Türkiye’den Hamsik geçti

Slovak futbolunun yetiştirdiği en önemli yeteneklerden Marek Hamsik, futbola ve Trabzonspor taraftarına golle veda etme sevinci yaşadı. Kariyerinde sayısız başarı yaşayan oyuncu Napoli efsanesi olduğu kariyerinde Trabzonspor tarihine de adını altın harflerle yazdırdı.

Spor 9 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Hamsik'ten hem Trabzon'a hem futbola veda.

“Hamsik benim varisim, karakteri ve oyun tarzıyla bana en çok benzeyen futbolcudur”, Pavel Nedved.

Trabzonspor’un Slovak yıldızı Marek Hamsik, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla futbol kariyerini bu sezon sonunda noktalayacağını duyurdu. Hamsik, Trabzonspor’un Alanyaspor’u farklı geçtiği karşılaşmada attığı penaltı golüyle görkemli kariyerini ağları havalandırarak noktalamış oldu. Marek’in ülkesinde başlayan yolculuğu güney İtalya efsanesi olmasına kadar uzandı.

Trabzonspor, Alanyaspor'a hesap kesti, Hamsik'e veda ettiTrabzonspor, Alanyaspor’a hesap kesti, Hamsik’e veda etti

Çocukken Çizme’ye

Marek’in kariyeri doğduğu yer Banska Brystica’da başladı. Oyuncu, memleketinin A takımında hiç oynamasa da profesyonel seviyedekilerin dikkatini burada çekti. Slovan Bratislava, Hamsik’i gecikmeden kadrosuna kattı. Henüz 15 yaşında Bratislava yolunu tutan oyuncu burada yalnızca 6 maça çıktıktan sonra 17 yaşında kulübüne 500 bin Euro kazandırarak Serie A ekibi Brescia’nın altyapısının yolunu tuttu.

Hamsik, İtalya kariyerine küme düşerek başladı. Serie B’deki ilk sezonunda 24 maça çıkan Marek, bir sonraki sezon 40 maçta boy gösterip 10 gol atınca dikkat çekti. 2007 yazında Serie A’ya yükselen Napoli, beraberinde Hamsik’i de lige getirdi. 5.5 milyon Euro bonservis harcayan Aurelien De Laurentiis, oyuncusu hakkında “Gelecekte fazlasıyla dikkat edilmesi gereken bir yıldız” açıklaması yaptı.

Hamsik, Başkan De Laurentiis’i yanıltmadı.

Orta sahanın vazgeçilmezi

Hamsik henüz ilk Serie A sezonunda tam 37 maçta boy gösterdi. Bir sonraki sezon ilk kez Avrupa kupaları deneyimi yaşan Slovak, toplam 40 kez mavi formayı terletti. Marek hem Napoli’nin hem de Milli Takımın vazgeçilmez orta sahalarından biri olmayı başarmıştı. 2009’da daha sonra 7 kez daha kazanacağı Yılın Slovak Oyuncusu ödülünü ilk kez aldı.

Bazen merkez orta saha bazen de 10 numara mevkilerinde rol alan Hamsik, Serie A’da kalıcı olmayı başaran takımına düzenli katkı sağlamaya devam ederken ilk kupa sevincini 2011-12 sezonu sonunda yaşadı. Napoli, İtalya Kupası’nı müzesine götürdü.

Marek, 12 senesini vereceği Napoli’yle ilk kupa sevincini 2012’de yaşadı.

Marek, 2012-13 sezonunda 38 Serie A maçının tamamında oynadı. 11 gol ve 17 asistle olağanüstü bir performans ortaya koyan yıldız, o sene Bloomberg’in yaptığı listede Avrupa’nın en iyi 8. oyuncusu olarak gösterildi. Slovak, 2013 yazında kendisini 2018 Haziran ayına kadar Napoli’ye bağlayan sözleşmeye imza attı.

Paolo Cannavaro’nun Ocak transfer döneminde takımdan ayrılmasının ardından Marek, Napoli’nin yeni kaptanı oldu. 2013-14’te Napoli bir kez daha kupayı kazanırken başroldeki isimlerden biri yine Marek’ti. Kaptanlık bandıyla ikinci kupası ise 2014 Aralık ayında İtalya Süper Kupası zaferiyle geldi.

