Seçimde partili olan iktisatçılar bağımsız mahallelerine geri dönüyor

6’lı masa için partili olan ve bir araya gelen iktisatçılar, kendi mahallelerine, yani bağımsız konumlarına geri dönüyorlar. Oluşturulmaya çalışılan ortak çabaya katkı sunmak için girdikleri partilerden teker teker ayrılıyorlar.

15 Ocak 2024

Son olarak Gelecek Partisi’nin ekonomi kurmayları Kerim Rota ve Serkan Özcan partideki görevlerinden istifa ettiklerini açıkladılar.

Aslında bu kopuşun seçimin hemen sonrasında başladığını söyleyebiliriz. Bu isimler aynı zamanda partilerinin ekonomiyle ilgili genel başkan yardımcılığı görevlerini de yürütüyorlardı. Ancak girdikleri partilerin yönetimlerini zor durumda bırakmamak için, uygun zamanı bekleyip ayrıldıklarını ilan ettiler.

Örneğin duayen bankacı Kerim Rota ile bundan iki ay önce konuştuğumuzda ayrılacaklarını ama zamanını beklediklerini söylemişti. Dün Gelecek Partisi Partisi Kurultayı nedeniyle açıklama yapan Serkan Özcan ve Kerim Rota, resmi olarak ayrılıklarını sosyal medyadan duyurdular. Yaklaşık iki ay önce de bankacı Ömer Rıfat Gencal, girdiği Deva Partisi’nden ayrıldığını açıklamıştı.

Serkan Özcan daha önce bürokrasi deneyimi de olan bir iktisatçı. Özcan, genel seçimlere giden süreçte Gelecek Partisi’nin sözcülük görevini de üstlendi. Diğer isimlerden muhafazakâr kimliğiyle biraz ayrışan Özcan, TV’lerin en çok aradığı, ekonominin yanısıra partisinin siyasi görüşlerini de savunan kişilerden biri oldu. Kerim Rota ve Ömer Rıfat Gencal ise Özcan’la kıyaslandığında, aslında Deva ve Gelecek Partilerinin muhafazakâr tavrına uygun olmayan isimlerdi.

Kerim Rota’nın söyledikleri

Kerim Rota çok eski ve saygın bir bankacı. Bankacı ve iktisatçı kimliğinden taviz vermezdi, şimdiki bankacılarda artık göremediğimiz biçimde; mesleğin ve sektörün gerekliliklerini açıkça dile getirmekten kaçınmazdı. Rota’nın bankacı olarak geniş bir medya tanınırlığı yoktu, çünkü gerekli uyarıları kamuoyuna yaptığı açıklamalarla değil, gerekli mercilere dönük yaptığı analizlerle yapardı. Bu nedenle de bankacılığının son yıllarında başına gelmedik kalmadı; çok hak ettiği görevleri, partizan bir iktidar ve bürokrasi nedeniyle kazanamadı. Yazar olarak da, 128 milyar dolarlık rezerv satışını ortaya çıkaran isimlerden biri olmuştu.

Kerim Rota’yı dün yaptığı açıklamadan sonra arayarak, yaklaşık iki ay önce yaptığımız sohbeti hatırlattım. Fiilen ayrıldığını ama partiyi zor durumda bırakmamak için, ayrılık açıklaması için beklediğini söylemişti. Zaten kendisinin kimliği ile Gelecek Partisi’ni bir türlü bir araya getiremediğimi söylediğimde ise “Ahmet Davutoğlu, ülkenin ortak çıkarı için herkesin kendi mahallesini bırakıp bir araya gelip çabaları ortaklaştırma” çağrısı yaptığını, buna uyduğunu hatırlatmıştı. Ardından da seçimler sonucu böyle bir şeyin mümkün olmadığını gördüğü için, “artık herkesin kendi mahallesine dönme zamanının geldiğine inandığını” söylemişti.

