Sinemada çığlık çığlığa

Dört filmlik haftanın üç filminde çığlık duyuyoruz. 'Vincent Ölmeli'de sıradan insan saldırı altında, 'Omen: İlk Kehanet'te çığlıktan bol ne var. 'Bodrum Seferi'ndeyse bir Drakula çığlık sebebi.

12 Nisan 2024

AV SEZONU AÇILDI!

VINCENT ÖLMELİ /  Vincent Must Die

Sıradan insan olmak da artık kolay değil. Bu saldırıya uğrama nedeni bile olabilir. Vincet sıradan bir insan. Hatta belirgin bir özelliği bile yok. Ama ansızın baldırıya uğramaya başlıyor. Tanıdık tanımadık insanlar onu öldürmeye çalışıyor. Bu kadar saldırı karşısında tabii ki hayatı altüst oluyor.

Stephan Castang’in yönettiği film geçen yıl Cannes Film Festivali’nde gösterilip beğeni alan yapımlardan. Bizde de Filmekimi’nde gösterilmişti. Bu haftanın öne çıkan yapımlarından. George Romero, Luis Buñuel ve John Carpenter sinemasının mirasını harmanlayan film psikolojik ve toplumsal şiddeti ironisi yapıyor. Bunu yaparken de birçok janrı kullanıyor.


HİKAYEYİ BAŞA SARALIM, ‘KEHANET’İN ÖNCESİNE GİDELİM

OMEN: İLK KEHANET / The First Omen

1976 yapımı Richard Donner’ın yönettiği ‘The Omen’ filmini, bizde ‘Kehanet’ diye oynamıştı, kaç kişi hatırlıyor bilemiyorum. Şöyle bir hikayesi vardı. Robert Thorn, karısı doğumda çocuğunu kaybedince, hemen yeni doğan bir bebek bulup ölen bebeğin yerine koymuştu. Damien adlı bu bebek dört beş yaşlarına gelince tuhaflıkla kendini göstermeye başlamıştı. Anlaşıldı ki aslında bu bebek şeytanın oğluymuş.

Kült mertebesine ulaşan filmin daha sonra devamı geldi. Arkasha Stevenson’ın yönettiği Bill Nighy, Ralph Ineson, Charles Dance’ın rol aldığı filmse hikayenin en başına uzanıyor ve bu bebeğin öyküsüne odaklanıyor.


RÜYALARDA BULUŞURUZ

BODRUM SEFERİ

Haftanın tek yerli filmi bir komedi. Recep Akdağ’ın yönettiği, Sarp Bozkurt, Asuman Dabak, Sedef Şahin, Tarık Papuççuoğlu’nun rol aldığı filmde saf bir gencin Bodrum macerası anlatılıyor. Gencimiz Sefer. Sadece askerlik sırasında köyünden dışarı çıkmış. Lakin rüyalarında sürekli Bodrum’u görüyor. Sonra gördüğü yerin Bodrum olduğunu öğrenince yolunu bu güzide tatil ilçesine düşürüyor. Ama Sefer köy çocuğu Bodrum’da var olması zor. Böylece başlıyor macera.


AH O GEMİDE BEN DE OLSAYDIM!

NUH’UN GEMİSİ / Noah’s Ark

Haftanın tek animasyonu. Sérgio Machado, René Veilleux’in yönettiği film bilinen Nuh’un Gemisi efsanesini farklı bir şekilde anlatıyor. Farkı da şu, gemide hayvanlar arasında hır gür çıkmasını engellemek için bir müzik yarışması düzenleniyor. Farklı türler de müzikal yeteneklerini konuşturuyor.

Hayvanlar alemine hoş geldiniz!Hayvanlar alemine hoş geldiniz!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.