Türkiye Kupası silbaştan! İsviçre Sistemi geldi

TFF, Türkiye Kupası formatında değişikliğe gidildiğini duyurdu. Buna göre elemelerden sonra 24 takım gruplara kalacak. İsveç sistemi ile yapılacak üç maç sonucu çeyrek finalistler belirlenecek. Final dahil elemeler tek maç üzerinden olacak.

Spor 11 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Türkiye Kupası'nda grup aşamasında 24 takım olacak.

Şampiyonlar Ligi’nin formatını hazırlayan Hypercube şirketinin raporu doğrultusunda Türkiye Futbol Federasyonu, 2024-2025 sezonunda Türkiye Kupası’nın yeni formatı ile oynanmasına karar verdi. Kupanın değerini arttırmayı amaçlayan yeni format eleme turları, grup müsabakaları ve final aşamalarından oluşacak.

Yeni formata göre gruplara kalacak takımlar yapılacak tek maçla belirlenecek. Kuralarda seri başı olmayacak. Şampiyonlar Ligi’nde gibi Süper Lig takımları elemelere daha sonraki turlarda katılacak.

Süper Lig'de yabancı sınırı 12'ye düşürüldü, sahadaki 11'de ise sınır kaldırıldıSüper Lig’de yabancı sınırı 12’ye düşürüldü, sahadaki 11’de ise sınır kaldırıldı

Avrupa kupalarına katılan takımlar direkt gruplara kalacak

Önümüzdeki sezon Türkiye’yi UEFA kupalarında temsil edecek beş takım doğrudan grup müsabakalarına katılacak. Diğer 19 takım ise eleme turları sonrasında grupta yer alma hakkı elde edecek.

Seri başı uygulaması kalktı

Grup müsabakaları ise 24 takımın katılımı ile altı takımlı dört grupta, önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi’nde de uygulanacak olan İsviçre (Swiss) Sistemi’ne göre oynanacak. Mevcut statüdeki eleme turlarında seri başı takımın kendi sahasında oynaması kuralı ise yeni statüde uygulanmayacak.

Fenerbahçe'ye penaltıyı Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi kazandırdıFenerbahçe’ye penaltıyı Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi kazandırdı

İsviçre  Sistemi nasıl işliyor?

Yeni formatta; gruplara katılım hakkı elde edecek 24 takım lig ve başarı sırasına göre sıralanarak üç torbaya ayrılacak. Her torbadan ikişer takım olmak üzere altı takım bir grubu oluşturacak. Grup içerisinde yer alan her takım A, B ve C torbasından birer takım ile olmak üzere toplam üç maç yapacak. Grup müsabakaları sonucunda ilk iki sırada yer alan takımlar çeyrek finale yükselecek. Çeyrek final, yarı final ve final aşamaları tek maç eleme usulüne göre oynanacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.