Yunanistan’da ‘Olağanüstü hal’ ve bazı kapıda vize veren adalarda sıkıyönetim ilan edildi

12 Haziran 2024

NİS (Yunan Ulusal İstihbarat Servisi) Türkiye’de yaklaşan bayram tatilinde özellikle Bodrum, Çeşme  gibi tatil yörelerine gelecek kalabalık talihsiz kitlenin bu yörelerdeki restoranların pahalı, buna rağmen sunulan yemeklerin kalitesiz olması nedeniyle makul fiyata kaliteli yemek bulma şansının sadece Yunanistan’da olduğu düşüncesiyle özellikle kapıda vize uygulaması yapan adalara yapacağı büyük akına Yunanistan’ın hazır olmasını istedi ve gereken tedbirler alınmazsa Türkler ülkelerine döndükten sonra hızlı ve aşırı tüketim nedeniyle Yunanistan çapında büyük kıtlık yaşanması tehlikesine karşı uyarı yaptı.

***

iyi haber alan kaynaklara göre istihbarat servisinin bu raporundan sonra harekete geçen Yunan hükümeti özellikle 14-24 haziran tarihleri arasında bunu ülkelerinde yapabilmesi artık imkansız olan Türklerin makul fiyata kaliteli yemek yiyebilmek için gelecekleri adalarda yapacakları tüketimle ulusal besin stokunun riske girmemesi için o tarihler arasında olağanüstü hal ilan etme kararı aldığı ve bu karar doğrultusunda gerekirse polis gücü kullanarak Türklerin fazla porsiyon taleplerinin ve gecede bir defadan fazla yemeğe çıkmalarının önleneceği belirtildi.

***

Yunan hükümeti polisiye tedbirler yanında sivil topluma yönelik de bir dizi program devreye soktu. hükümet ülkede var olan restoran şeflerinin sayısının yetersiz kalmasının önüne geçmek için  herhangi bir meze veya deniz ürünü hazırlama becerisi olan her vatansever Yunan ev kadınını askere alır gibi devlet hizmetine alacağı, onların pişireceği yemeği merkezi planlama aracılığıyla özellikle adalardaki lokantalara askerlerle dağıtmaya hazırlandığı da söyleniyor. 

***

aynı denize, aynı güneşe aynı havaya sahip olduğu halde kendi deniz ürünleri stokunu neredeyse tüketmek aşamasında olan Türkiye’nin şanssız vatandaşlarının özellikle deniz ürünlerine hasretinin ve talebinin büyük olacağını tahmin eden Yunan hükümeti deniz kuvvetlerine ek görev emri çıkardı ve işi gücü bırakıp balıkçılara destek olmak için balık avına çıkmalarını emretti. Deniz kuvvetleri komutanı askerin işinin bu olamayacağını, hatta maçoluk krizine girerek deniz kuvvetlerine balık tutturmanın onu eşcinsel yapmakla eşdeğer olduğunu söyleyerek istifa etmeye çalıştığı, ama sonra yanına gelen hayli karanlık görünümlü iki adam ona bunun ulusal çıkar gereği olduğunu anlatıp görevi reddetmenin vatana ihanet sayılacağını açıklayınca görevde kaldığı, hatta kendisinin de olta edindiği söyleniyor.

***

bu arada ortaya çıkan bir gizli belge Yunan istihbarat servisinin uzunca süredir sürdürdüğü gizli bir operasyonda Türk gibi görünen Türk gibi Türkçe konuşan ama aslında Yunan olan ajanlarını illegal kod adlarla başta Gaziantep, Adana olmak üzere bazı şehirlere yerleştirdiğini ve bunların lokantalarda işe girerek özellikle lahmacun yapmayı öğrendiğini ortaya çıkardı. bu ajanların 14 haziran tarihinden önce adalara dönüp gelecek Türk turistlere Bodrum’da tanesi bin liradan satılan lahmacunu ortalama elli liradan satacakları söylendi. Lahmacun operasyonu hakkındaki bu notundan sonra istihbarat servisinin bu operasyonun bir de riski olduğunu, fiyat farkını gözen bazı Türklerin ülkelerine geri dönmeyerek iltica talep edebileceklerini açıkça vurguladığı görüldü.

***

Türklerin yol açacağı olası bir yiyecek krizine karşı Yunan otoritelerinin bir ara Avrupa’dan da yardım istemeyi de düşündüğü, ama yardım çağrısına Fransa’nın değil daha çok Almanya’nın cevap vermesi ihtimali göz önüne alınarak yemek kalitesini düşürme riski göze alınamadığından bundan son anda vazgeçildiği de biliniyor.  

***

istihbarat raporunda gözden kaçırılmaması gereken başka ilginç bir dipnot da var. notu kaleme alan görevli ‘Allah onların boyunu devirsin, gözleri bi türlü doyamadı’ diye nitelendirilen bir grup türkün yatlarıyla sahildeki lokantalara gelip ıstakoz yemeyi sürdüreceğini belirterek ‘bunlar umutsuz vaka, artık yapılabilecek herhangi bir şey artık bulunmamaktadır’ dendiğini de aktardı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.