Ali Koç’un yeni fıtratı: 5 yıl sonra Aziz Yıldırım çizgisi

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, başkanlığının 5. yılında selefi Aziz Yıldırım'ın söylemlerinden teknik direktörlük seçimlerine kadar birçok konuda benzerlik gösterdi.

8 Temmuz 2023
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, son üç günde Aziz Yıldırım, Dursun Özbek ve Erden Timur'u hedef aldı.

Yıl 2018.. Fenerbahçe’de başkan adayı Ali Koç, mevcut başkan Aziz Yıldırım’ı sert bir dille eleştiriyor. Eleştirilerini 4 noktada topluyor…

1- Kulüpte büyük iletişimsizlik var…

2- Son transferini yapan yaşlı isimlere büyük kontratlar veriliyor…

3 – Transferler kamp döneminden önce değil lig başladıktan sonra yapılıyor.

4- Aziz Yıldırım kulübe hizmete bulunan isimleri küstürüp kaçırdı…

O dönem başkan olan Aziz Yıldırım, 20 yıl boyunca muhalifleri basına konuştuğu için suçladı. Fenerbahçe’nin hesaplaşma yerinin kongreler olduğunu ileri sürdü. Yıldırım’ın başka bir iddiasıysa Fenerbahçe içinde başarılı olmasını istemeyen bir grubun bulunduğuydu. Yıldırım şöyle konuşuyordu: “Fenerbahçe’nin başarısız olmasını isteyen bir grup var. Onlar Fenerbahçe’nin attığı gollere bile üzülüyor. Tribünleri örgütlediler. Benim aleyhime bağırtıyorlar. Fenerbahçe camiası şampiyonluk için birleşmeli.”

Arda Güler Real Madrid'e resmi imzayı attı!Arda Güler Real Madrid’e resmi imzayı attı!

2023’te Fenerbahçe’deki durum

Ali Koç’un başkan olmasının üzerinden 5 yıl geçti. Sarı lacivertli kulüpteki iletişimsizlik öyle bir boyuta vardı ki teknik direktör seçiminden Arda Güler transferine çıkan bütün haberler taraftarları böldü. İletişimsizlik yüzünden kulübün enerjisi boşa harcandı. 37 yaşındaki Edin Dzeko, son derece büyük bir ücret verilerek transfer edildi. Ali Koç, İsmail Kartal ile teknik direktörlük sözleşmesini imzalarken transferde ağustos ayında fırsatları bekleyeceklerini dile getirdi. Ali Koç’un ilk döneminde yanında olan birçok yönetici Fenerbahçe’den ayrılmış durumda.

Ali Koç: Şampiyonluk sahada kazanılmıyor

Ali Koç’un gündeminde olanlar sadece bunlar değildi. Koç, “Şampiyon olmak için ülkemizde ne yazık ki sahada başarılı olmak yetmiyor. Son iki yılda özellikle üzülerek bir nebze utanarak söylüyorum, Türkiye’de şampiyonluk sadece sahada kazanılmıyor. Artık bunu hepimiz benimsedik” dedi. 2005’teki mali kongrede Aziz Yıldırım benzer bir söylemi kullanmıştı: “Maçların sahada kazanılmadığını öğrendik.”

Arda Güler, Fenerbahçe'ye 20 milyon Euro kazandırdı, Real Madrid'de bayram havası varArda Güler, Fenerbahçe’ye 20 milyon Euro kazandırdı, Real Madrid’de bayram havası var

“Fıtratımızda olmayan işleri biz de yapacağız”

Başkanlığının son yılına giren Ali Koç, 2018’te sportif başarıya vurgu yaparak, Fenerbahçe taraftarının artık sandıklardan bayraklarını çıkarmayı arzuladıklarını söyledi. Ama Koç döneminde şampiyonluk hasreti daha da büyüdü. Son basın toplantısında Koç’un önemli bir söylemi daha oldu: “İşi sıkı tutacağız. Fıtratımızda olmayan ama başkalarının fıtratında olan işleri biz de yapacağız.”

Pişer miydi Yanar mıydı?Pişer miydi Yanar mıydı?

Nedir bu fıtrat!

