John Lennon’un kayıp 40 milyon dolarlık saatini Yoko Ono’nun Türk şoförü mü çaldı?

John Lennon öldürüldüğünde Yoko Ono onun bütün özel eşyalarını evlerindeki bir odaya kilitledi. Yıllar sonra bu odadan 86 parça eşyanın eksildiği ortaya çıktı. Olayda 2007 yılında ABD'den sınırdışı edilen Ono'nun Türk şoförü Koral Karsan suçlandı.

23 Haziran 2024

Tarih 8 Nisan 2007. 

Türk Hava Yolları’nın New York- İstanbul seferini yapacak uçağı tüm hazırlıklarını tamamlamış kapılar kapanmıştı. İki Amerikalı sivil polis ekonomi class’taki koltuklarından kalkarak business class bölümüne geçtiler, yolculardan birinin yanına giderek kimliklerini gösterdiler. 

Şaşkınlık içindeki yolcu polislerle birlikte uçağın en arkasında kendisi için ayrılan koltuklara geçti. 11 saatlik uçuşun ardından gizemli yolcu Atatürk Havalimanı’nda Amerikan polisleri tarafından sınır dışı dosyasıyla birlikte Türk Polislerine teslim edildi. 

O gün Amerikan polisi tarafından sınır dışı edilen kişi John Lennon’un eşi Yoko Ono’nun 10 yıl boyunca şoförlüğünü yapan Koral Karsan’dı. O gün bu gizli yolculuğu takip eden tek gazeteci Hürriyet Gazetesi’nden Razi Canikligil’di. 

Karsan Amerikan polisinin sadece iki dakika görüşme izni verdiği Canikligil’e “Bunların hepsi oyun, beni harcayamazlar, mahkeme kararına rağmen sınır dışı edildim, tüm hikâyeyi tek taraflı dinlediniz, polislerden kurtulduktan sonra kafamı toplayıp sizinle konuşacağım” demişti. 

2007 yılında Amerikan polisi tarafından Atatürk Havalimanına getirilerek sınırdışı edilen Koral Karsan Yoko Ono’yu şantaj ve ölümle tehdit etmek, zorla 2 milyon dolar almaya çalışmak, özel fotoğraflarını ve ses kayıtlarını yayınlamakla tehdit etmek nedeniyle tutuklanmıştı. 

 

Yoko Ono ve yıllarca onun şoförlüğünü yapan Koral Karsan. Karsan, Facebook profiline bakacak olursanız halen Muğla’da yaşıyor.

Karsan ise verdiği ifadede Yoko Ono’nun kendisini birçok kez taciz ettiğini, son 10 yılda kendisine sevgili olarak hizmet ettiğini, Ono’ya yakın herkesin bu ilişkiyi bildiğini açıkladı. Ono’nun avukatları tüm bu iddiaları reddetti. New York’ta görülen dava sonucunda Koral Karsan sınır dışı edilmişti. 

Ekim 2014’te Manhattan Yukarı Batı Yakası’ndaki Dakota Building’e ünlü müzayede evi Christie’s’in Cenevre şubesinden bir telefon geldi. Telefonun ucundaki kişi satılmak üzere kendilerine getirilen Patek Philippe 2499 model saatin John Lennon’a ait olup olmadığının teyit edilmesini istiyordu. 

Telefonun ucundaki Yoko Ono şaşkındı. Çünkü eşine kendisinin hediye ettiği bu saat 35 yıldır kilit altında tutulan bir odadaydı. Yoko Ono eşi John Lennon’un ölümünden sonra ona ait eşyaların dökümünü yapmış, yaklaşık bin sayfa tutan envanterdeki eşyalara 35 yıldır kimse dokunmamıştı. 

Ya da Yoko Ona o güne dek öyle olduğunu zannediyordu. 

Evdeki kilitli oda derhal açıldı ve 35 yıldır gün yüzü görmeyen eşyalar sayıldı. Patek Philippe 2499 model saat de dahil olmak üzere John Lennon’a ait 86 parça eşya kayıptı. 

