Yarı otomatik ofsayt sistemi gün sayıyor

MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu, tartışmaların önüne geçecek yarı otomatik ofsayt sisteminin ligin ikinci yarısında devreye gireceğini söyledi. İkinci yarı 5 Ocak'ta başlıyor.

Spor 4 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu, Bolu'da açıklamalarda bulundu.

Bolu İl Hakem Kurulu ve Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Bolu Şubesi tarafından sezon açılışı programı düzenlendi. Bolu´da bir organizasyon salonunda gerçekleştirilen programa Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ahmet İbanoğlu, farklı klasmanlardan hakemler ve spor kulübü temsilcileri katıldı. Programda plaket takdimi yapılarak, hakemlere kokart verildi.

Burada açıklamalarda bulunan MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu, yarı otomatik ofsayt sisteminin devreye gireceğini belirterek şöyle konuştu: “Futbolun ileriye gitmesiyle ilgili ne tür şeyler gerekiyorsa, hepsiyle ilgili hazırlıklar yapılıyor. Bu konuda Türkiye Futbol Federasyonu Başkanımız Sayın Mehmet Büyükekşi´nin projelere karşı ilgisinin, duyarlılığının ve futbola katkısının bize ne kadar önemli destekler sağladığını ifade etmek istiyorum. Hemen liglerin ikinci yarısıyla birlikte göreceksiniz, yarı otomatik ofsayt sistemi devreye girecek. Çok kolayca ofsaytlarla ilgili tartışmaların önüne geçecek bir gelişme. Bu teknolojiler geldikçe dünyadaki bütün gelişmeler Türkiye´ye hiç gecikmeden gerekli refleksler gösterilerek yerine getirilecektir.”

Leyla Ceylan'dan 'İzmir çetesi' açıklaması: FIFA'ya sahte rapor gönderdilerLeyla Ceylan’dan ‘İzmir çetesi’ açıklaması: FIFA’ya sahte rapor gönderdiler

Sistem nasıl çalışıyor?

FIFA, Katar’daki Dünya Kupası’nda; UEFA da Şampiyonlar Ligi’nde Hawk Eye firmasının geliştirdiği yarı otamatik ofsayt sistemini kullandı. Sistemin çalışması için stadyumun çatısının altına monte edilmiş 12 özel izleme kamerası gerekiyor. Kameralar, her oyuncunun 29 veri noktasını kullanarak saniyede 50 kez görüntüleme yapıyor. Böylece futbolcunun sahadaki tam konumu hesaplanıyor. Kullanılan topların içinde çok hassas sensörler bulunuyor. Topun ortasına yerleştirilmiş sensör, VAR odasına saniyede 500 veri gönderiyor. Böylece topa vuruş anı çok hassas bir şekilde bulunuyor. Ofsaytlar, insan unsuru olmadan yapay zekayla birkaç saniye içinde tespit ediliyor ve VAR’a bildiriliyor. Böylece zaman kaybı yaşanmıyor ve çizgi çekme konusundaki şüpheler ortadan kalkıyor.

TFF'de taşları yerinden oynatacak istifa!TFF’de taşları yerinden oynatacak istifa!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.