Dilan Polat’ın Emniyet’teki iki günü: Altı saatlik çapraz sorguda sık sık ağladı

Görgüsüzlük, lüks, şöhret, güzellik merkezleri, milyon dolarlar... Ortalıkta dolaşan dedikodular, toplumun tepkisi, şaibe derken MASAK'ın radarına giren şirketler... Sonra bir gece baskını, gözaltı ve adliye koridorları.

4 Kasım 2023

Zarfların içinde ne vardı?

Operasyona, 31 Ekim Salı, saat 17.00’de karar verildi. Gece 01.00’de, 130 polis şubeye çağırıldı. Dört gruba ayrıldılar. Ekip amirlerine sarı zarflar dağıtıldı. “Gece 03.00’de açacaksınız” denildi. Talimatla açılan bu zarfların içinde gözaltı listesi, adresler ve savcılık kararı” vardı. Çiftin, Çekmeköy’deki 4 katlı lüks villasına 1 Kasım Çarşamba, saat 03.30 sularında 30 polis girdi. Çocuklar anne-babalarını kelepçeli görmesinler diye ayrı bir odaya alındı. Kadın polis, Dilan Polat’a “Çocuklarınızla vedalaşın, bir süre göremeyebilirsiniz” dedi. Baskın sırasında Dilan Polat’ın villasının camından atlamak istediği doğrulanmadı.

Nöbetçi memur kameradan izledi

Çift, sabah 06.00 sularında Vatan Emniyet’in B Blok, eksi birinci katındaki nezarethaneye ayrı ayrı konuldu. Nöbetçi bir memur, gözaltındaki kişileri kendilerine zarar vermemesi için kameradan sürekli izledi. Görüntüde şunlar vardı: Engin Polat babası ve kardeşiyle konuşuyor, Dilan Polat ise sürekli ağlıyordu. Çift birbirini sadece sağlık kontrolüne gidip gelirken görebiliyor.

Operasyonu o telefon öne çekti

Aslında operasyon daha sonra yapılacaktı. Polisler, iki ayrı nedenle tarihi öne çekti. İlki teknik takipte olan Dilan Polat’ın geçen salı bir yakınıyla yaptığı şu telefon görüşmesiydi: “Dayanacak gücüm kalmadı. Daha fazla böyle yaşamak istemiyorum.” Diğeri ise operasyondan birkaç saat önce Instagram’da oğluna veda etmesiydi. Polisler Dilan Polat’ın kaçabileceği şüphesiyle harekete geçti.

200 milyonluk lüks araçlara ne olacak?

Çifte ait 25 otomobile el konuldu. Çekmeköy’deki evlerinden 5 lüks araç, Ataşehir’deki iş yerlerinden 9 araç, çekicilerle Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Polise ait çekicilerin plakasının DP olması dikkat çekti. Çifte ait, değeri 200 milyon TL olan lüks otomobillerin plakası da DP ve EDP. Emniyetin otoparkında sergilenen araçlar, zarar görmesinler diye sonra Yediemin otoparkına götürüldü. Araçlar dava mahkumiyetle sonuçlanacak olursa ihaleyle satılacak.

Çapraz sorguda neler oluyor?

Gözaltındaki kişi sayısı şimdilik 24. Dokuz kişi aranıyor. Bazılarının yurtdışında, Dubai’de olduğu iddiası var. Polislerin çapraz sorgular sırasında önemle üzerinde durduğu konulardan birkaçı şöyle: ‘Paranın kaynağı, bu sistemin arkasındaki kişiler, çifte nasıl ulaştıkları, naylon faturalar, şirketler arası milyonluk şaibeli işlemler.’ Bu arada Dilan Polat’ın kardeşi Can Doğu ifadesi sırasında sık sık “Ara vermek istiyorum” dedi. Engin Polat’ın adına dört şirket açtığı 76 yaşındaki anneannesi ise sağlık sorunları nedeniyle serbest bırakıldı.

Bacak bacak üstüne uyarısı

Basına yansıyan ilk görüntülerde ailenin, polislerle aralarında geçen bir görüntüsü sosyal medyaya damga vurdu. Bacak bacak üstüne atan Engin Polat ve baldızı Sıla “İndirin bacaklarınızı, artık karşınızda devlet var” diye uyarıldı. Çay yerine Türk kahvesi isteyen Dilan Polat’a da “Burası kafe değil” cevabı verildi.

Gözaltı istekleri

Dilan Polat “Sinir hastasıyım, antidepresan lazım” dedi. Gözaltı kremi ve vitamin de istedi. Ablası Sıla ise lupus hastası olduğunu söyleyip ambulans talep etti. e-Nabız’ları kontrol edildi. Zorunlu ilaçlar temin edildi. Ambulans, krem, vitamin istekleri geri çevrildi. Bu arada aralıklarla sağlık kontrolünden geçiriliyorlar.

Yemek yemeyi reddetti

Gözaltı öncesi lüks sofralarını, uçaktaki mönülerini paylaşan Dilan Polat emniyetteki yemekleri reddediyor. Kardeşi Sıla sadece tost yiyor. Engin Polat ise kendisine verilen yiyeceklere “Hayır” demiyor. Arada sigaraya çıkarılıyorlar. Dilan Polat sık sık avluya çıkıp yürümek istiyor, buna bazen izin veriliyor.

