Türkiye’ye özendiler… Barcelona ile Real Madrid birbirine girdi: Hakemler kolluyor

Türkiye'den alışık olduğumuz dev kulüplerin birbirini suçlama modası İspanya'ya sıçradı. Başı Negreira davasıyla dertte olan Barcelona, hakemlerin Real Madrid'i kolladığını iddia etti.

Spor 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Barcelona Başkanı Laporta, Real Madrid hakkında ağır suçlamalarda bulundu.

Barcelona’nın başı eski İspanya Hakem Teknik Kurulu Başkan Yardımcısı Jose Maria Enriquez Negreira soruşturmasıyla dertte. Savcılık, İspanya Futbol Federasyonu ve UEFA, eski İspanya Hakem Teknik Kurulu Başkan Yardımcısı Jose Maria Enriquez Negreira’ya ait şirkete ödeme yaptığı tespit edilen Barcelona hakkında soruşturma başlatmış durumda.

Negreira davasında ortalık karıştı: Barça’dan Tebas’a suçlama... UEFA sopası ortaya çıktıNegreira davasında ortalık karıştı: Barça’dan Tebas’a suçlama… UEFA sopası ortaya çıktı

Barcelona sessizliğini bozdu: Hakem satın almadık

Soruşturma açıldığından beri sessiz olan Barcelona, sessizliğini başkan Joan Laporta’nın düzenlediği basın toplantısıyla bozdu. 70 kadar basın kuruluşundan 110 gazeteci katıldığı Nou Camp Stadı’ndaki toplantıda Laporta, soruşturmayı karalama kampanyası olarak niteleyerek “Negreira olayı bir yolsuzluk suçu değil. Katalonya’nın, Barcelona Kulübü gibi amblemlerinden birini yok etmek istiyorlar” dedi. UEFA Şampiyonlar Ligi’ne rakip olarak kurmak istedikleri Avrupa Süper Ligi girişiminden sonra bilinçli olarak üzerlerine gelindiğini iddia eden Laporta şöyle konuştu: “Bazı önemli, gerekli belgeler ve bilgilerin alınması için 18 yıl boyunca Negreira’nin şirketine ödeme yapıldı. Alımının yapıldığı kişi hakem kurulu yöneticisi Enriquez Negreira değil, onun oğluydu. 4 ayrı kulüp başkanlığı döneminde 629 rapor ve 43 CD alındı. Bunların hepsi önemli ve kaliteliydi. Hakem satın alınmadı. Sportif anlamda bir yolsuzluk yapılmadı.”

“Yargı süreci sonuçlanmadan suçlu ilan edildik”

Laporta’nın şikayetçi olduğu başka bir konuysa yargı süreci bitmeden suçlu ilan edilmeleriydi. Kulübün itibarını sonuna kadar savunacağını söyleyen Laporta, “Eğer bireysel bir usulsüzlük olduysa bunun mağduru Barcelona’dır” diye konuştu.

Barcelona Başkanı Laporta’nın sözlerine Real Madrid’in nasıl bir yanıt vereceği merak konusu.

Real Madrid’e hakem suçlaması

Barcelona Başkanı, Real Madrid’i de hakemler konusunda suçladı. Laporta şunları konuştu: “Tüm dünya biliyor ki tarihsel olarak hakem hatalarından en fazla fayda gören kulüp Real Madrid. Rejimin (diktatör Franco dönemi) kulübü. 70 yıl boyunca hakem başkanları, Madrid’in eski üyeleri, futbolcuları ya da yöneticileri olmuştur. Bazı dönemler hepsini birden yaptıkları da olmuştur. 70 yıl boyunca adaleti dağıtacak hakemleri tayin ettiler. Kulübümüzün en iyi döneminde, Madrid’in ortaya çıkıp sportif anlamda zarar gördüğünü iddia etmesi eşi benzeri görülmemiş bir sinizmdir. Umarım bu dava onları gülünç durumda bırakır.”

30 yıl sonra ilk… Barcelona ne yiyor ne atıyor30 yıl sonra ilk… Barcelona ne yiyor ne atıyor

Maria Enriquez Negreira soruşturmasının geçmişi

Barcelona, 2001-2018 yılları arasında İspanya Hakemler Birliği Başkan Yardımcısı Jose Maria Enriquez Negreira’ya ait Dasnil 95 SL adlı şirkete ödeme yaptı. Negreira, 1994-2018 yılları arasında hakem camiasında görev yapan bir isimdi. İspanya Maliye Bakanlığı, vergi kaçırıldığı şüphesiyle Negreira’nın sahibi olduğu şirketle ilgili hesapları inceledi. İncelemede Barcelona’nın Negreira’nın şirketine 2001-2018 yılları arasında toplamda 7,3 milyon euro ödeme yaptığı ortaya çıktı. Hem Negreira hem de Barcelona kulübü ödemelerin yapıldığını kabul etti. Barcelona aldıkları danışmanlık hizmetinin profesyonel kulüplerde yaygın bir uygulama olduğunu savundu. Mevcut disiplin yönetmeliğine göre, çıkar sağlamak için hakemlere para ödediği tespit edilmesi halinde Barcelona’ya para cezasının yanı sıra küme düşürülme, hatta 5 yıla kadar liglerden men edilme cezası verilebilecek. UEFA da konuyla ilgili etik ve disiplin müfettişlerini görevlendirdi. Soruşturma sonunda Barcelona’nın gelecek sezon için Şampiyonlar Ligi’nden men cezası alabileceği iddia ediliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.