Yıldızlığa kulaç atan sporcu: Leon Marchand

O, Fransa'nın mega yıldızı. Reyting rekorları kırıyor, çılgınlık seviyesinde ilgi görüyor. Karşınızda Paris Olimpiyatları'nın dört altınlı, piyano çalmayı seven, astronomiye meraklı yüzücüsü Leon Marchand...

Spor 6 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Leon Marchand, Paris’te bireysel yarışmalarda dört altın madalya kazandı.

O havuza girdiğinde Fransa’da hayat duruyor. Paris’te her kulaç attığında kalabalıklar çılgına dönüyor, onun adını haykırıyor. Paris’te diğer olimpik sporları izleyenler bile onun yarışı başladığında telefonlarını eline alıyor, takip ediyor. O yüzerken televizyonda reyting rekoru kırılıyor. Masa tenisi maçlarındaki Fransızlar onun şampiyonluğundan sonra kendiliğinden milli marşları La Marseillaise’yı söylüyor. Eskrim maçları birinciliğinden sonra gelen çığlıklar nedeniyle sekteye uğruyor. 2024 Olimpiyatları’nda Fransa’da tam bir Leon Marchand çılgınlığı yaşanıyor.

Fransız medyası onu manşetlerinden indirmiyor. Olimpik yarışların yapıldığı havuz onun suya her kulaç atışında ‘Le-on, Le-on’ çığlıklarıyla inliyor. 22 yaşındaki Fransız yüzücü şu ana kadar yaptıklarıyla belki bunu hak ediyor. Bireysel olarak katıldığı dört yarıştan alnının akıyla çıkıyor.

Kuzey Tunçelli olimpiyat beşincisiKuzey Tunçelli olimpiyat beşincisi

Bir hafta önce 400 metre bireysel karışıkta altın madalyaya ulaştı. Bundan 48 saat sonra yaptıklarıyla efsaneler arasına girdi. Geçen çarşamba tarihte kimsenin başaramadığı bir şey denedi. 200 metre kelebek ve 200 metre kurbağalamada altın için havuza girdi. İki final arasında 110 dakika vardı ve çoğu kişiye göre bu çılgınlıktı. Marchand’ın Paris Olimpiyatları’ndaki tarihi 200 metre kelebek ve 200 metre kurbağalama yarışını izleyenler o anı hiç unutmayacak. İki altını da olimpiyat rekoru kırarak kazandı. Havuzdan çıktı, iki kolunu havaya kaldırdı. Marchand “Anın büyüklüğünü fark etmem biraz zaman alacak” dedi.

Marchand 110 dakika arayla iki farklı yüzüş stilinde altın madalya kazandı.

Marchand’ın bu yaptığının ne anlama geldiğini bilmek gerekiyor. Tarihte hiçbir yüzücü herhangi bir mesafede aynı olimpiyatlarda kelebek ve kurbağalama altın kazanamamıştı. 1956’da Amerikalı Mary Sears buna en yaklaşan sporcuydu. 100 metre kelebekte bronz madalya kazanırken 200 metre kurbağalamada yedinci olmuştu. Yüzme efsanesi Michael Phelps dahil son 48 yılda hiçbir yüzücü aynı gecede iki bireysel birinciliği alamadı. 2018 ve 2012’de başka bir efsane Ryan Lochte buna yaklaşmış, iki madalya kazanmıştı, ama altın değildi.  Bunu yapan son kişi 22 Temmuz 1976’da Montreal’de 200 metre serbest ve 100 metre kelebekte birinci olan Doğu Almanya’dan Kornelia Ender’di. 1896 Atina’da Macar Hajos, 1900 Paris’te Avustralyalı Lane bunu başaran diğer isimlerdi. Marchand olimpiyatlarda hiçbir yüzücünün yapamadığını yaptı, iki branşta aynı gece iki zafer kazandı. İki yarış arasındaki 110 dakikalık boşluğu kramp girmeden veya vücudu soğumadan atlattı. Havuzda çok güçlü rakiplerini geride bıraktı. Saldırgandı. Cüretkardı. Yaptıklarının benzeri yoktu. Muhteşemdi.

Dördüncü altın da rekorla geldi

Geçen cuma gecesi erkekler 200 metre bireysel karışık finalinde yarışan Leon Marchand bir kez daha Michael Phelps’e ait bir Olimpiyat rekorunu kırdı ve 1.54.06 ile altın madalyanın sahibi oldu. Fransız sporcu bireysel yarışları dörtte dört yaparak harika bir şekilde kapadı.

Ailesi yüzücüydü

Tabii ki Leon Marchand’a bu başarı altın tepside sunulmadı. Yaşananlar yıllarca süren sıkı çalışmanın sonucuydu. 17 Mayıs 2002’de zengin spor tarihiyle bilinen Toulouse şehrinde doğdu ve büyüdü.  Babası Xavier Marchand ve annesi Celine Bonnet üst düzey yüzücüydü. Babası Dünya Şampiyonası’nda madalya almıştı.  Ailesinin izinden gitti, yüzmeye çok erken başladı. Sarsılmaz bir kararlılıkla çalışıyordu. Çok disiplinliydi. Spora olağanüstü yetenekli olduğu kısa sürede anlaşıldı. Beş yaşındayken Toulouse’daki ilk yüzme kulübü Yunuslar’a katıldı. Birçok şampiyon yetiştirmesiyle ünlü olan kulüp Leon’a yeteneğini geliştirmesi için ideal koşulları sağladı. Deneyimli antrenörlerin rehberliğinde yüzmesini geliştirdi. 10 yaşına geldiğinde yerel yarışmalara düzenli olarak katılmaya başladı ve burada potansiyelini gösterdi.

