İspanya’nın Kralı Real Madrid
Kulüpler Birliği Vakfı 'iktisadi işletme' vasfını da kullanarak TFF'ye 300 bin TL yatırdı ve ihale şartnamesi aldı. Bu da yapılacak yayın ihalesinde kulüplerin söz hakkı olacağı anlamına geliyor.
Modern dönemde bir spor organizasyonu için en büyük gelir kaynağı yayın hakları. Premier Lig, NBA, NFL vb birçok dünyaca ünlü organizasyonun yayın haklarından gelen astronomik gelirler paydaşlar arasında paylaştırılıyor. Avrupa futbolunda özellikle Premier Lig yayın hakları sayesinde küme düşen takımlara dahi üç haneye varan paralar ödemeye başlamışlardı. Hal böyle olunca Avrupa’nın diğer ligleriyle aralarındaki makas da açılmıştı. NBA’deki yayın hakları anlaşmalarının geldiği nokta sayesinde sporcuların kazandıkları paralardaki artış herkesin malumuydu.
İşte Türk futbolu da bu sezon dünyanın gittiği noktayı takip edebilmek adına kritik bir virajı dönecek. Yayın ihalesi yeniden yapılacak. İhale süreci başlamışken kulüplerden kritik bir hamle geldi. Gelen bilgilere göre bu hamle Türk futbolu için milat olabilir.
Buna göre Kulüpler Birliği Vakfı’nın (KBV) son toplantısında Türk futbolunun seyrini değiştirecek bir karar alındığı ve bunun hayata geçirildiği öğrenildi. Habere göre mevcut yayıncı kuruluş beIN Group’un ihaleye son anda girmesi ve/veya beklenenden daha düşük bir teklifte bulunmasını önlemek amacıyla KBV ‘iktisadi işletme’ vasfını da kullanarak TFF’ye 300 bin TL yatırdı ve ihale şartnamesi aldı.
Bir söylenti vakfın yayın ihalesine bizzat girerek hakları satın almak ve her maçı ayrı ayrı satmak da senaryolardan biri. Ayrıca söz konusu hareket yasaya aykırı değil. Vakıflar kazanç paylaşma amacı taşımıyor. Ancak 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu’nun 26. maddesinde belirtildiği üzere, vakıflar; amacını gerçekleştirmeye yardımcı olmak ve vakfa gelir temin etmek amacıyla, iktisadi işletme kurabilir ve kurulmuş şirketlere ortak olabilirler. Vakfın bu yasa çerçevesinde ihaleye girmek için harekete geçtiği öne sürülüyor.
BeIn Sports yayın ihalesini ilk aldığında yıllık 500 milyon dolar vadetmiş ancak bu miktar hiçbir zaman ödenmemişti. Zamanla 220 milyon dolar bandına kadar gerileyen yayıncı kuruluşla 2022’de 2 sezonluğuna yıllık 2.2 milyar TL’ye anlaşma sağlanmıştı. TL’nin döviz önünde değer kaybetmesiyle bu anlaşmanın yapıldığı tarihle gelinen tarihte de kulüpler zararlı çıkmıştı. Vakfın, benzer bir anlaşmanın önüne geçmek için yayın ihalesine girebileceği öne sürülüyor. Tarihi adımın ardından yayın ihalesine girmesi muhtemel Saran Grup ve Acunmedya bünyesindeki Exxen’in atacakları adımlar merak ediliyor.