Bu sohbeti hatırlattığımda aynı görüşü koruduğunu belirterek 6’lı masa çalışmasının çok öğretici olduğunu, kutuplaşmanın önlenmesi için herkesin birbirini dinleyip ortak noktaları içeren çabanın ortaya konduğunu ama vatandaş oylarıyla böyle bir girişimi benimsemediğinin ortaya çıktığını söyledi.

Bu süreçten ciddi dersler aldığını, kendisine bu sürecin önemli katkılar yaptığını kaydeden Rota, “Keşke olsaydı; kutuplaşma önlense, ülke için herkes bir araya gelebilseydi ama olmadı” dedi. Bu süreçte başka mahallelerden çok iyi ve donanımlı kişiler olduğunu gördüğünü belirten Rota, “bu arada kendi mahallemizin birçok önyargılı bakışını ve hatalarını da görme imkânı buldum” dedi. Bu arada yüzde 48 oyun da önemli bir rakam olduğunu ama bu sistemde 50 artı 1 olmadığı sürece, ortaklaşma çabalarının sonuç vermediğini de söyledi.

6’lı masa tarihe geçti

Muhalefette bulunan 6 partinin bir araya gelerek ortak seçim bildirisi ortaya çıkarması, iddialı bir ekonomik plan ortaya koyması, siyaset ve ekonomi tarihine geçecek ölçüde önemli bir girişimdi. Bağımsız olan, partilere o zamana kadar girmeye yanaşmayan bu tür teknisyenlerin bir araya gelip ortak bir amaca dönük yaptıkları yoğun mesai, saygı duyulacak bir çaba idi. Meşhur tanımlama ile; “ellerini taşın altına koyma” cesareti gösterdiler, artık denemedim demeyecekler.

Şurasını söyleyeyim ki; 6’lı masanın ortaya çıkardığı ekonomik metin olmasaydı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hemen seçimden sonra Mehmet Şimşek’i getirmeye çalışmaz, seçimlerden önce de bunu açıklamak zorunda kalmazdı. Yani 6’lı masanın şimdi uygulanan rasyonel ekonomi politikalarını geçişte çok büyük katkısı oldu. Umarız o ortak metinde yazılanlar da bir gün hayata geçer.

Partilerin ekonomi kurmayları arasında ağırlıklı olarak bürokrasiden gelen teknisyenler var. Hem CHP’de, hem Deva Partisi’nde bu isimler ön planda ve biraz da bu eski ekonomi bürokratlarının katkısıyla, eski DPT’nin planlarını andıran, sistemli metinler ortaya çıktı. Bu toplantılara katılan Kerim Rota, tüm ekonomi kurmaylarının kısa sürede saygısını kazandı; hem yetkinliği, hem kamu çıkarını gözeten mantığı, hem de kişiliği ile büyük bir takdir gördü. Büyük bir özel bankacılık birikimine karşı, hem ekonominin tümünü, hem sosyal adaleti gözetmesi, eski bürokrat olan partilileri de şaşırtan bir yönüydü.

Özet olarak eski ekonomi bürokratlar kendi partilerinde kaldılar. Ancak sonradan, daha çok İstanbul’da Ankara’ya gelip, ortak çabaya katkı yapmak isteyen iktisatçılar kendi mahallelerine artık geri döndüler. Bunun herhalde tek istisnası İyi Parti’ye bu süreçte katılan Prof. Dr. Ümit Özlale oldu. Bahadır Erdem dayanamayıp partisinden ayrıldı ama Özlale bu hayatı sevdi. İyi Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olup, yerel siyasete bile daldı.

Liyakatli iktisatçıların bu deneyimi bir daha yaşanabilecek mi, sanmıyorum.

Ümit Özlale sahaya ısınıyor: Kalkınma Politikaları Başkanlığı’ndan ayrıldıÜmit Özlale sahaya ısınıyor: Kalkınma Politikaları Başkanlığı’ndan ayrıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.