Türkiye’ye para atletizmdeki ilk kürsüsünü getiren Serkan Yıldırım’ın altın madalyası elinden alındı

Paris'te düzenlenen 2024 Paralimpik Oyunları'na Alman mahkemelerindeki davasını kazanmasının ardından son anda katılıp 100 metrede altın madalyaya koşan Serkan Yıldırım'ın madalyası geri alındı.

Spor 4 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Oyunlardan diskalifiye edilen Serkan Yıldırım'ın altın madalyası da boşa düştü.

Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda erkekler 100 metre T12 sınıfında mücadele edip altın madalya kazanan ve ülke tarihinin bu branştaki ilk madalyasını elde eden para-atlet Serkan Yıldırım’ın madalyası geri alındı.

Konu hakkında henüz Paralimpik Oyunları’nı yöneten komiteden resmi bir açıklama gelmese de oyunlara dair bilgilerin yer aldığı resmi internet sitesinde Serkan Yıldırım’ın çıktığı tüm yarışlardan diskalifiye edildiği haberi bilgi ekranlarında yerini aldı. Oyunların resmi sitesinde yer alan bilgiye göre yarışı pist üzerinde Serkan Yıldırım’ın hemen gerisinde bitiren ABD’li Noah Malone altın madalyanın yeni sahibi oldu.

Serkan Yıldırım diskalifiye edildi.

400 metre listesinden çıkarıldı

100 metre harici 400 metrede de mücadele edecek olan Serkan Yıldırım’ın adı 400 metrede yarışacak para-atletlerin olduğu listeden çıkarıldı. Team Türkiye adına konu hakkında açıklamalarda bulunan engin Kocabıyık “Sporcumuzun 100 m’de altın madalya almasının ardından 400 m’de yarışmaması için yeniden itiraz edildi. Sporcumuz hastaneden yeniden rapor aldı. Sıkıntı şu ana kadar çözülemedi. Sporcumuz 400 m listesinden çıkarılmış durumda. 100 m’de olduğu gibi çabalar son dakikaya kadar sürecek ama bu sefer zor görünüyor. Yapılan itiraz görme engelinin seviyesiyle ilgili. Elimizde federal mahkeme kararı var ama baştan sona saçma bir sürecin içindeyiz” dedi.

İtiraz İran’dan geldi

Kocabıyık’ın açıklamalarına göre Serkan’ın diskalifiye olmasını doğuran süreç İran’ın itirazları sonucu oluştu. Kocabıyık süreci şöyle anlattı:

“Daha önce kısaca yazmıştım. İtirazı yapan ülke İran. Serkan İran doğumlu Türk Azerisi. Daha önce bu mesafede Londra 2012 dahil İran adına yarıştı. 2016’da sporu bıraktıktan sonra 2022’de Türkiye adına yeniden spora başladı. Atletizmde İran’la bir gerilim konumuz var. Serkan Yıldırım İran ile gerilim yaşadığımız ilk sporcu değil. Tokyo 2020 öncesi İran’dan Muhsin Kaedi ve Muhammet Khalvandi tarafımıza geçmişti. İran’ın itirazıyla bu iki sporcu Tokyo’ya katılamamıştı. Kaedi’ye ne oldu bilmiyorum, ama Khalvandi Paris’te gümüş madalya kazandı. Milli bir sporcunun yarışacağı ülkeyi değiştirmesinde önceki ülkesinin olimpik-paralimpik komitesinin izninin olması gerekiyor. İzin olmazsa sporcu son milli oluşunun üstünden belli bir süre geçtikten sonra boşa çıkıp diğer ülke adına yarışabiliyor.”

Milli sporcu Serkan Yıldırım’ın kalan kısa sürede 400 metre yarışında mücadele edebilmesinin çok düşük bir ihtimal olduğu ancak Türk yetkililerin geri alınan altın madalyayı koruyabilmek için her türlü hukuki yola başvuracağı ve gerekli mercilere itirazlarda bulunacağı öğrenildi.

Öznur hedefi vurdu, Serkan altına koştu: Paralimpik şampiyonuÖznur hedefi vurdu, Serkan altına koştu: Paralimpik şampiyonu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.