Türkiye’de parladı, dünya yıldızı oldu, dopingle çöktü: Paul Pogba

2013'te Türkiye'de düzenlenen 20 yaş altı Dünya Kupası'nda parlayan Fransız yıldız Paul Pogba ülkesiyle 2018'de Dünya Kupası'nı kaldırdı. Uğruna milyonlarca euro bonservis harcanan futbolcu, doping nedeniyle dört yıl cezayla karşı karşıya.

Spor 8 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Paul Pogba için 4 sene men cezası istendi.

Juventus Serie A’nın ikinci haftasında Udinese’yi 3-0 mağlup etti. Karşılaşmanın ardından Paul Pogba adeta kariyerini karartan haberi aldı: Doping testi pozitif çıktı. O günden bu yana sahaya çıkamayan Pogba’nın ne kadar ceza alacağı konusunda çelişkili haberler vardı. Kimi suçunu kabul ederse iki, kimiyse dört yıl ceza alacağını söylüyordu. Sonunda Pogba için istenen ceza belli oldu.  Goal Italia’nın haberine göre Dopingle Mücadele Savcılığı Paul Pogba’nın yargılama sürecini tamamlayarak orta saha oyuncusunun dört yıl futboldan men edilmesini talep etti.

Juventus’tan Kenan Yıldız adımıJuventus’tan Kenan Yıldız adımı

20 Ağustos tarihinde son maçına çıkan ve o günkü maçın ardından forma giyemeyen Pogba bu cezayı alması halinde Ağustos 2027’ye kadar yeşil sahalardan uzak kalacak. Pogba’nın 30 yaşında olduğu düşünülürse istemesi halinde 34 yaşında futbola dönebilecek. Oysa Pogba 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası’nda Türkiye’de sahne aldığında turnuvanın en potansiyelli oyuncusu olarak öne çıkmış ve futbolun yeni jenerasyonunun en özel orta sahalarından biri olacağı öngörülmüştü. İşte mutsuz sonla bitmenin eşiğinde olan o hikaye…

Ferguson’la ters düştü

Paul Pogba Le Havre altyapısından çıktıktan sonra Manchester United’ın dikkatini çekti. Daha genç yaşlarında alt yaş kategorilerinde gösterdiği performans, fiziği, hücuma katkısı ve oyun zekasıyla komple bir oyuncu olarak dikkat çekiyordu.

2012 yılına gelindiğinde tartışmalı kariyerinin ilk halkası kayıtlara geçti. Menajer olarak Mino Raiola ile anlaşan Pogba, Sir Alex Ferguson’un çalıştırdığı hem ligde hem Avrupa’da tepeye oynayan Manchester United’da daha fazla süre alması gerektiğini düşünüyordu. Bu sırada futbol dünyasının olay menajeri, 2022 yılında hayatını kaybeden Raiola da kontrat görüşmelerinde efsane menajer Ferguson’la ters düştü. Pogba ve ManU’nun yolu daha 2012’de ayrıldı ve Fransız orta saha Juventus’un yolunu tuttu.

Paul Pogba Juventus formasıyla Galatasaray karşısında.

İlk büyük zafer Türkiye’de

Tarihinin en iyi dönemlerinden birini geçiren Juventus’un en büyük yıldızı Pogba değildi belki ancak en büyük yıldız olmaya adaydı. Öyle ki Türkiye’de düzenlenen 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası’nda Fransa’nın şampiyonluğuna liderlik etti. Burada sergilediği performans 2018’de ülkesi Dünya Kupası zaferine uzanırken başroldeki isimlerden biri olacağının adeta habercisiydi. Pogba turnuvanın en iyi oyuncusu seçilecekti. Aynı Fransa’nın kadrosunda Geoffrey Kondogbia, Florian Thauvin, Yaya Sanogo, Samuel Umtiti, Kurt Zouma gibi isimler de vardı.

Juve’yle zirveye

Pogba’nın kulüp kariyeri şampiyonluklarla başladı. 2012-13’te mutlu sona uzanan takım takip eden üç sezonda da Serie A’nın zirvesinden inmeyecek, 2015’te Cüneyt Çakır’ın yönettiği Şampiyonlar Ligi finalinde de yer alacaktı. Manchester United’da hasret kaldığı dakikaları Juve forması altında bulan Pogba, söz konusu üç sezonluk süreçte sırasıyla 37 maçta beş gol, 51 maçta dokuz gol 16 asist, 41 maçta 10 gol 11 asistlik istatistikler yakaladı. 2015-16 sezonunda da takımının lig şampiyonluğuna önderlik eden isimlerden Pogba güçlü orta saha rotasyonunun vazgeçilmezlerinden biri olarak 49 maçta 10 gol 13 asist üretti.

Fransa Milli Takım formasıyla Paul Pogba.

