Sevgili İrem, iş arkadaşım omuzlarıma masaj yapıyor, rahatsız oluyorum

Uyumsuz libido ilişkilerde sorunlara yol açar. Bu hafta istekli kız arkadaş sürekli seksten kaçan sevgilisinden, küçük bebeği olan kadın sekse doymayan kocasından şikayetçi. Bir de iş arkadaşının ilgisinden rahatsız olan okur. İrem Hattat cevaplıyor.

4 Mayıs 2024
Ofiste birbirine dokunmanın sınırı nerede başlar? Fotoğraf: Shutterstock

İrem Hanım merhaba,
Ben ve erkek arkadaşım ikimiz de 30 yaşındayız. Anlaşmasına anlaşıyoruz ancak erkek arkadaşım sporu benden daha çok seviyor, seks yapmaktansa futbol izlemeyi tercih ediyor. Ertesi gün işi olsa bile bazen gecenin bir yarısı maç izliyor. Maç bulamazsa Playstation da oyun oynuyor ve genellikle hem yatağa gelmemek hem de benimle vakit geçirmemek için bahaneler üretiyor. Birlikte dışarı çıkmak ya da film izlemek gibi şeyleri de nadiren yapıyoruz. Onunla bu konuda konuşmaya çalışmama rağmen mantıksız ve talepkar olduğumu ve sağlıklı hobileri olduğu için minnettar olmam gerektiğini söylüyor. Kızmakta haksız mıyım?

Değerli Okurum,
Yani yok artık! Sağlıklı bir ilişkide, her iki sevgilinin de kendi hobileri, ilgi alanları olması normal. Ancak seni bu kadar ihmal etmesi bende şüphe uyandırıyor, hele bu yaşta. Dur bakalım 30’unda böyleyse 60’ında nasıl olacak bu adam, dedirtiyor bana. Acaba söyleyemediği bir cinsel problemi mi var veya seninle duygusal olarak fazla yakınlaşmaktan mı korkuyor. Sebep her neyse, “Beni olduğum gibi kabul et” diyerek bir yere varamaz. Eğer vazgeçmeye hazır değilsen, onunla ciddi bir konuşma yap. Sorun neyse beraber çözüm üretmeyi teklif et. Bu arada sen de kendine bir hobi edin ve ayrı bir dünyan olsun. Belki daha geniş bir bakış açısı ile baktığında bu ilişki sana yetersiz gelecek. Bir de sana bir sorum var, yatağa pijamayla mı giriyorsun?

İrem Hanım merhaba,
Benim sorunum iş yerinde ilgisi ile beni rahatsız eden bir iş arkadaşım. Fırsat buldukça omuzlarıma masaj yapıyor, sohbet etmek için tuvaletin önünde bekliyor. İlk başlarda bana çok yardımcı oldu, o sırada kısa bir flört yaşadık. Biraz ilgi göstermiş olabilirim ancak ona karşı hiç cinsel çekim hissedemedim ve hiç devam etmeyi düşünmedim. İş yerinde sürekli yüz yüzeyiz, kırmak da istemiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

Değerli okurum,
Şimdi adamcağıza da ayıp olmuş biraz. Sana yardımı dokunurken yüz verip işin bittiğinde posta koymuşsun gibi. Eğer bu ilişkinin devamı olmayacağını açık bir dille anlatmadıysan onun flört etmeye devam etmesi normal. Bu durumu temiz bir şekilde sonlandırmasın yolu net ve dürüst iletişim. Yok ben yüzleşmem diyorsan o zaman yeni bir erkek arkadaşın olduğunu söyle, mesajı anlayan anlar. Sana da son bir sorum olacak: masajı herkesin içinde mi yapıyor? Klasik İsveç mi Bali de karışık mı:)

Merhaba İrem Hanım,
Benim sorunum, kocam günde bir kaç kez seks istiyor ve evet demem için de baskı yapıyor. Kocam istediğinde seks yapmak ‘zorunda olduğumu’ ya da arzularının yerine getirilmesini ‘beklediğini’ ima eden ifadeler kullanıyor. Tanıştığımızdan beri cinsel dürtüsü hep ölçüsüzdü ama ben eskiden bunun heyecanını severdim. Her zaman spontane ve beklenmedikti; bir dakika önce arabayla giderken, bir dakika sonra bir mola yerinde seks yapardık. Ailemi ziyarete gittiğimizde beni tuvalete kadar takip ederdi. Çok kere işe geç kalmama neden oldu çünkü eğer seks istiyorsa o anda ve orada yapmam gerekiyor. Şu anda on beş aylık olan küçük kızımızı doğurduğumda bu durum çoktan beni bıktırmıştı. Kendimi sık sık bitkin hissediyorum ama o hala ne zaman seks istese yanında olmamı bekliyor ve bebekten daha öncelikli olduğunu düşünüyor. Ne yapmalıyım?

Değerli Okurum,
“Buldun da bunuyor musun, olan var olmayan var” gibi cümleler kurmak istiyorum ama neyse kendime engel olayım. Bir ilişkide libidonun uyumsuz olması zor olabilir ama her şeyden önce seks asla bir zorunluluk gibi hissedilmemelidir. Her ikisi de aşağı yukarı aynı sıklıkta sevişmekten hoşlanan bir çiftin ne sıklıkta seks yapması gerektiğine dair belirlenmiş bir formül yok. Bazı çiftler günde beş kez, bazıları yılda beş kez seks yapar ve ikiniz de aynı fikirde olduğunuz sürece sorun olmaz. Ancak cinsel dürtüler farklı olduğunda sorun ortaya çıkar. Kocanın cinsel dürtüleri yüksek olabilir, hormonları bu şekilde çalışıyordur. Ancak belki de seks onun için her zaman onun yanında olduğuna, sevildiğine ve istendiğine dair sürekli bir güvence hissi sağlıyor olabilir. Sevgini el ele tutuşmak, kucaklaşmak veya düşünceli jestler gibi daha basit yollarla ifade edebileceğini ona öğretmen gerekebilir. Senden cinsel olarak ara sıra gelen bir ‘hayır’ın kişisel bir reddetme olmadığını açıkça belirt. Senin de ihtiyaçların olduğunu ve şu anda bunların dikkate alınmadığını hissettiğini açıkla. Bir bebeğin var ve onun cinsel arzularını eskiden olduğu gibi her an yerine getiremiyorsun. Senin duygularının da onunkiler kadar önemli olduğunu anlaması gerekiyor ve eğer anlamazsa bir uzmandan yardım alabilirsin. Bebeğin sağlıklı bir evde büyüyecekse bunu çözmen gerekiyor. Bu arada, sen boşanma kararı verirsen onun koordinatlarını isteyen olursa ne yapayım? 🙂

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.