Türkiye Milli Paralimpik Komitesi: Serkan için mücadeleye devam edeceğiz

Para atlet Serkan Yıldırım 100 metrede paralimpik altınını almış, ancak daha sonra Paralimpik Komitesi tarafından madalyası elinden alınmıştı. Türkiye Paralimpik Komitesi konunun takipçisi olunacağını açıkladı.

Spor 4 Eylül 2024
Paralimpik Komitesi Serkan için mücadeleyi sürdürecek.

Serkan Yıldırım Paris’te düzenlenen Paralimpik Oyunları’nda Türkiye’ye üç altın madalyasından ilkini atletizmde kazandırdı. 100 metrede yarışan sporcu altın madalyaya uzandı. Ancak şok bir kararla madalya Paralimpik Komitesi tarafından Serkan’ın elinden alındı.

Oyunların resmi sitesinde yer alan bilgiye göre yarışı pistte Serkan Yıldırım’ın hemen gerisinde bitiren ABD’li Noah Malone altın madalyanın yeni sahibi oldu. Öte yandan 400 metrede yarışması beklenen milli para atlet bu yarışmadan da diskalifiye edildi ve listeden çıkarıldı.

Türkiye'ye para atletizmdeki ilk kürsüsünü getiren Serkan Yıldırım'ın altın madalyası elinden alındıTürkiye’ye para atletizmdeki ilk kürsüsünü getiren Serkan Yıldırım’ın altın madalyası elinden alındı

İşte Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin Serkan Yıldırım hakkında açıklaması:
Uluslararası Paralimpik Komite Serkan Yıldırım için Türkiye Paralimpik Atletizmde 100 metre ve 400 metrede Dünya Şampiyonu Para Atletimiz Serkan Yıldırım hakkında Haziran ayından bu yana Uluslararası Paralimpik Komite (IPC) ile sınıflandırma problemi devam ediyordu.
Sporcumuz Mayıs 2024’te Japonya’nın Kobe kentinde düzenlenen Dünya Para Atletizm Şampiyonası’nda 100 metrede şampiyona rekoru, 400 metrede ise dünya rekoru kırarak altın madalya kazanmıştı. Haziran ayında Uluslararası Paralimpik Komitesi’ne bağlı Dünya Para Atletizm Federasyonu’nun (WPA) başlattığı süreç ile sporcumuzun onaylanmış sınıflandırması tekrar incelemeye alınmıştı. Durumunun “İnceleniyor” olarak değiştirilmesiyle Serkan Yıldırım’ın Paris 2024 Paralimpik Oyunlarda yarışamayacağı bilgisi verilmişti.
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi olarak Almanya yasalarına tabi olan IPC’ye karşı Alman mahkemesinde açtığımız davadan Serkan Yıldırım’ın Paris 2024’te yarıştırılması yönünde karar çıkartmayı başarmış ve sporcumuz da Paris 2024’te 100 metrede altın madalya ile bu hukuk zaferini taçlandırmıştı.
Ancak IPC bu kararı üst mahkemeye taşıdı ve oradan Serkan Yıldırım için “Yarışmaya uygun değil” yönünde karar çıkarttı. Şampiyon atletimiz bu nedenle 400 metre yarışının listelerinden çıkarıldı. Ayrıca yasal sürecin bir parçası olarak 100 metre madalyası alındı.
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi olarak sporcumuzun Haziran ayından beri verdiği hukuk mücadelesine devam edeceğiz ve pistte kazanılan başarıların yargıda kaybedilmemesi için Serkan Yıldırım’ın yanında olacağız. 100 metre madalyasını geri almak için yasal haklarımızı kullanıyoruz ve sporcumuzun hakkını sonuna kadar arayacağız.

Milli sporcu Serkan Yıldırım’ın kalan kısa sürede 400 metre yarışında mücadele edebilmesinin çok düşük bir ihtimal olduğu daha önce belirtilmişti.

Aysel Önder gümüş madalya kazandı, Golbol Kadın Milli Takımı yarı finale kaldıAysel Önder gümüş madalya kazandı, Golbol Kadın Milli Takımı yarı finale kaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.