O tweetleri kim atıyor?

Peki gözaltındaki çiftin sosyal medya hesaplarından nasıl oluyor da paylaşım yapılıyor? Engin Polat gazeteci Murat Ağırel, Dilan Polat ise kendisini eleştirenlere, avukat Feyza Altun’a, durumlarını konu eden ‘Aile’ dizisi ekibine verdi veriştirdi. Ama tweet’leri kendileri yazmıyor. Hesap başkaları tarafından yönetiliyor. Hesabı kullananlar için siber suçlar ve savcılık harekete geçti.

Gizli tanık bilmecesi

İsmail Saymaz “Dilan-Engin Polat soruşturmasında bir gizli tanık var” deyince yer yerinden oynadı! “Kim bu gizli tanık” sorusu için sosyal medyada 10’a yakın tahmin yapıldı. Ve ünlü fenomen çiftlerin sayfalarının altına şöyle yorumlar yağdı: “Bekleyin sıra size geliyor” Bazı fenomenler bu yorumları anında siliyor. Ya da engeli basıyorlar. Bu arada 10 fenomen MASAK incelemesine takıldı. Dilan Polat’ın kelepçeli görüntüsüyle dalga geçen fenomen Banu Parlak ise kooperatif dolandırıcılığı yaptığı iddiasıyla havalimanında göz altına alınıp serbest bırakıldı.

Zayıf halkadan yukarı doğru

Peki Dilan-Engin Polat’ın sorgusu neden en sona bırakıldı? Polisler, sistemi çözmek için çapraz sorguya en alttaki kişileri dinleyerek başlıyor. Buna ‘en zayıf halkadan yukarı doğru çıkmak’ deniliyor. Topladıkları bilgileri de Dilan-Engin Polat’a yöneltiyorlar.

Ve ihbarlar başladı

2021’den bu yana art arda güzellik merkezleri kurup krem işlerine giren, bir anda milyoner olan, like almak uğruna çırpınan, birbirleriyle görgüsüzlük dalında yarışan ‘bazı’ fenomenlerin şimdi ortak bir uğraşı daha var: Birbirlerini ihbar etmek…

Polisin led ekrandaki o mesajı ne anlam taşıyor: Bir story de bizden gelsin

Dilan-Engin Polat dosyasını başından bu yana takip eden, Youtube programlarında dikkat çeken ayrıntıları yakalayan gazeteci Emrullah Erdinç’den çarpıcı bilgiler…

Gazeteci Emrullah Erdinç

Dilan-Engin Polat’ın sorgusu tamamlandı mı?

Evet, 6 saatlik sorgu bitti. Eksi birinci kattaki nezarethaneden özel bir asansörle dördüncü kattaki sorgu odasına alındılar. Ayrı ayrı sorgulandılar. Odada 4 kişilerdi. Rutin soruları soran polis memuru, çelişkileri yakalayıp sıkıştıran amir, avukat ve şüpheli. Çapraz sorguda Dilan Polat’a 26, Engin Polat’a 40 sayfa soru yöneltildi.

Çapraz sorgu ne demek?

Toplanan ifadeler doğrultusunda bir polis rutin soruları sorarken, amiri açık yakaladığı ya da yalan olduğunu düşündüğü noktada devreye giriyor. Şüphelinin direndiği noktada önüne belge sunuyor. Derken sorgu süreci sağlı-sollu hızlanıyor. Şüpheli yorulduğunda sorguya ara veriliyor. Her şey kayıt altında.

Neden 24 saatte bir sağlık kontrolünden geçiyorlar?

Bu rutin bir uygulama. Emniyet, gözaltındaki şüpheliye kötü muamele yapılmadığını kanıtlamak için 24 saatte bir sağlık raporu alır. Metal yerine plastik kelepçe kullanılmasının nedeni ise; şüphelinin sonraki bir zamanda ‘Bana zarar verdiler, bileğim yaralandı’ dememesi için.

Polis baskın görüntülerini sokaktan izlenebilen ekranlara yansıtıyor

Vatan Emniyet Müdürlüğü binasındaki LED ekranda baskın anının görüntüleri izletildi. Bu yeni bir uygulama mı?

LED ekran uzun zamandır var. Bugüne kadar kamu hizmeti türünde videolar yayınlanırdı. Polat’ların baskın görüntüsü bu anlamda bir ilk. Polis, Instagram’da başlayan bu hikaye için şu mesajı verdi: “Bir story de bizden gelsin”. LED ekranın önündeki otoparkta gösterilen lüks araçlara gelince. Bunu, mahkeme sonucu çıkan karar belirler. Suçlu bulunurlarsa, otomobiller açık artırmayla satılır.

Engin Polat paraların asıl sahibini ele verecek mi?Engin Polat paraların asıl sahibini ele verecek mi?

Operasyon Dilan Polat'ın şubelerine de uzandıOperasyon Dilan Polat’ın şubelerine de uzandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.