Müge Anlı’nın hiper gerçekliği

Araştırmacı mizah yazarınız Serdar Turgut'un kafası, Müge Anlı'nın boşanmaması ve Rahmi Beyin ölmemesi laflarından karışmış. Nasıl karışmasın?

5 Temmuz 2023

Absürdü sunmak açısından gerçi Türkiye çok verimli ama itiraf etmeliyim ki ben de saçmayı özellikle arayan gözle okuduğumdan pek yazacak konu bulmakta zorlandığım söylenemez.

Müge Anlı hakkında yapılan bir haber de memleketteki bu bol absürt malzemenin örneklerinden sadece bir tanesiydi bence.

Şimdi siz ‘Müge Anlı’dan flaş boşanma kararı’ başlıklı bir haber görseniz aklınıza mantıken ilk gelen ‘galiba Müge hanım boşanıyor’ olur değil mi.

***

Ama hayır burası absürtün cumhuriyeti olduğundan mantıklı diye aklınıza gelen her şeyi baştan bir kenara koyacaksınız.

Bu ortamda hala daha rasyonel kalabilenleriniz belki inanmayacak ama ilgili haber ‘flaş boşanma kararı’ demesine ve yazının altı yüzlerce ve hatta binlerce bu olacağı ima edilen boşanma hakkında yazılan okur yorumlarıyla dolu olmasına rağmen bu haber aslında Müge hanımefendinin boşanmayacağı hakkında olan bir haber.

***

haberde Müge Anlı’nın şöyle dediği aktarılmış:

‘Şimdi tatile giriyoruz diye Rahmi beye boşuna öldü diye yazmayın. Benim için de boşandı diye yazmayın.’

iki negatiften oluşan bu denilenden açıkça görülüyor ki, her ne kadar ben kim oluğunu tanımasam da ne Rahmi bey ölmüş ne de Müge hanım  boşanıyor.

***

işte bunun için türkiye bana bazen absürt cumhuriyeti gibi geliyor. çünkü gerçekte olmayanlar hakkında yine gerçeği olmayan söylemler olabiliyor burada.

Müge hanım hakındaki bu haberi okurken aklıma Baudrillard’ın  Simulacrum ve hiper-gerçeklik kavramları geldi.

Simulacrum gerçekte orijinali var olmayan, ortada hiç olmayan bir şeyin kopyası. ama bu orijinali olmayan kopya kendisine özgü bir gerçeklik yaratabiliyor. Baudrillard sahtelerle dolu olan bu gerçekliğe hiper-gerçeklik adını veriyor.

***

Müge hanımın yaşadığı da aynen böyle. Boşandı söylentisi  kadını bir simulacrum’a dönüştürmüş durumda ve bu söylentinin  aslı olmasa, gerçek de olmasa kendi başına bir gerçeklik oluşturup hiper-gerçekliğe dönüşmüş ve herkesin fikir yürüttüğü ve yorum yaptığı bir konuşma konusu haline gelmiş.

***

Baudrillard hakkında yazdığım bu kısa fikirler bile beni sanki CHP’nin geleceği hakkında düşünmüşüm gibi yordu. CHP’nin geleceği de aslında bir Simulacra olduğundan insan daha fazla yorulabiliyor. 

Böyle şeyleri bir daha yapmamaya dikkat edeceğime emin olabilirsiniz.

Ben bunun yerine nedense öldüğü ısrarla iddia edildiği söylenen Rahmi beyin kim olduğunu merak ettim ve bunu kısaca araştırdım.

***

Rahmi beyin adı boşanma ile ilgili bir söylem içinde geçtiğinden ben ilk okuduğumda onun Müge Anlı’nın eşi olduğunu sandım.

Ama sona öğrendim ki Anlı’ın boşandığı söylenen eşini adı Rahmi değil Şinasi. ikisi de gerçekte olmayan konuların kahramanları olan bu iki kişiden olan Rahmi bey Müge hanımın programının sevilen yorumcularındanmış.

adamcağız bir kaç programda görülmediğinden sosyal medyada  hemen hakkında acaba öldü mü tartışmaları  yaşanmış. Ne yani asında ebediyete kadar yaşayacağını tahmin ettiğimiz Ertuğrul Özkök de pazartesi günleri yazmıyor diye onun da sadece  tek bir güne bakıp öldüğünü mü söyleyeceğiz şimdi yani.

***

Herkesin gönlü rahat olsun. Rahmi bey ölmemiş Şinasi bey de mutlu evinde, memleketteki absürt tiyatro  da sürüyor.En azından bu yazı biterken durum böyleydi.  Yani anlayacağınız müesses nizam sağlam ve yerinde.  

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.