Hayvanlar alemine hoş geldiniz!

Godzilla, Kong, panda, maymun adam derken sekiz filmlik vizyon haftası seyirciyi hayvanlar aleminin içine sokuyor denilebilir. Ama Aziz Nesin uyarlaması 'Mucize Aynalar' insani bir macera koyuyor önümüze...

5 Nisan 2024

CANAVARLAR DÜNYASINDA İKİLİ MASA

GODZILLA VE KONG: YENİ İMPARATORLUK / Godzilla x Kong: The New Empire

King Kong ve Godzilla sinemanın iki devasa yıkıcıları… King Kong 1933’te, Godzilla da 1955’te beyazperdede karşımıza çıktı. Ayrı ayrı macera yaşadılar. Zaten evrenleri de hikayeleri de temsilleri ayrıydı. Ama bu iki canavarı 2021’de aynı maceranın içinde buluşturdu sinemacılar. Godzilla karşısında çaresiz kalan insanlık Kong’u karşısına çıkararak kurtulmaya çalışmıştı. Tüm dünyada 470 milyon dolarlık bir gişe hasılatı bu buluşmanın devamının geleceğinin habercisiydi. Üç yıl sonra işte ikinci buluşma gerçekleşti.

Adam Wingard’ın yönettiği Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Dan Stevens’ın rol aldığı filmde Godzillamız Kolezyum’u mesken tutmuş. İçinde uyuyor ama bir şey onu rahatsız ediyor. Uyanıyor ve önüne gelen şehri yakıp yıkıyor. Üstelik her uyanışında güçleniyor. Kong ise kendi dünyasında ama o dünyada bir başka devasa maymun daha var. Onun da gücünü kullandığı kendi Godzillası var ve işte onunla her şeyi yakıp yıkmak istiyor. İnsancık ise bir önceki macerada karşı karşıya getirdiği iki canavara bir nevi ittifak kurdurup bu işten sıyrılmayı planlıyor.

Klişelerle dolu ama bir film var karşımızda ama film kendini o kadar ciddiye almıyor ki izleyip geçiyorsunuz. Lakin bu kadar yıkım medeniyet istismarına da girmiyor değil…


EJDERHA SAVAŞÇI PO’NUN DÜŞMANLARI BİTMEZ!

KUNG FU PANDA 4 

Huzur Vadisi’nde huzurlu günler çok sürmez! Üç filmlik maceranın sonunda Ejderha Savaşçı Po nihayet Huzur Vadisi’nin ruhani lideri olacaktır. Ama bu o kadar da kolay olmaz. Çünkü Po’nun bünyesi ruhani lider olmaya uygun değildir.

Öte yandan yeni bir tehlike belirir: Bukalemun. Savaşçıların güçlerini ele geçiren Bukalemun’un hedefi Po’nun asasıdır. Po da yardım almaya karar verir kurnaz, kıvrak zekâlı hırsız Zhen’den yardım ister ve macera başlar. Mike Mitchell, Stephanie Stine’nin yönettiği film bayram haftasının keyifli seçeneklerinden biri.


KİMSE ANNE SEVGİSİYLE SINANMAZ!

MAYMUN ADAM / Monkey Man

Kim derdi ki ‘Slumdog Millionaire’in Cemal’i büyüyecek ve yönetmen olup sağlam bir film çekecek diye. Ama öyle oldu Dev Patel ilk kez kamera arkasına geçtiği ‘Maymun Adam’da annesinin intikamını almak için koca bir sistemi karşısına alıyor.

‘Zengiler bizi insan olarak görmezler. Onlar için biz birer hayvanız.” Filmin kilit cümlelerinden biri bu. Kid çocukken, güç ittifakıyla yolsuzluk yapmak için her türlü zorbalığı yapanlar annesini öldürüyor. O da gücü ve cesareti temsil eden Hanuman’a sığınıyor. Para karşılığı maymun maskesi ile dövüşeye başlar. Sonra da yolsuzluk çetesinden intikam almaya koyulur.

Adaletin olmadığı yerde kişisel adalet sağlamak meşrudurun ötesinde ben çetenin tekerine çomak sokarım filmi ‘Maymun Adam’. Haftanın da en iyisi kaçırmayın derim.