14 yaşındayken ilk ulusal gençler şampiyonasına katıldı. Sadece şampiyonluklar kazanmadı, Fransa rekorlarını da kırdı. Ulusal antrenörlerin dikkatini çekti. Elit eğitim programlarına katılmak üzere seçildi. Artık gözler onun üzerindeydi. Her yarışmada sınırlarını zorluyor, zamanlarını iyileştiriyordu. Yüzmede serbest, kelebek, sırt üstü, kurbağalamanın hepsinde başarılıydı. 400 metre karışıktaki dereceleri hocalarına çok net bir şeyler söylüyordu: Bir yıldız geliyor…

Fransız yüzme takımından ulusal antrenörler Leon’a üst düzey eğitim verdi. Becerilerini mükemmelleştirmeye devam etti. 17 yaşında gençlerle yarışmayı bıraktı, en iyi Fransız yüzücülerle birlikte havuza girmeye başladı. Daha deneyimli sporcularla rekabet ederken bile madalyaları toplamaya devam etti. Fransa’yı temsil etmek için seçildi. 2019 Dünya Gençler Şampiyonası’nda madalyalar kazanıp rekorlar kırdı. 2021’de en sevdiği branşlarda finallere ulaşmayı başardığı Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda ilk kez sahneye çıktı. Yarışlarda madalya alamasa da uzmanlar onun yeteneğini fark etti. Övgüleri aldı.

Leon Marchand ve Michael Phelps Japonya’da bu pozu verdi.

Geçen yıl Japonya’da yapılan Dünya Şampiyonası’nda 400 metre karışık yarışında kırılamaz denilen efsane yüzücü Michael Phelps’e ait rekoru 4’02”50 ile tarihe gömdü. Yorumcu Michael Phelps onu ayakta alkışladı. Paris’te de yarışları yerinden takip eden Phelps dört olimpiyat rekorunun Marchand tarafından ele geçirildiğini gördü. Bir efsane başka bir efsanenin doğuşunu yerinde izlemişti. Marchand 2023 yılında Amerikan dergisi Yüzme Dünyası Dergisi tarafından ‘yılın yüzücüsü’ seçildi.

Bir yıldız doğuyor

Dünya Şampiyonası’nda alınan altınlar Fransa’da yeni bir fenomen yarattı. Olimpiyat için seçme yarışları alışılmadık kadar doluydu. Yüzlerce seyirci, Marchand’ı izlemeye gelmişti. Yüzücü, olimpiyat oyunları başlamadan önce şöhret olmuştu. Marchand onların desteğinden mutluydu. “Bana verdikleri enerjiyi kullanmak istiyorum. Favori gösterilmek eskiden behi rahatsız ederdi ama bunu artık bir motivasyon olarak kullanıyorum” diyordu. Michael Phelps’in eski akıl hocası ve neredeyse üç yıldır Leon Marchand’ı eğiten 59 yaşındaki Bob Bowman burada kilit rol oynadı. Ona gösterilen ilgiye daha önce şahit olmuştu. Bowman, Marchand’a şunları söyledi: “Michael Phelps’e de söyledim. Çok fazla beklenti olumsuz olduğunda bir baskıdır. Ama tam tersine, birçok insan yaptığınız işi önemsiyorsa bu destektir, o yüzden onu kullanın. Bu şekilde ilerlemeye çalışıyoruz.”

Gerçekten Marchand’a destek her gün arttı. O da bunu pozitif kullandı. Paris Olimpiyatları’nda gelen dört altın bunu net bir şekilde gösteriyor.

Marchand, piyano çalıyor, yıldızları gözlemliyor.

Piyano çalıyor, astronomiye meraklı

Yüzmenin dışında Leon müziğe tutkuyla bağlı ve çocukluğundan beri piyano çalıyor. Astronomiye çok meraklı ve gecelerini teleskopuyla yıldızları gözlemliyor. Şöhretle gelen değişime alışmış: “Bu yeni duruma uyum sağlamak zorunda kaldım, çünkü temelde öyle değilim. Çok halka açık bir insan değildim. Neredeyse iki yıldır bunun üzerinde çalışıyorum. Artık halkın içinde daha rahatım.”

Paris Olimpiyatları’ndaki zafer Leon Marchand’ın kariyerinde bir dönüm noktasını olacak. Yeni sponsorlara kapı açacak. Artan şöhreti ona birçok ekonomik fırsat sunacak. Şimdiden bir yıldız olan Marchand’ın gelecekte ne yapacağı şimdiden merak konusu.

Kader ağlarını Kaylia Nemour için ördü, Paris'te altın geldiKader ağlarını Kaylia Nemour için ördü, Paris’te altın geldi

 

 

 

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.