Üç ay önce ‘az süre alıyor’du, şimdi aldığı süreleri altına dönüştürüyor: Arda Güler

Bundan üç ay önce A Milli Takım teknik direktörü Vincenzo Montella, Arda Güler için daha fazla süre bulması gerek diyordu. Arda, Real Madrid'den sonra milli takımda da süre bulması halinde neler yapabileceğini gösterdi.

Spor 11 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Arda Güler, milli takımla fark yarattı.

Milli takımın kadrosu her an tartışma konusu oldu ve şampiyonada alınacak her olumsuz sonuçta da tartışma konusu olacak. Kolay değil, jenerasyonlar arası bir geçiş yaşanıyor. An itibariyle Türk milli takımındaki en değerli oyuncular 2005 doğumlu. Hakan Çalhanoğlu’nun kariyer zirvesinde olduğu ve piyasa değeri olarak zirvesini gördüğünü hesaba katarsak Semih Kılıçsoy, Kenan Yıldız ve Arda Güler gibi isimler uzun vadede Türkiye’nin tavanını temsil ediyor.

İşte bu uzun vade için onların alacağı sorumluluğun boyutu kadro içindeki tartışmaların fitilini ateşliyor. Kimi onların daha çok sorumluluk almasını ve toyluklarını Almanya’daki turnuvada atlatmalarını diliyor. Karar merciindeki Vincenzo Montella’nın da aralarında olduğu bir kesimse daha sabırlı yaklaşmanın önemini vurguluyor. Montella ve ekibi bir açıdan haklı. Bu tarz oyunculara şimdiden bu tarz sorumluluk vermek ne kadar doğru tartışılır. Özellikle Montella’nın sezon içinde “Daha fazla süre alan oyuncular Avrupa Şampiyonası’nda olacak. Sonuçta kadroya 20+3 oyuncu yazabileceğiz” söylemi bunu gösteriyordu.

Millilerin Polonya provasında futbol artı, sonuç eksiMillilerin Polonya provasında futbol artı, sonuç eksi

Montella bu cümleleri özellikle Arda Güler’le alakalı gelen soruya istinaden dile getirmişti. Arda o dönem Real Madrid’de LaLiga’da ya da Şampiyonlar Ligi’nde forma şansı bulamıyordu. Sakatlıklarını yeni atlatan oyuncu yeni yeni form tutuyordu. Ancak bu açıklamayı izleyen haftalarda LaLiga’da farkı açan Real Madrid’de Arda düzenli süre bulmaya ve kendini göstermeye başladı. 33 ile 37. haftalar arasında süre aldığı beş LaLiga karşılaşmasında beş gol attı. Arda’nın bu performansıyla milli takıma gelişi kaçınılmaz oldu.

19 yaşındaki süper yetenek kendini kanıtladıktan sonra milli takımın Almanya kadrosuna dahil edildi. Real Madrid’le Şampiyonlar Lig şampiyonluğu da yaşayan Arda’nın ilk 11’de değerlendirilip değerlendirilmeyeceği merak konusu. Madrid’de olduğu için İtalya’ya karşı oynanan hazırlık maçında süre almayan yıldız Polonya karşılaşmasının ikinci yarısında oyuna girdi. Sağ kanatta süre alan Arda göz doldurdu.

Oyuncu İrfan Can yerine oyuna dahil olup 52 kezle topla buluştu. Arda 27 pasının 24’ünde isabet buldu. Beş ortasının ikisini yerine ulaştırırken iki uzun pasının ikisi de yerine gitti. Bir büyük şans yaratan Arda iki isabetli şut çekti. İki şutu da savunma tarafından önlendi. Bir başarılı dripling yapan oyuncu hakkındaki en büyük soru işareti olan fizik gücünü girdiği dokuz ikili mücadelenin tamamını kazanarak gösterdi. Beş kez başarılı müdahale yapan isim bir kez de top kesti.

Devler Ligi'nde sürpriz yok... Real Madrid şampiyon, Arda gülüyor!Devler Ligi’nde sürpriz yok… Real Madrid şampiyon, Arda gülüyor!

Arda bu olağanüstü performansıyla takıma maçı kazandıramadı belki ancak oyuna olağanüstü bir hareketlilik getirdi. Ön tarafta Barış Alper ve sol tarafta Kenan Yıldız varken oynanan oyun Türkiye’nin hücum anlamında tavanını gösterdi. Bu tavanı ortaya çıkaran süper yeteneklerin başında da Arda geliyordu.

İtalyan Vincenzo Montella’yı zorlu günler bekliyor. Daha orta sahada nihai kararını vermeyen hocanın sağ kanat için İrfan Can’ı mı tercih edeceği yoksa İrfan Can’ı ortaya kaydırıp Arda’ya mı süre vereceği belirsiz. Gürcistan kapanan takım kimliğiyle sahada olacak. Mutlak üç puan hedeflenen karşılaşmada milliler genelde karşısında zorlandığı oyun tipine sahip rakibinin kilidini açmaya çalışacak. Bu kilidin açılmasında temel faktörlerden biri Arda olabilir. Şayet son haftalarda İspanya’da olduğu gibi süre bulabilirse…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.