Türk kulüplerinin ortak sorunu, oynatılmayan oyunculara ödenen maaşlar

Galatasaray’ın Christian Luyindama’yla sözleşme feshini bildirmesinden sonra akıllara geçmişte yaşanan benzer durumlar geldi. İstanbul’un büyükleri yakın tarihte yanlış sözleşme planlamaları yüzünden yararlanamadıkları futbolculara servet ödedi.

Spor 20 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Kadro dışı kaldılar, hak edişlerini almaya devam ettiler. İşte kulüpleri mali krize sokan bazı hatalar ve mâl olduğu bedeller.

Galatasaray’da Luyindama’yla yollar ayrılırken hafızalara oyuncuya Kasım 2021’de verilen üç sezonluk kontrat geldi. Bir sezon önce çapraz bağ sakatlığı geçiren oyuncusuyla nikah tazeleyen Galatasaray bu üç yılda oyuncusundan neredeyse hiç yararlanamadı. İki kez farklı takımlara kiralık gönderilen Kongolu savunmacı son 6 ayını ise Florya’da yalnız başına idman yaparak geçirdi. Antalyaspor’a kiralandığı dönemde bile maaşının bir kısmı Galatasaray tarafından karşılanan oyuncu için sarı kırmızılıların ödediği toplam bonservis miktarı 8 milyon euro’ydu.

Galatasaray'da malumun ilanı: Luyindama ile yollar ayrıldıGalatasaray’da malumun ilanı: Luyindama ile yollar ayrıldı

Benzer durumları sadece üç büyükler değil Anadolu kulüpleri de yaşıyor. Fakat içlerinden biri var ki olayın yaşanış şekliyle diğerlerinden ayrılıyor. Pandemi döneminde Ankaragücü’ne imza atan Mustafa Amini kontratın imzalandığı oteldeki odasına geçmişti. Daha sözleşmenin üzerindeki imza kurumadan Ankaragücü yetkilileri tarafından transferden vazgeçildiği ve sözleşmenin geçersiz olduğu belirtilen oyuncu durumu kabul etmemiş ve konuyu mahkemeye taşımıştı. İmzalanan belgelerin yasal olduğu mahkemelerce tescillendikten sonra Amini, başkent temsilcisini maaşını ödemediği gerekçesiyle FIFA’ya şikayet etmişti. Bu olay sebebiyle transfer tahtası kapatılan Ankara ekibi yasağı kaldırmak için oyuncuya 830 bin Euro tazminat ödemek zorunda kalmıştı.

Ankaragücü, 10 günlük transfere 830 bin euro ödediAnkaragücü, 10 günlük transfere 830 bin euro ödedi

Galatasaray’da yaşanan süreç sadece Luyindama’yla sınırlı değil. Stadyum zemini üzerinden yönetimi eleştirdiği için kadro dışı kalan Younes Belhanda’nın da kontratı tek taraflı feshedilmiş, Faslı oyuncu kulüpte kalan hak edişinin tamamını almıştı. Yine Tarık Çamdal ve Nigel De Jong gibi oyuncularla da benzer kadro dışı kalma ve bu esnada maaş ödeme durumlarını yaşayan Galatasaray bu hataya düşen tek İstanbul büyüğü değil.

Beşiktaş’ta 2011 yılında kadro dışı bırakılan Matteo Ferrari, maaşını alamadığı gerekçesiyle sözleşmesini tek taraflı sonlandırmıştı. Bunun üzerine olayı mahkemeye taşıyan İtalyan stoper CAS tarafından haklı bulununca siyah beyazlıların oyuncuya olan borcunu kapatması 2017 yılına kadar sürmüştü.

Beşiktaş'a Pendikspor maçı öncesi Salih şokuBeşiktaş’a Pendikspor maçı öncesi Salih şoku

2018-19 sezonunda Sivasspor’la etkili bir performans ortaya koyan Brezilyalı sağ bek Douglas, sezon sonu Beşiktaş’la 1.5 milyon Euro imza parası ve 800 bin euro maaş karşılığı 3 yıllığına kontrat imzalamıştı. Beşiktaş formasını sadece 7 maçta terleten oyuncu kulübü tarafından kadro dışı bırakılması sonrası başka bir takıma transfer olmayı tercih etmemişti. 3 yıl boyunca siyah beyazlılardan maaş almaya devam eden Brezilyalı oyuncu, kontratının sona erdiği 2022 yazında futbol kariyerini sonlandırdı.

Douglas aylarca oynamamayı göze aldı.

İstanbul Boğazı’nın diğer yakasında da bu konuda temiz bir geçmiş yok. Fenerbahçe’nin 2017’de yıllığı 2.2 milyon Euro’dan 3 senelik sözleşme imzaladığı kaleci Carlos Kameni kulüpte geçirdiği ilk sezonun ardından kadro dışı bırakılmıştı. Kendisine başka kulüp bulması istenen Kamerunlu file bekçisi, bir sezon boyunca hiç oynamamayı göze alıp 2.2 milyon Euro’luk maaşını kazanmayı tercih etmişti. Kameni’yle aynı dönem kadro dışı bırakılan Aatıf Chahechouhe da sezonun devre arasına kadar Samandıra’da çalışmalarını takımdan ayrı sürdürürken sarı lacivertlilerden ödeme almaya devam etmişti.

Fenerbahçe’ye büyük umutlarla gelen Mesut Özil de kaptanlık pazubandını taşıdığı kulüpteki son 2 ayını kadro dışı geçirmişti. Sarı lacivertli ekibe Bursaspor’dan 7 milyon Euro karşılığında transfer olan Ozan Tufan ise 3 ayrı dönemde kadro dışı kalmış, bu dönemlerin tamamında takımdan ayrı çalışıp kulüpten sözleşmesi gereği hak edişi olan maaşını almayı sürdürmüştü.

Mesut’un Fenerbahçe kariyeri tam anlamıyla hayal kırıklığı oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.