UEFA Avrupa Ligi’nde Türk takımlarının rakipleri belli oldu

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın mücadele edeceği UEFA Avrupa Ligi'nde kura çekimi yapıldı. Tıpkı Şampiyonlar Ligi gibi yeni sisteme geçilen organizasyonda üç büyüklerin rakipleri belli oldu.

Spor 30 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Avrupa Ligi'nde yeni sezon kuraları çekildi.

Avrupa futbolunda kulüpler düzeyindeki organizasyonlar 2024-25 sezonu itibariyle yeni sisteme geçiyor. Eski grup sistemi ortadan kalkıyor. Yeni sistemin hayata geçtiği bu sezonda Avrupa Ligi’nde Türk futbolunu üç takım temsil ediyor. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş Avrupa Ligi yolculuğuna çıkıyor.

Kura çekiminde Fenerbahçe iki, Galatasaray üç ve Beşiktaş dördüncü torbada yer aldılar. Torbaların belirlenmesinde kulüplerin Avrupa sıralamasındaki yeri dikkate alındı.

Kura çekimi sonucu Fenerbahçe’nin rakipleri: Slavia Prag (deplasman), Manchester United (ev), Lyon (ev), AZ Alkmaar (deplasman), Union SG (ev), Midtjylland (deplasman), Athletic Club (ev), Twente (deplasman)

Kura çekimi sonucu Galatasaray’ın rakipleri: Tottenham (ev), Ajax (deplasman), PAOK (ev), AZ Alkmaar (deplasman), Malmö (deplasman), Dinamo Kiev (ev), RFS(deplasman), Elfsborg (ev)

Kura çekimi sonucu Beşiktaş’ın rakipleri: Frankfurt (ev), Ajax (deplasman), Maccabi Tel-Aviv (ev), Lyon (deplasman), Malmö (ev), Bodo (deplasman), Athletic Club (ev), Twente (deplasman)

İşte Türk takımlarının Avrupa Ligi rakipleri.

Yeni format nasıl işliyor?

Yeni sistemde 32 yerine 36 takım var. Bu takımlar dokuzar takımlı dört torbaya ayrıldılar. Her bir takım bu sezon ilk tur aşamasında altışar maç yerine sekizer maç yapacaklar. Bu maçları kimle yapacakları tıpkı Şampiyonlar Ligi’nde olduğu gibi UEFA Avrupa Ligi’nde de yapay zekâ tarafından çekilen kura sonucu belirlendi. Her takım dört torbadaki ikişer takımla toplam sekiz maç yapacak. Bu torbalardan gelen takımlarla olan maçların birer tanesini iç sahada birer tanesini dış sahada oynayacak. Oynanacak sekizer maçın ardından 36 takım lig usulü sıralanacaklar.

İlk sekizde yer alan takımlar direkt olarak adını son 16 turuna yazdıracak. 9 ve 16 arasında sıralanan takımlar ikinci tur play-off’larına seribaşı olarak katılacaklar. 17 ve 24 arasında olan takımlarsa aynı aşamaya seribaşı olmayan takımlar olarak çıkacaklar. 25. sıra ve gerisinde olan takımlar turnuvaya veda edecekler ve Avrupa yolculukları son bulacak. Bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde Avrupa Ligi’ne devam etme durumu olmadığı gibi Avrupa Ligi’nden Konferans Ligi’ne devam etme durumu da yok. Play-off’tan çıkan takımlar adlarını son 16’ya yazdıracak ve sezonun ilk kısmını ilk sekizde bitiren takımlarla eşleşecekler. Daha sonra eleme aşamasına resmi olarak geçilecek.

Eleme aşaması geride kaldı, Türkiye ülke puanında yeni yerine yerleştiEleme aşaması geride kaldı, Türkiye ülke puanında yeni yerine yerleşti

Kritik tarihler

1. hafta: 25/26 Eylül 2024
2. hafta: 3 Ekim 2024
3. hafta: 24 Ekim 2024
4. hafta: 7 Kasım 2024
5. hafta: 28 Kasım 2024
6. hafta: 12 Aralık 2024
7. hafta: 23 Ocak 2025
8. hafta: 30 Ocak 2025

Eleme turu play-off maçları: 13 ve 20 Şubat 2025
Son 16: 6 ve 13 Mart 2025
Çeyrek finaller: 10 ve 17 Nisan 2025
Yarı finaller: 1 ve 8 Mayıs 2025
Final: 21 Mayıs 2025

Maç erteleme Türk takımlarına yaramadıMaç erteleme Türk takımlarına yaramadı

Para dağılımı da yeniden şekillendi

UEFA’nın katsayı geliri olarak ayırdığı 198 milyon euro, 36 takıma hisse formülüyle dağıtılacak. Bu formüle göre toplam ücret 666 eşit hisseye bölünecek. UEFA puanına göre 36. sıradaki takım 1 hisse alırken, 1. sıradaki takım 36 hisse alacak. 1 hisse ise 297.3 bin euro’ya denk gelecek. Buna göre Fenerbahçe’nin 21, Galatasaray’ın 17, Beşiktaş’ın ise 4 hissesi bulunuyor. Hisse rakamlarına karşılık olarak Fenerbahçe 6.243 milyon euro, Galatasaray 5.054 milyon euro, Beşiktaş ise 1.189 milyon euro parayı kasasına koymayı garantiledi. Katılım paylarıyla beraber Fenerbahçe şimdilik 10 milyon 557 bin euro, Galatasaray 9 milyon 364 bin euro, Beşiktaş 5 milyon 449 bin euro kazandı.

İşte ilk torbadaki takımların eşleştiği ekipler:

UEFA Avrupa Ligi’nde birinci torba eşleşmeleri bu şekilde.

Fenerbahçe’nin de yer aldığı ikinci torbadaki takımların eşleştikleri rakipleri şu şekilde:

Fenerbahçe ve ikinci torbadaki diğer takımların rakipleri.

Galatasaray’ın da yer aldığı üçüncü torbadaki takımların eşleştikleri rakipleri şu şekilde:

Galatasaray ve üçüncü torbadaki diğer takımların rakipleri.

Beşiktaş’ın da yer aldığı dördüncü torbadaki takımların eşleştikleri rakipleri şu şekilde:

Beşiktaş ve dördüncü torbadaki diğer takımların rakipleri.

Başakşehir’in Konferans Ligi kurası belli oldu

Önümüzdeki sezon Türk futbolunu Konferans Ligi’nde temsil edecek tek takım Başakşehir Kopenhag (D), Heidenheim, Rapid, Cercle Brugge (D), Petrocub, Celje (D) ile eşleşti.

Konferans Ligi’nde format daha farklı

Diğer UEFA turnuvalarında olduğu gibi, 2024/25 sezonu Konferans Ligi için de bir değişim sezonu olacak. En büyük değişiklik, her takımın altı farklı takımla (üçü evinde, üçü deplasmanda) karşılaşacağı 36 takımlı tek bir lig haline gelecek olan lig aşaması.  Lig aşamasının sonunda ilk sekize giren takımlar doğrudan 16 turuna yükselirken, dokuzuncudan 24’üncüye kadar olan takımlar son 16’ya kalmak için eleme turu play-off’larında mücadele edecek. Eleme aşamasından finale kadar tüm karşılaşmalar iki ayak üzerinden oynanacak. Başakşehir ilk 24’e giremediği takdirde Avrupa’ya veda edecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.