İrlanda’dan İsrail’e tavır: Ellerini sıkmadılar

İrlanda Kadın Basketbol Takımı, maçın seremonisinde rakibi İsrail'i protesto etti. İrlandalılar seremonide saha dışıhda bekledi, İsrailli oyuncularla el sıkışmadı.

Spor 9 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İrlandalı oyuncular seromonide saha yerine kenarda durdular.

İrlanda Kadın Basketbol Takımı’nın 2025 Avrupa Şampiyonası (EuroBasket 2025) elemelerinde İsrail ile oynadığı maç protestoya sahne oldu. Gazze’de devam eden savaş nedeniyle Riga’ya taşınan maç öncesi İsrail Kadın Basketbol Takımı’nın oyuncu Dor Saar’ın 7 Şubat’ta yaptığı açıklamada İrlanda takımının Yahudi karşıtı olduğunu söyledi.

İrlanda Basketbol Federasyonu, bu sözlere yaptığı açıklama ile yanıt verdi. Fedarasyon, Dor Saar’ın sözlerini ‘kışkırtıcı ve tamamen yanlış’ bulduğunu duyurdu. Ülkede maçın boykot edilmesi için büyük bir kampanya başladı.

İsrailli Jehezkel ortada kaldı... Antalyaspor'un çıkmazıİsrailli Jehezkel ortada kaldı… Antalyaspor’un çıkmazı

İrlanda Basketbol Yönetim Kurulu Başkanı John Feehan, İsrail ile oynamaları gereken karşılaşmayı boykot etmeleri halinde ağır para cezaları ve turnuvadan ihraç edilmeyle karşı karşıya kalabileceklerini söyledi. Fedarasyondan yapılan açıklamadaysa Riga’daki maça çıkılmaması halinde FIBA ​​Avrupa tarafından 80 bin euro’ya kadar para cezası uygulanabileceği belirtilerek şöyle denildi: “Bu yılın sonlarında rövanş maçını oynamamamız halinde 100 bin euro’ya kadar ek para cezası da uygulanabilecek. İrlanda da FIBA ​​Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası elemelerinden çıkarılacak ve aynı zamanda FIBA Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası 2027 elemelerinde mücadele etmesi de yasaklanacak, bu da büyük kadın takımımız için uluslararası düzeyde müsabakalardan 5 yıl süreyle etkin bir şekilde men cezasıyla sonuçlanacak.”

Yaşananlardan sonra İrlandalı oyuncular, Letonya’nın başkenti Riga’da oynanan karşılaşma öncesindeki seremonide saha içinde hazır bekleyen İsrailli basketbolcuların aksine kenarda milli marşlarını okudu. Oyuncular ayrıca geleneksel maç öncesi seremoni kurallarına uymayarak İsrailli oyuncularla el sıkışmadı. Karşılaşmaysa İsrail’in 87-57 üstünlüğüyle bitti.

Kobe Bryant ölümsüzleşti! Sağ yumruk havadaKobe Bryant ölümsüzleşti! Sağ yumruk havada

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.