Kaderin cilvesi

Bu performans ona tekrar Premier Lig kapılarını açtı. Sir Alex Ferguson’un gidişinden sonra yeniden toparlanma arayışında olan Manchester United oyuncuya talip oldu. Yaklaşık dört sene önce oyuncunun Juventus’a bedavaya gitmesine müsaade eden İngiliz devi bu kez 105 milyon euro ödeyerek Pogba’yı kadrosuna kattı. Bu bedel, o güne kadar bir futbolcu için ödenmiş en büyük tutardı.

Fransız futbolcu dünyanın en pahalı oyuncusu olarak katıldığı Manchester United kadrosunda beklentilerin uzağında kaldı. Jose Mourinho yönetimindeki ManU’da oyuncu için en ideal mevkinin hangisi olduğu tartışılıyordu. Bu tartışmalar arasında İngiliz devi yerelde Lig Kupası’nı Avrupa’da ise UEFA Avrupa Ligi’ni müzesine götürdü.

Paul Pogba, Manchester United formasıyla.

Avrupa Ligi finalinde Ajax ağlarını sarsan Pogba o sezon 51 maçta 9 gol 6 asist üretirken Juve sezonlarındaki skor katkılarının fazlasıyla gerisinde kaldı. Bir sonraki sezon form durumu daha da geriye düşen Pogba 37 maçta altı gol ve 12 asist üretebildi. Ancak 2018 yazı oyuncunun ülkesiyle beraber zirveyi gördüğü mevsimdi. Fransa Rusya’daki Dünya Kupası’nda zafere uzanırken Pogba da kadrounun değerli parçalarından biriydi.

Kupayla beraber formunu artıran oyuncu United adına bir sonraki sezonu 16 gol 11 asistle tamamladı. Ancak sezon ortasındaki menajer değişikliğiyle United’daki istikrarsızlıklar devam etti. Ayak bileğindeki problemlerin damga vurduğu 2019-20 sezonunda pandemi sonrası dönemde formasına kavuşan Pogba yalnızca 22 maça çıkabildi. Bir sonraki sezon 42 maça çıkan futbolcu altı gol ve dokuz asistte kaldı. Uyluk ve alt baldır sakatlığıyla geçen 2021-22 sezonu hem Manchester United hem de Pogba için başka bir kayıp dönem olarak kayda geçti.

Emekliliği düşünme safhası

Pogba 2022 yazında yine serbest oyuncu olarak Manchester’dan ayrıldı. Adres tıpkı 10 sene önce olduğu gibi yine İtalya, yine Torino’ydu. Ancak Juventus’ta 2022-23 sezonuna diz ameliyatı olarak giren sporcu bir türlü iyileşemedi. Katar’daki Dünya Kupası’nda Fransa kadrosundan da uzak kalan Pogba sezon boyunca yalnızca 10 maça çıkabildi. Sezonun başında Pogba, kardeşi Mathias’ın da içinde bulduğu bir çetenin kendisini hedef aldığını, büyü yaptıklarını ve üstüne şantaj yaptıklarını belirtmiş, bir süre emekliliği dahi düşündüğünü dile getirmişti.

Pogba: 7 ayda 10 sene büyüdümPogba: 7 ayda 10 sene büyüdüm

2023-24 sezonu oyuncu adına sağlıklı başladı. Beklentiler hem Juventus hem de Pogba için farklıydı. Takım geçmiş transfer dönemlerinde yaptığı hamlelerdeki manipülasyonlar nedeniyle Avrupa’dan menedildi. İtalya Futbol Federasyonu’nun 15 puan silme cezasıysa 2022-23 sezonunun sonucuna etki etmişti. Allegri yönetimindeki Juve için Pogba orta saha rotasyonunun önemli bir parçası olarak görülüyordu. Oyuncu uzun süredir futbol dünyasının baş aktörlerinden olmasına rağmen hala sadece 30 yaşındaydı ve önünde uzun bir kariyer var gibi görünüyordu. Fakat sezonun henüz 2. haftasında oynanan Udinese maçı ardından yapılan bir doping testi Pogba’nın kariyerini karartan an oldu.

Oyuncunun doping testi pozitif çıktı. Gelen son haberlere göre Dopingle Mücadele Savcılığı Paul Pogba’nın yargılama sürecini tamamlayarak orta saha oyuncusunun dört yıl futboldan men edilmesini talep etti. Bu da Pogba’nın 34 yaşına kadar yeşil sahalardan uzak kalması demek. Pogba belki de bu süreçte 2022-23 sezonu başında düşündüğü emeklilik kararını yeniden gözden geçirecek. Öyle veya böyle Manchester’da sürtüşmelerle, Türkiye’de parlayarak başlayan bu hikaye büyük hayal kırıklıklarıyla sona erecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.