Ali Koç’un bu sözlerle Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve yönetici Erden Timur’u hedef aldı. Koç, daha önce yaptığı bir konuşmada Galatasaray’ın federasyon içinde köstebekleri olduğunu iddia etmiş ve şunları söylemişti: “Bu nasıl bir zihniyet ya da fıtrattır. Her zaman meyvesini aldıkları için oradaki köstebek sabahtan akşama çalışıyor. Trollerin para ilişkisi irdelenmeli. Bu, araç ödemesi olur, çocuk eğitimi vb. olabilir. Biz bunlara faydalar diyelim. Bunu doğal karşılıyorlar çünkü zamanında meyvesini toplamışlar. Fonlanan bu yapı ya da örgüt ne diyeyim bilmiyorum. Hakemler çok etkileniyorlar. Rakibimizin, ne yazık ki alkışlayacağım onları çünkü kötülük yapma meziyeti gücü gerçekten takdire şayan. Bunu yaparken vicdani her hangi bir sorun yaşamaması da çok enteresan. Bunlar trolleri, bot hesapları, yöneticileri, medya mensupları ve o algılarla enteresan bir yapı. Kurumları baskı altına alıyorlar.”

Koç’un söyleminden yola çıkarak yeni sezonda Fenerbahçe’nin saha dışında nasil bir iletişim stratejisi yürüteceği belirleyici olacak.

Fenerbahçe-Galatasaray kavgası boyut atladı: FETÖ, köstebek, Bülent Ersoy...Fenerbahçe-Galatasaray kavgası boyut atladı: FETÖ, köstebek, Bülent Ersoy…

“Fenerbahçe’de Fenerbahçe’nin kötülüğünü isteyenler diye bir gerçek var”

Ali Koç’un İstanbul Fenerbahçeliler Derneği’nin açılışındaki konuşma Haber Global tarafından haberleştirildi. Burada hedef Aziz Yıldırım’dı. Koç, eski başkanı Fenerbahçe’nin başarısız olmasını istemekle açık açık suçladı. Koç özetle şunları söyledi: “Bakın Fenerbahçe’de muhalefet ki kim olduklarını biliyorsunuz her kötü dönemde, her üzüntüde ortaya çıkıyorlar, görüntü veriyorlar, buluşmalar yapıyorlar. Aziz Yıldırım keşke gelip bizim toplantılarımızda, Yüksek Divan Kurulu’nda konuşsa! Kendisi değil miydin dışarıda muhalefet etmeyin hainlik yapmayın gelin buraya genel kurullara mali genel kurula burada konuşun diyen sen değil miydin? Herhalde şeyi düşünüyorlar, bunlar şampiyon olur Allah korusun biz bir daha hiç gelemeyiz diye bu sezon da her şeyi yapacaklar. Fenerbahçe’de Fenerbahçe’nin kötülüğünü isteyenler diye bir gerçek var.”

Ali Koç'un tarifleri! Fenerbahçe kaos kulübüAli Koç’un tarifleri! Fenerbahçe kaos kulübü

Koç’a göre Türkiye Kupası kazanılmasıydı 2-3 bin kişilik bir grup yürüyüş yaparak Aziz Yıldırım’ı geri çağıracaktı. Koç, “Böyle bir şeyi organize etmişti, düşünebiliyor musunuz Fenerbahçe’nin mutsuzluğu ve başarısızlığı üzerinden bir strateji kurmanın nasıl bir iştir bu. Şimdi gelmişiz rakiplerle mi mücadele edelim eski başkanla mı mücadele edelim onun kararını vermeye çalışıyoruz. Fenerbahçe iyi giderken bunların sesi çıkıyor mu? Balıkçılardan fotoğraf veriyorlar mı? Vur patlasın çal oynasın videolar düşüyor mu sosyal medyaya” dedi.
Halef ve selef başkan bu 5 yıl içinde sanki rol değiştirdi. 2018’de yapılan söylemler 180 derece döndü. Ali Koç, başkanlığı döneminde Aziz Yıldırım döneminde görev yapmış Ersun Yanal, Vitor Pereira ve iki kere İsmail Kartal’ı teknik direktör olarak seçti.

İki başkanın birleştiği tek nokta ise camianın kenetlenip beraber mücadele etmesi oldu. Ancak bunun nasıl olacağı konusunda soru işaretleri karşılıklı açıklamalar sonrası merak konusu…

Bu arada insan merak ediyor… 2023’teki Ali Koç zamanda yolculuk yapıp 2018’e gitse 5 yıl genç haline ne söylerdi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.