Borsa CHP ve MHP’den gelen açıklamaları sevdi ama…

CHP ile AKP arasındaki ilişkilerin yumuşadığı, muhalefet partisinin Mehmet Şimşek’e ölçülü de olsa destek vereceği, en azından çok sert muhalefet yapmayacağı ve erken seçim lafının da rafa kaldırılacağı beklentisi de fazla naif.

13 Haziran 2024
Yılın ilk yarısında 22 şirketin halka arzına 54 milyon 735 bin 367 yatırımcı başvururken toplamda 46 milyar 610 milyon 736 bin 908 liralık satış yapıldı.

İşlem vergisi getirileceği haberleriyle günlerdir düşen Borsa İstanbul önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz konusu hazırlığı veto ettiği iddiasıyla umutlandıktan sonra dün CHP lideri Özgür Özel ve MHP lideri Devlet Bahçeli’den gelen açıklamalarla yeniden yükselişe geçti ve günü yüzde 1.14 yükselişle tamamladı. İç siyasetteki hareketlenme önceki gün Erdoğan’ın CHP lideri Özel’i ziyaretiyle başlamış, Cumhurbaşkanı’nın aynı gün öldürülen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in eşini kabul etmesiyle devam etmiş, MHP lideri Bahçeli’nin “Allah bana yeter” yazan yüzüğüyle dramatik bir boyut kazanmıştı. İnsanın aklına ister istemez “Cumhur ittifakı çatlıyor mu?” sorusunu getiren gelişmelerdi bunlar. Kapıyı büyük bir belirsizliğe aralayacağı için yurtiçi piyasaların (ve Türkiye’ye sıcak para getiren yabancı yatırımcıların) bundan rahatsız olacağı açıktı.
Belirsizlik havası dün MHP lideri Bahçeli’nin “AK Parti ile CHP’nin ittifakı vücuda gelsin, Altılı Masa da destek versin. Buna rağmen Cumhur İttifakı’na bağlılığımız kararlılıkla devam edecek, TBMM’de kanun tekliflerine verilen desteğimiz aynen sürecektir” açıklamasıyla dağıldı. Bu arada CHP lideri Özel de partisinin üç ekonomi kurmayının önümüzdeki günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ziyaret ederek vergi reformu konusunda görüş alışverişinde bulunacağını söyledi. Körün istediği bir göz, Allah’ın verdiği iki göz. Mevcut siyasi statükonun bozulmasını istemeyen piyasa onun üstüne bir de ana muhalefetin siyasi iktidara ve onun ekonomi politikalarına daha ölçülü muhalefet edeceği beklentisine girince borsaya alım geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şimşek tarafından hazırlanan işlem vergisini veto ettiği iddiasının düne kadar yalanlanmaması da bunun üstüne bindi…
Güzel. Ama yazıyı buraya kadar okuyanların büyük olasılıkla fark ettiği gibi bu “fazla güzel” bir hikaye. İngilizcedeki deyimle “To good to be true,” yani doğru olmak için fazla iyi. Yani AKP ile CHP arasında yeni bir ittifak kurulacak ve MHP buna şartsız destek verecek, öyle mi? Bahçeli’nin dünkü açıklamasında yaşananlardan hiç memnun olmadığına işaret eden bölümler de vardı, örneğin “Ak Parti içinde suyu devamlı bulandıran gayrimemnun kesimlerin varlığından” bahsetti. İktidar içindeki gayrimemnun kesimlerin neden memnun olmadığı bir sır değil, MHP ile ittifak yapılmasından memnun değiller, bunun özellikle Kürt seçmenlerin partiden uzaklaşmasına yol açtığını savunuyorlar. Bahçeli’nin açıklamasındaki istihza ve bu arada MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın dün muhalif gazetecilerle birlikte iktidara yakın köşe yazarı Abdülkadir Selvi’yi sert sözlerle hedef alması borsayı umutlandıran hikayenin “fazla iyi” olabileceğini düşündürüyor. Tabii eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’le ilgili soruşturmanın MHP’ye uzanması ve son olarak dün Ateş’in kardeşi Selma Ateş’i takip edenlerin Bursa Ülkü Ocakları’nın başkan yardımcıları olduklarının güvenlik güçleri tarafından tespit edildiğinin açıklanması da. Hem bu olay, hem Erdoğan’ın Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’i kabul etmesi MHP’nin büyük rahatsızlığına rağmen iktidar partisinin bu soruşturmanın üstünü kapatmak istemediğini gösteriyor. MHP’nin bunu kabulleneceğini düşünmek de aşırı naif bir beklenti olur. Son yaşananlara ve bu arada geçen haftalarda başka bir soruşturma dolayısıyla Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı ile Organize Şube Müdürü’nün tutuklanması esnasında MHP’den gelen ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı hedef aldığı anlaşılan açıklamalara bakarak bu pilavın daha epey su kaldıracağını söyleyebiliriz.
Bu arada CHP ile AKP arasındaki ilişkilerin yumuşadığı, muhalefet partisinin Mehmet Şimşek’e ölçülü de olsa destek vereceği, en azından çok sert muhalefet yapmayacağı ve erken seçim lafının da rafa kaldırılacağı beklentisi de fazla naif bana kalırsa. Her şeyden önce CHP’nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yalçın Karatepe tanıdığımız kadarıyla Mehmet Şimşek’in politikalarına yekten karşı bir iktisatçı. Farklı ekollerin insanları diyelim kısaca. Ve bu arada muhalif seçmende erken seçim isteği bu kadar güçlüyken CHP yönetiminin (piyasayı çok rahatsız eden) bu beklentiyi tümüyle rafa kaldırabileceğini söylemek de saçma…
Borsada dünya ve o dünyaya yön veren hikaye her sabah yeniden kurulur. Dünün hikayesi dünde kaldı, bundan sonra neler okuyacağız bakalım. Aksiyonu bol bir seri olacağına şüphe yok.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.