UEFA, Türk hakemlerinin yüzüne açık açık söyledi: Sonuncusunuz

UEFA Fitness Direktörü Prof. Dr. Werner Helsen, Türk hakemlerine "UEFA'ya bağlı ülkeler arasında fiziksel olarak en sonuncusunuz" dedi. Uzmanlara göre hakemlerin sık sık düdük çalmasının nedeni fiziki yetersizlik.

Spor 31 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
UEFA Fitness Direktörü Prof. Dr. Werner Helsen, Tür hakemlerini topa tuttu.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), ağustos başında yapılan hakem seminerine dünyaca ünlü UEFA Fitness Direktörü Prof. Dr. Werner Helsen’i getirdi. Helsen’in önderliğindeki heyet, hakemlere FIFA atletik testi uyguladı. Akşam’da yer alan habere göre, tüm hakemlerin vücut ölçümleri yapıldı. Ayrıca; sahaya kurulan ekranlar vasıtasıyla UEFA tarafından yeni uygulanan modern saha çalışması olan, yoğun fiziksel aktivite sonrası karar verme çalışmaları yapıldı.

Helsen: Fiziksel açıdan sonuncusunuz

Türk hakemlerine FIFA atletik testi uygulayan Helsen, çıkan sonuçlardan hayal kırıklığına uğradı. Fitness direktörü, hakemlere yaptığı konuşmada, “UEFA’ya bağlı ülkeler arasında fiziksel olarak en sonuncusunuz” dedi.

Süper Lig’de 4. hafta hakemleri belli olduSüper Lig’de 4. hafta hakemleri belli oldu

Sıcağı bahane gösterdiler

Sezon başında Riva’da hakem ve yardımcılar için bir koşu düzenlendi. Alınan bilgiye göre hakemlerin yüzde 30’u testleri geçemedi. Başarı oranı beklentilerin altında kaldı. Hakemlerse başarısız olmalarının faturasını koşuların 17.00’de yapılmasına ve sıcak havaya bağladı. Eylül ayında testi geçemeyen hakemler bir kez daha piste çıkacak.

Hakemler niye bu halde?

Nihat Özdemir başkanlığındaki federasyon 2020 yılında TFF’de görevli 38 fiziksel gelişim antrenörü ile yollar ayrıldı. Bu tarihten sonra Süper Lig hakemlerinin fiziksel kontrolü yapılmadı.

Ali Koç'tan Mehmet Büyükekşi'ye mektup: Konu Hugh DallasAli Koç’tan Mehmet Büyükekşi’ye mektup: Konu Hugh Dallas

Bol düdük çalmanın nedeni fiziksel yetersizlik

Süper Lig’in ilk üç haftasında maç başına yapılan faul ortalaması 24.7 oldu. İngiltere’de ise bu sayı 22.3. Sadece faullerle değil başka düdüklerle de Türkiye maçın en çok durduğu ülkelerin başında geliyor. Eski hakem ve eğitmen Ertuğrul Dilek bu konuda şunları söyledi: “Hakemlerin çok sayıda faul çalması, sağlık heyetini çok sayıda sahaya çağırması fiziksel olarak yetersizliğini net olarak ortaya koyuyor. Bu yetersizlik futbolcunun da, teknik direktörün de işine geliyor. Burada en büyük zararı Türk futbolu görüyor. Hakemlerin fiziksel olarak iyi noktaya gelmesi futbolumuzu da olumlu etkileyecektir. Prof. Dr. Werner Helsen’in hakemlere gerçekleri gözlerinin içine bakarak söylemesini doğru buluyorum. Hakemlerin gerçekleri öğrenmesi gerekiyordu. Bunları söylemediğin zaman hakem ‘Ben iyiyim’ havasına giriyor.”

Çebi, Galatasaray'ı Ali Koç'un sözleriyle hedef aldı: TFF göreveÇebi, Galatasaray’ı Ali Koç’un sözleriyle hedef aldı: TFF göreve

Bir başka eski hakem Ercan Durna ise “Sahada iyi koşamayan bir hakem pozisyonu tam olarak çözemez. Bir hakem pozisyona yakın olacak ki kararları doğru versin. Hakemin fiziksel olarak yeterli olmaması maçın çok sık durmasına ve verilen kararların hatalı olmasına neden oluyor. Prof. Dr. Werner Helsen’in hakemlere net olarak Avrupa’daki ülkeler içerisinde en sonuncu olduklarını söylemesi doğru bir hamledir. Bu söylemlerin hakemler üzerinde olumlu bir etki etmesi gerekir. Demek ki bundan öncekiler doğruyu söylemeyip sadece maaşa odaklanmışlar. Yazık! Hem de çok yazık” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.