Vize rezaletinin perde arkası: FIBA tehdit etmiş

FIBA EuroCup’ta İngiltere'nin vize vermemesi sonucu sahaya biri sakat beş oyuncuyla çıkmak zorunda kalan Bursa Uludağ Başkanı Berk Aladağ yaşadıklarını anlattı.

Spor 23 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Londra'da biri sakat beş basketbolcuyla oynamak zorunda Bursa Uludağ sahadan 122-63 yenik ayrıldı.

FIBA EuroCup’ta Türkiye’yi temsil eden Bursa Uludağ, grubunda bulunan London Lions deplasmanına gidecekken kriz patladı. İngiltere, sadece beş basketbolcuya vize verirken diğer oyuncuların başvurusunu sıraya aldı. Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Basketbol Federasyonu devreye girmesine karşın İngiliz makamlar Bursa Uludağ’a maç için iki günlük vize vermedi. Maçı ertelemesi için başvuru yapılan FIBA olumsuz yanıt verdi. Sahaya biri sakat beş basketbolcu ile çıkan Bursa Uludağ, Londra’dan 122-63 gibi farklı bir skorla yenik döndü. London Lions ile 14 Aralık’ta sahasında oynadığı ilk maçı 77-53 kaybeden Bursa Uludağ, rövanşta da 122-63 yenildiği için kupaya veda etti.

‘Noel tatili nedeniyle yoğunuz’ demişler

Bursa Uludağ Başkanı Berk Aladağ, yaşanan olayla ilgili Hürriyet’e konuştu. Aladağ başlarına gelenleri şöyle anlattı: “Play-off turunda London Lions ile eşleştiğimiz belli olduğunda biz İtalya’da maçtaydık. 1 Aralık’ta ülkeye döndük, araya hafta sonu girince 4 Aralık’ta İngiltere’nin İstanbul Konsolosluğuna London Lions Kulübü’nün mektubuyla gidip, maç için iki günlük vize istediğimizi bildirdik. Bize internetten ve anlaşmalı oldukları bir şirket üzerinden başvuru yapmamız söylendi. İnternetten başvurduğumuzda en yakın başvuru değerlendirme tarihi 13 Aralık gözüküyordu. Bunun üzerine Basketbol Federasyonu ve Dışişleri Bakanlığı’nı arayıp yardım istedik. 10 günlük süreçte sık sık görüşmeler yaptık, onlar da birtakım girişimlerde bulundu. Londra’dan, başvurumuzu öne almalarını istedik ancak bize ‘Noel tatili nedeniyle büyük yoğunluk var, yapamayız’ dediler.”

Akıl almaz rezalet: Vize krizi Bursa Uludağ'ı vurdu; maça 5 oyuncuyla çıktılarAkıl almaz rezalet: Vize krizi Bursa Uludağ’ı vurdu; maça 5 oyuncuyla çıktılar

FIBA ertelemedi, cezayla tehdit etti

Bunun üzerine FIBA’ya başvurduklarını belirten Berk Aladağ, “Durumu anlattık ve maçın ertelenmesini istedik. Ancak FIBA ertelemenin söz konusu olmadığını, maça çıkılmaması durumunda 40 bin Euro para cezası verileceğini bildirdi” dedi.

‘Başlarında antrenör yoktu’

Bursa Uludağ Başkanı konuşmasına şöyle devam etti: “Bunun üzerine, pasaportlarında İngiltere’ye vize muafiyeti olan iki ABD’li, bir Hırvat ile 1’er Alman ve Bulgar pasaportu olan çifte vatandaş Türk oyuncuları Londra’ya gönderdik. Beş sporcumuz kendi başlarına gidip maça çıktılar. Başlarında ne bir yönetici, antrenör, masör vardı. Üstelik kaptanımız Eda Şahin de sakat sakat gitti. Zaten o da maç boyu sahada yürüdü. Tek amacı beşi tamamlamaktı. Daha da üzücü olan taraf, FIBA’nın mazeretimizi kabul etmeyip, sahada 4 oyuncuya düşmemiz halinde organizasyonun prestijini sarsacağımız gerekçesiyle bize ömür boyu Avrupa’dan men cezası tehdidinde bulunmasıydı.”

Sarunas'lı Fenerbahçe'den fire yok, Efes evinde kayıpSarunas’lı Fenerbahçe’den fire yok, Efes evinde kayıp

‘Sakatlığım yüzünden sahada hiç koşmadım, sadece yürüdüm’

Bursa Uludağ Kadın Basketbol Takımı oyuncusu Eda Şahin, sakat olmasına rağmen London Lions maçında mecburen oynadığını belirterek, “Takım vize problemi yaşayınca, ilk beşi tamamlamak için mecburen gittim. Sahaya çıktım ama hiç koşmadım, zıplamadım, ikili mücadeleye girmedim, sadece yürüdüm. Rakiple çarpışmamak için saklandım. Buna rağmen bana gelen toplarda hiç zıplamadan 4 sayı attım” dedi. Öte yandan İngiltere’ye gidemeyen oyuncuların pasaportlarının hala konsoloslukta olduğu öğrenildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.