İcardi, Mertens, Ziyech. Rica ediyorum, no aganigi maganigi..

Pazar günü kıyamet kopacak. GS'li olarak bende ve çevremde heyecan şimdiden dorukta. Ancak bizim futbolcular kondisyon çalışmalarını eşleri/ sevgilileri ile yatağa taşırlarsa ne olur?

Önemli karşılaşmalar öncesi seksin saldırganlığı azalttığına dair inanç o kadar yaygın ki Muhammed Ali bile önemli bir boks maçından altı hafta öncesinden seksi bırakıyordu.

15 Mayıs 2024
Üç silahşörler; Mertens, İcardi, Ziyech

Futbol maçları, teknik direktörlerin oyuncuların sahadaki performanslarının üzerine oluşturduğu stratejiler üzerine kurulu. Bu stratejiler ideal bir sonuca hazırlanmak için maç öncesini de kapsıyor.

Bazı teknik direktörlerin maç öncesi ortaya koyduğu stratejilerden biri de maç öncesi cinsel aktiviteyi yasaklamak. Örneğin Pep Guardiola’nın, Lionel Messi’nin ertesi gün Barcelona’da maç oynaması durumunda gece yarısından sonra seksi yasakladığı iddia ediliyor. 2014 Dünya Kupasında Rusya, Bosna-Hersek, Şili ve Meksika futbol takımlarında seks yasak iken, Fransa “seks yapabilirsiniz ancak bütün gece olmaz”, Brezilya “seks yapabilirsiniz ancak ‘akrobatik’ seks yapamazsınız”, Kosta Rika “ikinci tura kadar seks yapamazsınız” ve Nijerya “eşlerinizle yatabilir ama kız arkadaşlarınızla yatamazsınız” gibi karışık kurallar koymuş. İlginçtir ki kupa finali sekse izin verilen iki takım olan Almanya ve Arjantin arasında oynandı.

Aslına bakılırsa bu konuda çelişki düşünceler var. Spordan önce seksten uzak durma fikri erkeklerin enerjilerini tüketeceğinden korkan, seksten uzak durmanın ise tam tersi etki yaratıp enerjiyi artıracağını düşünen Antik Yunanlılara kadar uzanıyor. Olimpiyatların çıkış noktası olduğuna göre bir bildikleri vardır demeyin. Hatırlatmak isterim. Soçi 2014 Kış Olimpiyatlarında Olimpiyat Köyü’nde 100 bin prezervatif dağıtılmıştı. Hatta sporcular, en azından kimin müsait olduğuna bakmak için flört uygulaması Tinder’ı kullanmıştı.

Bilim insanlarının bazıları önemli karşılaşmalar öncesi seksin rahatlamanıza ve cinsel, zihinsel ve fiziksel olarak tatmin olmanıza yardımcı olacağını söylüyor. Yani seks önemli bir maç öncesinde sporcunun kaygı düzeyinin azalmasına katkıda bulunuyor. Bazı ünlü futbolcular da seksin aslında sahadaki performanslarını artırdığını savunuyor. Bunlar arasında iki Brezilyalı efsane olan Ronaldo, Ronaldinho ve George Best de yer alıyor; hepsi karşılaşma öncesi seksin daha iyi oynayabilmelerini sağladığını söylüyor. Hatta efsane Pele bile maç öncesinde eşiyle cinsel ilişkiye asla ara vermediğini itiraf etmişti.

Bunlara bakılırsa seksin rahatlamaya yardımcı olduğu doğrulanmış bir gerçek. Sonuçta seks yalnızca 20 ila 30 kalori yakıyor; bu da iki kat merdiven çıkmaya eşdeğer. Bir profesyonel futbolcunun sıradan antrenman günü ile karşılaştırılamaz bile. Bu kalorileri bir çikolata yiyerek veya bir kutu soda içerek geri kazanabilirsiniz. Üstelik araştırmalara göre üç ay boyunca seks yapılmadığında testosteron önemli ölçüde düşüyor. Demek ki seks bırakın enerjiyi düşürmesini, aslında vücuda testosteron salarak performansı artırabiliyor.

Futbol ve seks konusundaki olumsuz düşünceler genellikle oyuncularının dayanıklılık seviyeleri konusundaki endişelerden kaynaklanıyor. Özellikle cinsel aktiviteye eşlik eden alkol veya sigara tüketimi ya da uyku eksikliği sporcunun performansını etkileyebiliyor. Bir de Allah muhafaza gece biraz fazla yoğun geçiyorsa ufak tefek seks kazaları yaşanabiliyor. Neyse ki futboldan önce seksin enerji seviyelerini etkileyebileceği fikrinin arkasında çok az ikna edici bilimsel kanıt var.

Araştırmalar, yarışmadan önceki gece seks yapmanın güç veya dayanıklılık üzerinde hiçbir etkisi olmadığını gösteriyor. Cevabı belirlemeye çalışan değişik klinik çalışmalar olmasına rağmen, sonuçlar şu ya da bu yönde güçlü bir işaret vermiyor. 2019 yılında Cinsel Tıp Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma, “seksin atletik performans üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı” sonucuna vardı. 2022’de yapılan daha yeni bir araştırmaya dayalı çalışma da dahil olmak üzere diğer çalışmalar da aynı sonuçları üretti.

Galiba önemli olan futbolcuların önemli karşılaşmalardan önce daha önce denemedikleri ve etkilerini bilmedikleri aktivitelere kalkışmamaları. Yani bu pazar GS takımından ricam, daha önce antrenman veya başka maçlardan önce seksi denemedilerse aman hiç kalkışmasınlar. FB takımı istediğini yapabilir, ben karışmam.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.