Yayın ekranı… Euro 2024 elemelerinde Fransa ve Hollanda sahne alıyor
Hiç tanımadığın bir ülkeye gitmek 12 yıl orada çalışmak, 36 yaşında genel müdür olmak yaşanan onlarca başarı ve başarısızlık hikâyesi. Bugün olsa yine yaparım.
Bundan yaklaşık 3 hafta önce, her ayın son cuma günü dünyada belirlenen bir konu için 1 saatlik konuşma yapmanız istenen CrativeMornings İstanbul’un Ekim ayı konusu olan Endurance-Dayanıklılık konuşmasını yapmak için davet edildim. CreativeMornings, 2008 yılından beri dünyanın farklı yerlerindeki 68’den fazla ülkede 235 şehirde yaratıcı insanlar için düzenlenen ve kâr amacı gütmeyen bir konuşma serisi. CreativeMornings İstanbul 2015’ten beri düzenleniyor. Buluşma noktası ve yeni evi Galata’daki Postane. Benden öncede onlarca konuşmacı o ay için belirlenen konu hakkında konuşmuşlar.
Dün telefonda kızımla konuşurken konuyu ona açtım ve fikrini sordum. Bana verdiği cevap; sen hep başarı hikayelerini anlatıyorsun, hiç direncinin kırıldığı olmadı mı? Nasıl düştün ve ayağa kalktın, onları anlat oldu. Üstelik örneklerle fikrini destekledi.
Bunun üzerine dayanıklılık konusunu anlatmak için 10 kelime ve 10 hikaye seçtim. 11 yaşımdan bugüne beni getiren başlıkları iniş çıkış hikayeleri ile birleştirerek, konuşmalarımda çok anlatmadığım, cv’lerimde yazmadığım ama beni daha güçlü hale getirdiğini dişündüğüm kırılma anlarımı düşündüm.
Sunuşun başlığına,’10 Kelime İnişlerim-çıkışlarım’ adını koydum ve mini hikayemi tasarladım. O kadar hoşuma gitti ki artık yeni biyografim bu olacak. Çok sevdiğim genç bir tasarımcı arkadaşa kelimelerimi yolladım ve çizimlerle her kelimeyi çizmesini istedim. Akşam ben yattıktan sonra bitirip yollamış. Sabah açtığımda her sayfada bir kelime ve bir küçük çizim görünce çok mutlu oldum. Sizle de paylaşmak isterim;
-Sabır
Aslında beni bilen bilir, sabırsızlık konusunda dünyada ilk 10’a girerim. Ama konu öğrenme olunca sabrımı zorluyorum. Bir de çocuklar ve yaşlılara karşı çok daha sabırlıyım. Burada anlattığım hikaye ve hep dediğim gibi bana üniversite hayatından ve işletme derslerinden daha faydalı olduğuna inandığım Kapalıçarşı’daki çıraklık yıllarım. Düşününce 11 yıl her yaz ve 3 ay boyunca, sabah 7 akşam 7 haftanın 6 günü toptancıların yanında çıraklık yapmak en büyük eğitimlerinden biri oldu. Hiç tanımadığım bir ortamda çocuk yaşımda çıraklık yapmak başlarda zorlayıcı olmasına rağmen, üniversiteyi bitirene kadar devam ettim. Üniversitede dersten çıkıp işe koşarak, sipariş almak, paket yapmak, hatta paketleri Anadolu’nun değişik şehirlerine yollamak için kargolamak kolay işler değildi. Düştüğüm ve vazgeçmeye yaklaştığım günler çok olmuştur. Ama üniversiteyi bitirip, işe girene kadar 11 yıl devam ettim. O sabrı göstemeseydim, iş hayatında zor öğrenilen gerçek ticareti ve farklı kültürlerle iş yapma yetkinliğimi geliştiremezdim. Bendeki dayanıklılığı en çok artıran şeylerden biri sabır ve hep aynı şeyleri tekrarlıyor olmak oldu.
-Direnç
Yeni işlerin, yeni ülkelerin ve kültürlerin kısacası yeni deneyimlerin, düşünme şeklimde ve aksiyonlarımda yarattığı direnç. Kolay pes etmeme, acele etmeme, iyi dinleme ve gözlemleme hep direncimi artıran faktörler oldu. İki üç yılda bir değişen farklı kültür ve anlayıştan olan Türk, Kosta Rika’lı, İrlanda’lı, Güney Afrika’lı üstlerimin iş yapış biçimlerine ve yönetim anlayışlarına direnç göstererek bizim iş yapış biçimimizi göstererek ve sabırla anlatarak direnç gösterebildim. Düştüğüm ve vazgeçmeye yaklaştığım zamanları da hatırlıyorum. Farklı fikirlere karşı önyargısız ve sakin kalarak, daha iyi anlayarak sonra da bildiğimi okuyarak cevap vermek bana hep iyi gelmiştir. Efes Pilsen spor kulübünün ismi yasaklanınca uçağa atlayıp Ankara’ya gitmek, uçakta takımın yeni logosunu elle çizerek Anadolu Efes olarak değiştirmek vazgeçmeme hikâyelerimden sadece biri.
