İsmet Berkan’la uzlaşmaz çelişkimiz

Araştırmacı mizah yazarınız Serdar Turgut bu sefer de İsmet Berkan'ın ne kadar ciddi bir insan olduğunu anlatmaya başlamış, onun gözüne girmeye çalışmış.

8 Ağustos 2023
Bir tarafı hidrojen, diğer tarafı helyumdan oluşan Janus. Fotoğraf: Caltech

Hayattaki en tutarlı prensibi laubali olmak ve bunun düzeyini sürekli arttırmak olan benim gibi bir insanın ciddiyet illetinden arada bir kurtulabilse de genelde  onun vahşi pençelerine düşmüş bir insan olan ismet Berkan’ın kurduğu ve yönettiği bir medyada çalışırken üstüme vazife olmayan hiç bir şeye karışmamam gerektiğini bilsem de bazen bugün olduğu gibi kendimi tutamadığım zamanlar da oluyor.

***

bardağı son taşırtan ve beni isyana iten ise  ‘İki yüzlü yıldız’ ile ilgili bir haberdi.

siteye girecek her haberi o seçiyor da, bu yıldızla ilgili haberi özellikle istediğine ve hem orijinal haberi hem de sitemiz için uyarlanan biçimini okurken orgazmlık hazlar aldığına da adım gibi eminim. 

***

şimdi bir risk alacağım ve yazımın bu bölümünün sadece 2 kişi tarafından, bir ismet tarafından ve bir ihtimal de cumhuriyet gazetesinden Orhan Bursalı tarafından okunacağını bilsem de bu iki yüzlü yıldız meselesini ne olduğunu tekrardan aktaracağım ki  İsmet’in boş zamanlarında nelerle uğraştığını merak edenler, ilerde yazının bu bölümüne bakıp onun hakkındaki acı gerçekleri anlasınlar.

***

Bu gökyüzü cismine Janus adı verilmiş. Bu aslında çok yaratıcı bir isim değil. Cisme görüntüsünün bu haliyle Joker veya Fantoma gibi adlar takılsaydı işte o zaman bu yaratıcı olabilirdi. bu arada Janus İsmetin ezbere bildiği gibi bir yüzü sağa, bir yüzü de sola bakan iki yüzlü Roma tanrısıdır. Bu nedenle cisme bir isim arayanların bunu bulmak için fazla zorlanmadıkları da açık ortada.

***

Janus’la tanışın dedirtmiş ismet haberi sundururken. Size yemin ediyorum bu ismet benim gibi olanları yani bununla tanışsak ne olur tanışmasak ne olur diyecek insanları hiç düşünmüyor.Gerçi ben zaten hiç kimseyle tanışmak istemediğim gibi Janus da tabii ki umurumda değil ama hayatta tanışmak iseyecekleri çok daha farklı hedefleri olup da bunlar arasında Janus’un hiç olmayacağı insanlar da var.

***

Kendiliğinden iki yüz geliştiren bir yıldız keşfedildiğini söyleyen gökbilimciler bu yeni cismin tuhaf günümü karşısında adeta şaşkınlığa uğramışlar. Janus un bir yanı helyumdan bir yanı da hidrojenden oluşuyormuş. Bu tamam da gökbilimcilerin neden sadece ‘adeta’ şaşırmış oluklarını, adeta durumuna düşmeden  niye direkt net biçimde çok şaşırmadıklarını anlayamadım. Bu gizemin açıklaması çoşkulu eğlenme saatleri geçirmek için Nature veya benzeri dergiler okumayı seçen İsmet Berkan’da mutlaka vardır ama bunu bir de anlatmaya kalkışır diye korktuğumdan bunu ona sormayacağım tabii ki.

***

Ve gelelim İsmet’in haberle ilgili olarak altın vuruşunu yaptığı bölüme. Bunca bilgi yetmemiş gibi  janus’un üstüne üstlük bilimsel adı ZTFJ203349.8+322901.1 diye de verilmiş haberde. bu rakamlar verilmemiş  olsaydı hatırım kalırdı doğrusu. Mutlaka ismet bu addaki her rakamı tek tek kontrol etmiştir aman bir yanlışlık olmasın diye.

***

Tuhaf sorunlara tuhaf çözümler getirebilen Ertuğrul Özkök’e İsmet ile aramdaki uzlaşmaz çelişkiyi nasıl aşarım ve benim laubali ahlaksız yazılarımı da okumasını nasıl sağlarım diye sordum.

o da yazılarımın başlıklarını değiştirmemi önerdi.

***

Eğer bundan böyle yazılarıma ‘Matematikte penis boyları paradigması ve algoritması’ ve ‘Penis kuantumu ve penis dokusunun nötron yapısındaki evrim’  veya ‘IPO 5 astreoidinde penis tozu buluntuları’ gibi başlıklar attığımda belki o zaman yazılarımın İsmet nezdinde biraz başarılı olmaları ihtimalinin doğabileceğini söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.