Türk medyasında görülmemiş hırsızlık vakası: Nevşin görünümlü Ersin!

Türkiye'de de dünyada da eşine az rastlanır bir medya hırsızlığı vakası. Milli voleybolcu Naz Aydemir Akyol'un 6 ay önce Nevşin Mengü'ye verdiği söyleşi, görüntülerden Mengü ayıklanıp yerine Ersin Düzen yerleştirilerek yeniden yayınlandı.

Spor 5 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yanlış montajlama enteresan sonuçlara yol açtı.

Türk medyasında ‘haber hırsızlığı’ yani başkasının haberini ondan hiç söz etmeden sanki kendi haberiymiş gibi yayınlamak pek yaygın ama herhalde ilk kez bir TV söyleşisinin çalınmasına, sadece çalınmasına değil bir başka sunucu tarafından sahiplenilmesine tanık oluyoruz.

Olay şu: Milli voleybolcu Naz Aydemir Akyol bundan sekiz ay önce, YouTube üzerinden yayınlanan bir program için gazeteci Nevşin Mengü’ye söyleşi verdi. Akyol, dün birden bire başka bir YouTube kanalı olan ‘343 Digital’de gazeteci Ersin Düzen’e de ‘söyleşi verdiğini’ fark etti. Oysa öyle bir söyleşi vermemişti.

Çünkü, ‘343 Digital’ adlı kanal, 8 ay önce Naz Aydemir Akyol ile Nevşin Mengü’nün yaptığı söyleşinin videosunu almış, burada Nevşin Mengü’nün görüntülerini makaslamış, yerine de sanki soruları Ersin Düzen soruyormuş gibi kısa kısa Ersin Düzen görüntüleri koymuştu.

Ersin Düzen herhangi biri değil. Türk spor medyasında belli bir kariyeri var ve önemli bir isim. Böylesine komik ve beceriksiz bir hırsızlığın içine nasıl olup da dahil olduğu belli değil. Ama hırsızlığı Naz Aydemir Akyol farkedip bunu sosyal medyadan duyurmasa, belki de yapılan dijital orman içinde kaybolup gidecekti.

Nevşin Mengü uzun yıllardır iç ve dış politika alanlarında gazetecilik yapan, yıllarca CNN Türk’te Ana Haber sunan bir isim. Aynı zamanda sporla da yakında ilgili, hatta bir dönem yüzme, bisiklet ve koşmadan oluşan Triatlon sporunu yaptı, daha sonra bu zor sporun çok daha ileri aşaması olan ‘Iron Man’ yarışmalarına katıldı.

Mengü, uzun süredir YouTube üzerinden kendi kanallarını yönetiyor, buralarda programlarını yapıyor. Sadece günlük haber bülteni hazırlamakla kalmıyor, çeşitli sponsorlarla kimi söyleşi programları da gerçekleştiriyordu. Bu çerçevede Naz Aydemir Akyol da Mengü’nün konuklarından biri olmuş, program bundan 8 ay önce yayınlanmıştı.

Ancak bir süre önce Nevşin Mengü Nirvana’yı yapmayı bıraktı. O sırada yeni kurulan ve yine YouTube üzerinden yayın yapan bir spor kanalı olan 343 Digital yayına başladı ve bir zamanlar TRT’de sunuculuk yapmış, tecrübeli spor gazetecisi Ersin Düzen bu kanalda ‘Nirvana’ adını sürdürdü.

Ersin Düzen’in programın ilk bölümüne Hande Baladın, ikinci bölümüne Ayşe Begüm Onbaşı, üçüncü bölümüne ise Zehra Güneş konuk oldu. Konuklar sunucu Ersin Düzen’in sorularını yanıtlıyor ve ortaya talk show türü bir program çıkıyordu.

Aynı isimli programın dördüncü bölümüne Naz Aydemir Akyol konuk oldu. Ancak bir gariplik vardı. Akyol sekiz ay önce Mengü’nün programı yaptığı zamanlarda giydiği kıyafetler ve verdiği yanıtların aynısıyla boy gösteriyordu. Moderatör Ersin Düzen ve Akyol hiçbir zaman aynı kadrajda yer almıyorlardı.

Programı Akyol’un kendisi seyredince çok şaşırdı, çünkü Ersin Düzen’le böyle bir söyleşi yapmamıştı. Bu söyleşi, sanki Ersin Düzen’le yapılmış gibi duruyordu ama aslında onun 8 ay önce Nevşin Mengü’ye verdiği söyleşiydi.

Naz Aydemir Akyol bu durumu hemen kendi sosyal medyasından duyurdu:

“Aralık ayında Nevşin Mengü ile ‘Nevşin ile Nirvana’ programı için yapılan röportajımın başka bir kanal için hazırlanarak sonradan başka bir sunucunun montajlanmasıyla, yapıldığı tarihten sekiz ay sonra yayınlanmasına bir anlam veremedim. Bilginize sunarım.”

Naz Aydemir Akyol’un bu paylaşımı sonrası durumu fark eden sosyal medya kullanıcıları dedektif gibi iki videoyu kıyaslamaya başladı. Evet Nevşin Mengü görüntüleri özenle temizlenmişti ama söyleşinin bir yerinde Mengü’nün sesi kalmıştı.

Söz konusu durumla alakalı Naz Aydemir Akyol’un bir hukuki yola başvurup vurmayacağı veya bundan sonuç alabilip alamayacağı merak konusu. Ancak artık bazı işlemlerin yapay zeka tarafından rahatlıkla yapılabildiği, günümüz medyasının ürettiği ‘özel’ içeriklerin büyük kısmında teknolojiden yararlandığı dönemde röportaj ticaretinin de devreye girmiş olması Türk medyasının aldığı son hali acı bir şekilde gözler önüne serer nitelikte.

Video silindi

Yaklaşık bir saat boyunca kanalın kütüphanesinde izleyiciyle buluşan video hem yorum kısmında hem de sosyal medyada durumun fark edilip Naz Aydemir Akyol’un mevzubahis açıklamayı yapmasından sonra kanaldan kaldırıldı. Ersin Düzen’den de henüz bir açıklama gelmedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.