-Dayanıklılık
Dayanıklılık eşittir süreklilik. Her zaman ilk adım, ilk yazı, yeni işin, yeni pozisyonun, yeni ülkenin ilk günleri çok zordu. Olmayada devam ediyor. Bildiğim şey yola çıkınca ve yoldan çıkınca kimsenin beni durduramayacağını bilmek. Dayanmak, kulak tıkamak, görmezden gelmek. Güvendiğin ve ne yapmak istediğini bilen insanlardan oluşan bir koruma ve güç çemberi oluşturmak. Etrafına, fikirlerine ve işlerine baraj kurmak. Taraftar ve destekçi yaratmak. Hiç tanımadığın bir ülkeye gitmek 12 yıl orada çalışmak, 36 yaşında genel müdür olmak yaşanan onlarca başarı ve başarısızlık hikayesi. Bugün olsa yine yaparım.
-Cesaret
Delilik olarak da kodlayabiliriz. Fark yaratmanın, öne çıkmanın, takip edilmenin en önemli faktörü. Korkularım, vazgeçişlerim, başarısızlıklarım elbette oldu. Ama cesaretim azalmadı. Rusya’ya gittiğim ilk yıllarda havaalanı dönüşünde yolda gördüğüm binanın ne olduğunu sorup, Futbol Federasyonu olduğunu duyunca önünde arabayı durdurup, yetkililerle konuşup Milli Futbol takımının ana sponsorluğunu imzaladığım günü hatırladım. Yeni ürün kararları, yeni marka ve fabrika kararlarında en önde durmak sanırım 30’lu yaşlarda daha kolaydı.
-Denge
En çok önem verdiğim konu. Beni tanıyanlar bilir, günde 3 kişi ile buluşmazsam, haftada bir sinema, konser, tiyatroya gitmezsem, yeni insanlarla tanışmazsam rahat uyuyamam. İşsiz bir hayatı düşünemiyorum ama onu dengeleyecek ve beni mutlu edecek konu ve aktivitelere en az iş kadar zaman ayırmam bir o kadar önemli. Antika pazarlarını gezmek, sinema festivali dönemi günde 2-3 filme gitmek, ailemle müzeler gezmek, uzun yürüyüşler yapmak, gençlerle tanışmak ve uzun sohbetler yapmak işimi daha büyük bir heyecan ve farklı bakış açıları katarak geliştirmek, hem dengemi hem hayatın getirdiği zorluklara karşı direncimi arttırıyor, her gün beni yeniden ayağa kaldırıyor.
-Risk Alma
Su, ekmek kadar doğal geliyor bana. Sevdiğin, güvendiğin ve sana güvenen insanlarla, inandığın ve bildiğin konularda yola çıkmak ve ilerlemek en doğrusu. Risk almadan ve girişmeden nasıl dirençli olunduğunu anlamıyorum. Yorulduğum, bunu başkası yapar dediğim veya vazgeçtiğim işler bana iyi gelmedi. Biz yaparız diye giriştiğimiz işler başarısız olsa da bir sonrakinde bizi diri ve canlı tuttu. Basket takımının başarı hikayesini başlatan ve tüm takımı sıfırdan yaratırken aldığımız kararlar gibi.
-Dayanışma
Dayanışma ve akıl birliği yapmadığımız işlerin neredeyse tamamı çöktü. Tüketiciyi dinlemeden yönetici olarak aldığımız kararlar, ortak iş yaptığımız paydaşlarımızı düşünmeden alınan kararlar kimseye yaramadı. Cömertçe ve birlikte hareket ettiğimiz işlerde ise iyi sonuçlar aldık. Ortak amaçlar için, emek harcadığımız her iş parladı. Sadece iş olarak değil, hem bireysel hem topluluklar olarak güç birliği yaptığımız işler akışı değiştirebiliyor. Köy Okulları Değişim Ağı’nda hem çalışanlar, hem gönüllüler hem de köy öğretmenleri ve ailelerin dayanışmayla yapılan işlerin güzel sonuçlar verdiğini görmek umudumu artıyor.
-Devam
Geçen sene başında ne yapacağımı çok da düşünmeden işten ayrılıp, düştüğüm bir dönem yaşadım. Tanıdığım az tanıdığım insanlardan yardım isteyip Genwise’la yeni bir yola çıktım. Yoldan çıktım da denebilir. Devam etmek için dirençli olmak ve devamlılık göstermek yolun yarısı demek.
