80 yaşında seks, ‘yalan da’ değil!

81 yaşındaki ABD Başkanı Joe Biden mutlu evliliğin sırrının "iyi seks" olduğunu söyleyerek gündeme oturdu. Bu bir seçim stratejisi olabilir. Yine de 80'inden sonra seks hakkındaki gerçeklerle ilgili konuşmak için iyi bir fırsat.

28 Şubat 2024
Joe Biden mutlu bir evlikte "iyi seks"in öneminden bahsederek ileri yaşlarda cinsellik konusunu yeniden gündeme getirdi. Fotoğraf: Shutterstock

ABD Başkanı Joe Biden uzun ve mutlu bir evliliğin sırrının “iyi seks” olduğunu söyleyerek yabancı medyada gündeme oturdu. New York Times’ın Beyaz Saray muhabiri Katie Rogers’ın first lady’leri anlattığı ‘American Woman’ adlı yeni kitapta Biden, Jill Biden ile 47 yıllık evliliklerinde harcadığı “enerjiyle” övünüyor, evlilik tavsiyelerinde bulunuyor.

Aslında bunlar siyasi bir stratejinin parçası desek yanlış olmaz. 81 yaşındaki Biden’ın fiziksel durumu 86 yaşına kadar sürecek ikinci başkanlık dönemi için yeterince güçlü olup olmadığına dair soru işaretleri yaratıyor. Biden cezaevinde ölen Putin muhalifi Aleksey Navalni’nin dul eşi ile geçen perşembe görüştü. Sonrasında gazetecilere yaptığı “Yolanda” ile tanışmanın kendisi için onur olduğunu söyledi. Maalesef dul eşin adı Yolanda değil “Yulia.”

Biden’ın bu ay yaptığı ilk gaf bu değildi. İlk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Macron’dan “Alman Mitterrand” olarak bahsetti (isim ve ülke yanlışlığı). Ardından Angela Merkel’den “Helmut Kohl” olarak bahsetti (sadece adını değil, cinsiyetini de yanlış söylemeyi başardı). Görünüşe göre isimleri karıştıran, boşlukla tokalaşan Başkan’ın seçim kampanyasından sağ salim çıkmasının ve sağlığını ispat etmesinin en iyi yolu “enerjik seks hayatı.” Öyle ya, 81 yaşında aktif bir cinsellik yaşayan bir başkan adayının Amerika’yı yönetmesi konusunda kimsenin itirazı olamaz! Savcının “bunak” dediğini bir tarafa bırakırsak.

Bu durumda ister istemez 80 yaşından sonra seks (bırakın enerjik olmayı), bu mümkün mü sorusu akıllara geliyor. Crystal Hefner’in 2012’de 26 yaşındayken 86 yaşındaki Hugh Hefner’in üçüncü karısı olduğu düşünüldüğünde cevap mümkün gibi gözüküyor:)

Kabul edelim, 75 yaşın üstünde herhangi birinin aktif seks hayatından keyif alabileceği fikri hâlâ alışabildiğimiz bir konu değil. Sarkık vücudunu, hafıza kaybını ve arzu eksikliğini düşündüğümüzde aklımıza bir sürü fıkra geliyor. Hatırlıyorum, bundan 16 yıl önce Türkiye’nin ilk cinsel sağlık uzmanlarından üroloji profesörü Prof. Dr. Halim Hattat (kendisi babam olur) Sabah gazetesine verdiği bir röportajında annemle 45 yıllık evliliğini “50’den sonra seks daha keyifli” diye özetlemişti de, arkadaşlarımızın çook uzun süre “aganigi” esprilerine maruz kalmıştık kardeşimle:)

Aslında sormaya çekindiğimiz soru, kadın ve erkek ileri yaşın getirdiği sağlık problemlerine rağmen gerçekten istek duyabilir ve cinsellik yaşayabilir mi? Tabii ki biraz uzman yardımı ve biraz planlamayla her şey mümkün:) Ancak uzmanlara bakarsak Viagra ile spontane seks genellikle mümkün değil. Hem erkeklerin hem de kadınların yaşlandıkça uyarılması ve orgazm olması daha uzun sürdüğünden, “şipşak” günleriniz geride kalmış olabiliyor. Boşalmak ileri yaşlarda ender görülen bir lüks ve o yaşta bir erkek genç bir adamın dayanıklılık veya esnekliğine sahip değil. Kabul edelim, bütün gece süren seks maratonları olmayabilir, ama sonsuz bir ön sevişme ve inanılmaz hassas bir iletişimle oldukça iyi vakit geçirilebiliyor.

