül’de DJ Ertem Kınay ile Sıla sahne alacak.

Dünya Motokros Şampiyonası’nın Türkiye ayağında 28 ülkeden sporcular yarışacak.

28 ülkeden 114 yarışçı katılıyor

8-9 Eylül’de Afyon Motor Sporları Merkezi’nde yedinci kez düzenlenecek Dünya Motokros Şampiyonası’ysa tamamı Kawasaki, Honda, Yamaha, GASGAS, KTM, Fantic, TM Husqvarna, Beta gibi motosiklet üreticilerinin fabrika takımlarının özel yarışçılarından oluşan 28 ülkeden 114 yarışçı katılıyor. Hollanda 15 yarışçıyla en çok yarışçısı olan ülke konumunda. Türkiye ve İtalya 14’er yarışçıyla ikinci en çok yarışçının mücadele verdiği ülke olarak dikkat çekiyor. MXGP Türkiye, yapıldığı ilk günden bu yana şampiyonları belirleyen rolüyle dünyanın en çok izlediği etap olarak biliniyor. Kıyasıya mücadelenin yapıldığı yarışlarda bitime iki etap kalsa da dünyanın en iyi pisti ve en iyi padoku ödülüyle Türkiye yarışı, şampiyonadaki en kritik etap olarak görülüyor.

Toprak Razgatlıoğlu artık efsaneToprak Razgatlıoğlu artık efsane

Tim Gajser liderliğini koruyor

MXGP’de bitime üç yarış kala Honda adına yarışan Slovenyalı Tim Gajser, 860 puanla liderliğini koruyor. GASGAS adına yarışan Jorge Prado 842 puanla ikinci, KTM’den Hollandalı Jefrey Herlings ise 818 puanla üçüncü sırada bulunuyor ve şampiyonluk şansını sürdürüyor. MXGP Türkiye öncesi lider olan Gajser dördüncü şampiyonluğuna, Prado ise hem geçen senenin serisini sürdürme hem de ikinci şampiyonluğuna ulaşma mücadelesi verecek. Matematiksel olarak şansını sürdüren Herlings ise olası bir üçüncü şampiyonluk için rakiplerinin hatasını takip edecek. MXGP’de markaların rekabeti de kıyasıya sürüyor. Honda 877 puanla liderliği sürdürürken, GASGAS 842 puanla ikinci sırada yer alıyor. KTM ise 830 puanla üçüncü sırada bulunuyor. Üretici markalar yarışında KTM’nin ardından Kawasaki, Yamaha, Fantic, Husqvarna, Beta ve Ducati şeklinde rekabet devam ediyor.

Afyonkarahisar en iyi yarış pisti unvanını almış bir pist.

Gençlerde Hollandalı Kay de Wolf şampiyonluk turu atabilir

MXGP’nin ardından gençlerin yarıştığı MX2 kategorisinde de pilotlar arasındaki şampiyonluk mücadelesi yaşanıyor. Husqvarna adına yarışan Hollandalı Kay de Wolf, MXGP Türkiye yarışına 831 puanla lider geliyor. Aynı takımdan Belçikalı Lucas Coenen 770 puanla ikinci, GASGAS’tan Alman Simon Langenfelder ise 727 puanla üçüncü sırada bulunuyor. Geçen yılın şampiyonu KTM’den İtalyan Andrea Adamo, 570 puanla bu yıl sıralamada altıncı sırada yarışı sürdürüyor. De Wolf, Türkiye yarışında başarılı olması durumunda rakiplerinin durumuna bağlı olarak şampiyonluğunu ilan edebilir. MX2 markalar yarışında ise Husqvarna 936 puanla liderliğini sürdürüyor. KTM 820 puanla ikinci, GASGAS 734 puanla üçüncü sırada bulunuyor.

Kadınlar sezonu MXW Türkiye’de kapatacak

Kadınlar kategorisi MXWomen (MXW) yarışları, Türkiye etabıyla sezonu kapatacak. Bu sezonun yedinci yarışı olan Türkiye etabı öncesinde Yamaha adına yarışan Hollandalı Lotte van Drunen 248 puanla liderliğini sürdürüyor. GASGAS adına yarışan İspanyol Daniela Guilen 231 puanla şampiyonluk kürsüsünü zorluyor. 204 puanla KTM’den Hollandalı Lynn Valk ise matematiksel olarak şampiyonluk umudunu koruyor. MXW markalar mücadelesinde ise Yamaha 251 puanla lider, GASGAS 235 puanla ikinci, KTM takımı da 208 puanla üçüncü sırada bulunuyor.

Türkiye ilk kez 14 sporcuyla temsil edilecek

Türkiye, bu yıl etaplara ilk kez 14 yarışçıyla şimdiye kadarki en kalabalık katılımını sağlayacak. MXGP’de ilk kez iki Türk yarışçı mücadele edecek ve MX2’de bir, WMX’de 2, EMX250’de ise dokuz yarışçı parkurda yarışmaya çıkacak. Dünya Motokros Şampiyonası’nda Türkiye’yi, Ata Kuzu, Batuhan Demiryol, Selen Tınaz, Irmak Yıldırım, Yiğit Ali Selek, Efe Kemal Hıd, Mehmet Emin Musaoğlu, Eren Defineci, Baran Bulut Kocaman, Aras Efe Yıldırım, Ahmed Buğra Geren, Salih Yiğit Teker, Yiğit Kara ve Akil Ulusan temsil edecek. MXGP’de Ata Kuzu ve Batuhan Demiryol, MX2 sınıfında Yiğit Ali Selek, 21 yaşa kadar genç sporcuların çekiştiği Avrupa Şampiyonası’nda Efe Kemal Hıd, Mehmet Emin Musaoğlu, Eren Defineci, Baran Bulut Kocaman, Aras Efe Yıldırım, Ahmed Buğra Geren, Salih Yiğit Teker, Yiğit Kara ve Akil Ulusan yarışacak. Dünya Kadınlar Şampiyonası’nda ise Türkiye motokros şampiyonu Selen Tınaz ve Irmak Yıldırım start demirindeki yerini alacak.

Bir istikrar abidesi: Afyonkarahisar Caz Festivali 23. yaşını kutluyorBir istikrar abidesi: Afyonkarahisar Caz Festivali 23. yaşını kutluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.