Yoko Ono eşi John Lennon’a 40.yaş gününde 5.Cadde’deki Tiffany’den satın aldığı sadece 349 adet üretilmiş Patek Philippe 2499 model bir saat hediye etmişti. Çiftin arası bir süredir bozuktu. Ono saatin arka yüzüne birlikte yazdıkları bir şarkının sözlerini yazdırmıştı. 

Lennon doğum gününden iki ay sonra Dakota Building’deki evlerinin önünde bir hayranı tarafından öldürüldü. 

2017 yılında Berlin’de online bir müzayede evi olan Auctionata iflas etti. İflastan sonra avukatlar şirketin deposunda envanter sayımı yaparken John Lennon’a ait 86 parça eser olduğunu polise bildirdi. Soruşturma başlatıldı. 

Şirketin yaptığı açıklamaya göre bu eserler Erhan G. isimli bir kişi tarafından söz konusu şirkete satılmıştı. Erhan G. hakkında çalıntı eşya satmak nedeniyle dava açıldı. Erhan G. eşyaların 2010 yılında Koral Karsan tarafından kendisine verildiğini itiraf etti. Karsan da davaya dahil edildi. Alman Mahkemeleri Erhan G. hakkında çalıntı mal satmaktan bir yıl ceza verirken Europol Koral Karsan için tutuklama kararı çıkardı. 

Auctionata’nın 2014 yılında söz konusu saati Hong Kong’da yaşayan İtalyan bir koleksiyoncuya 600.000 euro karşılığında sattığı ortaya çıktı. Dava dosyalarında adı A olarak geçen İtalyan koleksiyoner Patek Phlippe’e başvurarak saatin orijinal olduğunu teyit ettikten sonra Cenevre’deki Christie’s müzayede evine saati satmak için başvurdu. Saatin çalıntı olduğundan habersiz olan eksperler eşyanın orijinal olduğunu teyit etmesini istedikleri Yoko Ono’ya ulaştıklarında olay ortaya çıktı. O zamana kadar Ono saatin çalındığından habersizdi. Bu kez Cenevre’de bir dava daha açıldı.

Koral Karsan Cenevre Mahkemesi kayıtlarına göre saati John Lennon’a ait 86 kişisel eşyayla birlikte 2010 yılında Berlin’de yaşayan Erhan G’ye vermişti. Mahkemeye ifade veren Yoko Ono New York’taki evlerinde saatin çalındığı söz konusu odaya sadece birkaç kişinin erişimi olduğunu, Koral Karsan’ın da odaya erişimi olan üç kişiden biri olduğunu açıkladı. Ono’ya göre kayıp eşyalar muhtemelen Karsan ile birlikte ülkeden çıkarılmıştı. Ancak bu iddialar doğrulanmadı. 

Ağustos 2017’de Yoko Ono eşinin saati için kayıp başvurusunda bulundu. John Lennon’a ait dünyanın en pahalı kayıp saatinin bugün değerinin 40 milyon doları bulduğu söyleniyor.

Cenevre’de açılan dava hala devam ediyor. Cenevre mahkemeleri John Lennon’a ait saatin sahibinin Yoko Ono olduğunu kayıt altına aldı. Ancak İtalyan koleksiyoncu A. saati yasadışı yollardan satın almadığına dair iddiasını sürdürüyor. Koral Karsan ise Facebook profiline göre Muğla’da yaşıyor. 

Bugün 91 yaşına olan ve tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdüren Yoko Ono 2023 yılında Yukarı Batı Yakası’ndaki ünlü Dakota Bulding’deki evinden taşındı. 

Yoko Ono’nun John Lennon’a hediye ettiği saatin arkasında sözlerini birlikte yazdıkları şarkıları “Just like starting over” LOVE YOKO, 9.10.1980 yazıyordu. 

O zaman hep birlikte ikilinin beraber yazdıkları bu şarkıyı dinleyelim. 

Just like starting over !

Meraklısına

The Beatles, Let it Be, Disney Plus 2024. 

The Beatles: Get Back, Disney Plus 2021.

The Beatles, Hunter Davies, Ebury Press.

1964, Eyes of the Storm, Paul McCartney, Penguin Books.

Razi Canikligil, “Bunların Hepsi Oyun Beni Kandıramazlar”,8.Nisan 2007. Hürriyet Gazetesi.

Jay Fielden, In Search of Lost Time, The New Yorker 2024. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.