AYNA AYNA SÖYLE BANA

MUCİZELER AYNASI

‘Gelibolu’, ‘Devrim Arabaları’, ‘Senin Hikayen’, ‘Labirent’, ‘Kaybedenler Kulübü’yle tanıdığımız yönetmen Tolga Örnek en son 2016’da ‘Sen Benim Her Şeyimsin’i çekmişti. Aradan sekiz yıl geçti şimdi bir Aziz Nesin uyarlaması ile karşımızda.

Aslında altı Aziz Nesin öyküsü üzerinden senaryoyu yazmış Örnek. Bilim insanı Şahap Cenabettin’in icat ettiği, bakanın hayallerini gösterdiği mucize aynaların öyküsünü anlatıyor. Şahap Cenabettin’i Cengiz Bozkurt’un canlandırdığı filmde Boran Kuzum, Şebnem Bozoklu gibi oyuncular da rol alıyor.

‘Gol Kralı’, ‘Zübük’, ‘Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’dan sonra bu sinemamızdaki dördüncü Aziz Nesin uyarlaması. Anlattığı hikayeler sinemaya çok uygun olmasına rağmen bu kadar az eserinin uyarlamasının yapılması kime yazmalı bilemiyorum ama hayvanların sinemada cirit attığı bir haftanın en insani filmlerinden biri karşımızda.


YİNE HEP YEK GELDİ

HEP YEK AŞİRET

‘Hep Yek’in macerası 2016’da Gökhan Yıkılkan ile Ulaş Torun ikilisiyle başladı. Sekiz yılda altı film çekildi. Ama son dönem maceralarında Gökhan Yıkılkan yerine Önder Açıkbaş var karşımızda. Seri iki kafadar Altan ve Gürkan’ın kendilerini tuhaf durumlar içinde bulma ve bu durumlardan kurtulmak istedikçe daha da batmaları üzerine kurulu.

‘Hep Yek Aşiret’, bir önceki filmin devamı aslında. İki kafadar Yasemin’i kaçırmışlar ama kaçırdıkları kız bir mafya patronunu kızı çıkmıştı. Bu maceradaysa Yasemin’i, Hakkari’deki aşiretin elinden kurtarmaya çalışıyorlar. Efendim fragmanı bırakıyorum. Fragman filmin kalibresini anlatıyor aslına.


AHMET KAYA DİYE DİYE

İKİ GÖZÜM AHMET – SÜRGÜN

Bu filmle ilgili kafam karışık. İşin içinden de çıkamadım. Gani Rüzgar Şavata, Hüsnü Hakan Gürtop’un yönettiği ‘İki Gözüm Ahmet’ 2020’de vizyona girmişti. Kaya’nın ailesinin itirazlarına rağmen. Pek rağbet görmedi film. 63 bin kişi izledi. Sonra aynı yönetmenler ve oyuncu kadrosuyla ikincisi çekildi. Yapımcı Eşref Bukan ikinci filmin fragmanını görünce mahkemeye başvurdu ilk filmle ilgili hak ihlali yapılıyor diye. Geçen aylarda yine bir Ahmet Kaya filmi vizyona girmişti. O film de çok beğenilmedi. Fragmanı bırakıyorum. Karar sizin.


BAYRAM CİNLERİ

KÜFFAR

Bayram haftasının yerli korku gerilim filmi… Mesut Erbaş, Hakan Yusufoğulları’nın yönettiği filmde Nur Çiçek Özenir, Burak Küçük, Sema Sevinç rol alıyor. Konu tanıdık bir cin kafilesiyle mücadele eden ailenin hikayesini izliyoruz. Bayram haftasında cin filmi mi olur? Oluyormuş işte!


SİBERAY’IN SİNEMA MACERASI

EKİP SİBERAY: GÜNEŞ FIRTINASI

TRT Çocuk’un çizgi dizilerinden olan ‘Ekip: Siberay’ın ilk sinema macerası… Dünyayı vuran güneş fırtınasıyla birlikte tüm dünyada internet kesilir. Bu durumdan faydalanan bir bilgisayar korsanı birçok uygulamaya ve çevrimiçi oyunlara zarar verir. Ekip Siberay bu sorunla ilgilenmek için toplanan dört kişilik bir ekibe katılır. Kendini farklı alanlarda geliştiren çocuklar internet gelmeden kötü amaçlı bilgisayar korsanını bulmak ve zarar gören platformları onarmak için özel bir sunucu kullanarak Siber Dünya’ya geçer. Macera başlar.

Eski dostlar hoş geldiniz, buyurun perde sizin!Eski dostlar hoş geldiniz, buyurun perde sizin!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.