İstikrar abidesi

2015-16 sezonu başı Hamsik adına kariyerin dönüm noktalarından biri oldu. O zamana kadar çoğunlukla 10 numara oynayan yıldız, Maurizio Sarri’nin başa gelmesiyle üçlü merkez orta sahanın solunda görev almaya başladı. O sezon 300. kez Napoli forması giyen Marek, 2016 yazında sözleşmesini tekrar yeniledi ve kendisini 2020 yazına kadar Napoli’ye bağladı.

Serie A’nın istikrar abidesi, 2015-16, 2016-17, 2017-18 sezonlarında Napoli formasıyla ligde tek bir maçı dahi kaçırmadı. Takımının Juventus’la verdiği şampiyonluk mücadelelerinde hep sahada yer alan yıldız, vazgeçilmez dinamo oldu.

Napoli tarihinin en fazla maça çıkan oyuncusu Marek Hamsik. Görsel, Hamsik’in kişisel Instagram hesabından alınmıştır.

Ayrılık vakti

Marek Hamsik, tam 12 sene boyunca formasını giydiği ve efsanesi olduğu, Napolili İtalyan çocukların saç stilini taklit ettiği kulüpten 2019 Şubat’ta rekortmen olarak ayrıldı. Slovak, 520 maça çıkıp 121 gol ve 103 asistle efsanesi olduğu takım tarihinin en fazla forma giyen oyuncusu olmuştu.

Hamsik, takımına 20 milyon Euro bonservis kazandırarak Çin ekiplerinden Dalian Yifang’ın yolunu tuttu. Burada senede yaklaşık 9 milyon Euro kazanan oyuncu Mart 2021’de Avrupa’ya Göteborg formasıyla bedelsiz olarak döndü. Haziran 2021’de buradan ayrılan Hamsik’in bir sonraki durağı Karadeniz oldu.

İlk lig şampiyonluğu

Abdullah Avcı yönetiminde iddialı bir kadro kurma ve 38 senelik şampiyonluk hasretini dindirme hedefinde olan Trabzonspor, orta sahaya Marek Hamsik’i transfer etti. 2021-22 sezonunda Süper Lig’de 26 maçta boy gösteren oyuncu, 2 gol ve 4 asistle katkı sağladığı takımıyla açık ara şampiyonluğa ulaştı. Marek, bununla beraber kariyerinin ilk lig şampiyonluğuna erişti.

Hamsik, kariyerindeki ilk lig zaferini Trabzon’da yaşadı.

Marek Hamsik, kısa sürede gösterdiği performansla Trabzonspor taraftarının sevgilisi oldu. Saç stili Trabzon’da da birçok kişi tarafından taklit edildi. Adım adım kariyerinin sonuna yaklaşan yıldız Karadeniz ekibiyle ikinci kupasını Türkiye Süper Kupası’nı kaldırarak kazandı.

Vedalar sırayla

Marek, Mayıs 2022’de 135 kez formasını giyip bu alanda rekor kırdığı Slovakya Milli Takım formasına veda etti. bu 135 maçta 26 kez ağları sarsan Hamsik bu alanda da rekora imza attı. Martin Skrtel’le beraber aynı anda forma giyip ülkesinin efsanesi olan Slovak, Euro 2016’da ülkesiyle beraber boy gösterdi.

Son olarak Euro 2021’de majör bir turnuvada boy gösterdi ve 2022 Mayıs’ta efsanesi olduğu milli takımına veda etti.

Görkemli son

Marek, şaşaalı kariyerine son derece mütevazı bir basın toplantısıyla veda etti. Oyuncu, Alanyaspor maçı öncesi son maçlarını bu sezonla beraber oynayacağını duyurdu. Kader, tıpkı aynı gün Atiba’ya olduğu gibi onun da yüzüne güldü. 24. dakikada penaltı kazanan Trabzon’da topun başına geçen Slovak, ortaya yaptığı vuruşla kariyerinin son gol sevincini yaşadı. Hamsik, 61. dakika şovları eşliğinde duygusal bir biçimde oyundan çıktı ve Son Dans’ını tamamladı.

Serie A efsanesi Pavel Nedved’in kendisine en çok benzettiği, hem ülkesi hem Napoli hem Trabzon’un efsanesi olan Marek… Futboldan kendine özgü oyun ve saç stiliyle bir Hamsik geçti…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.