80 yaşında seks olur, ancak gerçekçi olmak ve seksten beklentileri revize etmek önemli. Fotoğraf: Shutterstock

Giderek yaşlanan bir nüfusla, insanların yetmişli ve seksenli yaşlarında seksten keyif aldığı gerçeğiyle artık hepimizin yüzleşmesinin zamanı geldi. Araştırmalara göre 65 ila 80 yaş arasındaki insanların yüzde kırkı cinsel açıdan aktif. Bu yaş aralığındaki insanların neredeyse dörtte üçünün romantik bir partneri var. Partneri olanların yüzde 54’ü cinsel açıdan aktif. Mevcut cinsel yaşamlarından memnun olup olmadıkları sorulduğunda ankete katılanların yüzde 73’ü memnun olduğunu söylüyor.

Tabii işin bir de kadın – erkek boyutu var. Kadınlar sekse erkeklere göre daha az meraklı. Yaşlı erkeklerin yüzde 84’ü seksin romantik ilişkinin önemli bir parçası olduğunu söylerken yaşlı kadınların yalnızca yüzde 69’u bu ifadeye katılıyor. 65 ila 80 yaşlarındaki erkeklerin yarısı sekse çok ilgi duyduğunu söylerken kadınlarda bu oran yalnızca yüzde 12. Ne de olsa sıcak basmaları, gece terlemeleri, fazla kilolar ve en önemlisi dibe vuran hormonlarla yaşanan kurulukla ve isteksizlikle başa çıkmaya çalışırken sekse ilgili duymak zor oluyor. Anlaşılan ne ereksiyon sorunları ne hormonal düşüşler erkeği seksten vazgeçiriyor.

Yaşlı erkek ve kadınlar hâlâ çalışıyor, dünyayı dolaşıyor, maraton koşuyor. Pek çok gencin düşündüğünün aksine yaşlı yetişkinler seks yapıyor, hatta son araştırmalara göre bol miktarda seks yapıyor. Artık olay ne sıklıkta seks yaptığınız ya da pozisyon çeşitliliği ile ilgili olmuyor. Seks varış noktasından ziyade yolculukla ilgili hale geliyor. Cinsel zevke ve iyi iletişime daha fazla odaklandığınızda gençliğinizdeki kadar zevk ve tutkuya sahip oluyorsunuz.

Uzmanlar cinsel olarak aktif kalmanın sağlık açısından birçok faydası olduğunu söylüyor. Seks beyindeki dopamin, endorfin ve oksitosin gibi kimyasalları (nörotransmiterler) aktive ediyor. Kardiyovasküler sağlığın artması, ağrı duyarlılığının azalması, depresyonun azalması ve özgüvenin yükselmesi dahil önemli faydaları var. Cinsel açıdan aktif olan yaşlı yetişkinler cinsel açıdan aktif olmayanlara göre hayattan daha fazla keyif alıyor ve sağlık durumları daha iyi.

İlk sorun belirtisinde havlu atmaya gerek yok. Egzersiz ve iyi beslenme dinç, sağlıklı ve cinselliğe ilgi duyan yaşlı yetişkinlere hem fiziksel, hem de duygusal olarak çok yardımcı olabiliyor.

Demek ki seksin son kullanma tarihi yok. Önemli olan ne sıklıkta seks yaptığınız ya da orgazma ulaşıp ulaşmamanız da değil; sevgilinizle kurduğunuz bağın kalitesi. Evlendikten yıllar sonra hâlâ kimse görmeden birbirinizin poposuna dokunuyorsanız doğru yapıyorsunuz. Anlaşılan Biden isimleri karıştırıyor, ama karısının poposunu tanıma konusunda bir sıkıntısı olmadığı ortada… En azından bilim de öyle diyor, uygulama da! Ama dikkat, sonrasında gözlükleri nereye koydum derdine düşmemek için baştan bildiğiniz bir yere koyun, uyarıyorum 😉

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.