-İlham
Tıkandığınızda, sıkıştığınızda ve düştüğünüzde size ilham verecek insanlar olsun etrafınızda. İş hayatında daha az ihtiyaç olabiliyor ama kendi işinizde kurduğunuzda daha önemli. İlk defa ve yalnız çıktığınız yolculuklarda kimlerden ilham aldığınız resmi değiştiriyor. Hem bana hem de ilgilenen insanlara ilham olması için zor işlere girişen ve yeni yollara düşen insanlarla Rahat Battı podcasti yapmaya karar verdik. Yaptığım en zor işlerden biri oldu. Ama o insanları dinlemek ve yaptıklarını deneyim olarak yaymaya çalışmak ilham ve umuda çok ihtiyacımız olan bu günlerde fayda yarattı diye düşünüyorum.
-Zafer ve kutlama
Kendimizi güçsüz ve zayif görmeden her küçük başarıda bile mutlu olma, paylaşma ve kutlama bizi daha dirençli yapacaktır. Daha çok başaramadıklarımızı düşünür, iyi yaptığımız işler olağanmış gibi anlatırız. Ama küçük başarıları kutlamayı öğrendiğimizde , o küçük başarılar büyük zaferlerin habercisi olacak.
Yeni işler, yeni hayaller için direnmeye devam.
Düşersem elinizi uzatırsınız.
23 Aralık 2024 - Bir adım önden ve arkana bakmadan yürü
19 Aralık 2024 - Başla-ma-mak için ne çok sebebimiz var?
16 Aralık 2024 - Böyle geleceksen bana gelme 2025!
Tuğrul Ağırbaş Kimdir?
30 yılı aşkın süre ile Türkiye, Rusya ve CIS ülkelerinde FMCG alanında değişik görevler alan Tuğrul Ağırbaş, son 20 yıldır Efes’in global marka olma, satınalma ve birleşme projeleri ve yeni pazarlara giriş işlerini yürüten ekipte, büyüme odaklı projelere liderlik yapmıştır.
Pertevniyal Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Tuğrul Ağırbaş öğrenim hayatı boyunca Kapalıçarşı’da değişik alanlarda çalışarak, ticareti ve tüketici davranışlarını öğrenme şansına sahip oldu.
İş hayatına 1990 yılına Anadolu Efes’te Pazarlama uzmanı olarak başlayan Ağırbaş, sırasıyla Proje Geliştirme, Satış ve Pazarlama’da görev aldıktan sonra, son olarak da değişik ülkelerde 16 yıl boyunca Genel Müdürlük görevlerini sürdürdü.
Anadolu Efes’in Rusya operayonunu 10 yıl boyunca yönetti ve dünyanın en büyük bira pazarlarından biri olan Rusya’da satınalma ve birleşmelerle firma pazar payını ikinciliğe taşıyan ekibe liderlik yaptı. Türkiye,Rusya ve çalıştığı diğer ülkelerde büyüme odağıyla çok sayıda yeniliği ve markayı tüketicisiyle buluşturdu.
Efes Türkiye Genel Müdürlük görevini yürüttüğü dönemde ise, marka ve kurumun topluma katkısını büyütme amaçlı, pazarı büyütmeye yönelik, bira kültürü oluşturma ve inovasyon, kültür, sanat, turizm ve spor alanında çok sayıda projeye öncülük etmiş ve tüm paydaşlara katkı sağlayan stratejileri hayata geçirmiştir.
İnovasyon ve yeni ürünlerin hem hızını artırma hem de etkisini büyütme amaçlı, inovasyon ve kurum içi girişimcilik çalışmalarını yapılandırarak ve ekosistemdeki çok sayıda girişimle işbirliği kurarak, Efes’in Start-Up dostu şirket olması yönünde çalışmalara öncülük etmiştir.
Halen çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışı şirket ve girişimlere danışmanlık ve üst düzey yöneticilere koçluk yaparak sürdürmekte olan Ağırbaş, Türkiye’de kurumsal şirketlerin, girişimci kurumlara dönüşmesi vizyonu ile 2018’de kurulan ‘ Girişimci Kurumlar Platformu’nun danışma kurulu üyesi ve başkanıdır.
2022 sonunda, ortağı Zeynep Kurmuş ile birlikte, 40+ yaş ve kurumsal deneyimi olanlar için, birikmiş deneyim ve tecrübelerin yeni işlere ve girişimlere dönüşmesini sağlayan, üretim ve paketleme kampı Genwise girişimini hayata geçirmiştir.
Köylerde, çocuktan başlayarak tüm topluma yayılacak yenilikçi bir eğitim anlayışını hayata geçirmek için 2016’da kurulan Köy Okulları Değişim Ağı- KODA’nın yönetim kurulunda görev almaktadır.