TRT için alternatif ‘meme’ açıklaması

Takım kazandı, kadın zıpladı, memesi açıldı. Pespaye şakalar, taciz, küfür derken TRT bir açıklama yaptı. Ne dedi, oysa ne diyebilirdi?

4 Haziran 2024

Bir kadın ülkesinin milli takımı galip geldi diye coşmuş zıplamış, o sırada memeleri görünmüş. Kameralar da çekmiş, yayınlanmış. Olan biten bu. Lakin küçük çaplı bir kıyamet koptu.

Sosyal medyada kadına hesabını kapattıracak kadar ağır taciz, koca koca adamların hiç meme görmemiş gibi yaptığı ergen şakalar, küfür kıyamet… Burada pespayeliği yeniden üretmemek için kadının adını anmıyorum, fotoğrafını kullanmıyorum.  Aynı sebeple şiddete varan tepkilerden de bahsetmiyorum.

Bu ucuz tartışmada kadını savunmak bile abes geldi. Kulaklarımı tıkamayı, eve gelince de bir güzel yıkamayı tercih ettim.

Ama yapılacak daha iyi bir şey varmış, onu da Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı şiddet türlerini azaltma amacıyla çalışan sosyal sorumluluk platformu ‘Kız Başına’ yapmış.

Ona gelmeden önce işin başka bir tarafı daha var. Görüntüler AKP iktidarında muhafazakar bir yayın çizgisi izleyen TRT’de yayımlandı. Kanalla görüntüler arasında hakikaten gen uyuşmazlığı var. Ve bakın TRT nasıl bir açıklama yaptı:

“Kamuoyunun Bilgisine

Dün gece, A Milli Kadın Voleybol Takımımızın FIVB Milletler Ligi’ndeki 8. maçında ev sahibi ABD ile oynadığı karşılaşmanın canlı yayında ekranlara istenmeyen bir görüntü gelmiştir.

Bu rahatsız edici durum, farklı mecralarda ve yanlış bir algı eşliğinde Kurumumuz ile ilişkilendirilmiştir.

Kamuoyunun bilmesini isteriz ki, maçın çekimini ve rejisini ev sahibi ABD’li yayın kuruluşu gerçekleştirmiştir. TRT spor ve maçı yayınlayan tüm yayın mecraları ABD’li yayın kuruluşunun anlık ilettiği görüntüleri müdahale imkanı olmaksızın ekrana yansıtmıştır. Dolayısıyla yayın politikamıza tamamıyla ters olan bu görüntü, ABD yayın kuruluşu kaynaklıdır ve bu durumdan duyulan rahatsızlık da karşı tarafa iletilmiştir.”

TRT, Türkiye’nin kamu yayıncısı sıfatı ve sorumluluğuyla bundan sonra da Türk sporunun güçlü bir destekçisi olmaya devam edecektir.

Bu vesileyle Filenin Sultanları’na, 11-16 Haziran tarihlerinde Hong Kong’da oynayacağı ve TRT ekranlarında canlı yayınlanacak Tayland, Dominik Cumhuriyeti, Çin ve Brezilya karşılaşmalarında üstün başarılar diliyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyururuz.”

TRT’nin açıklaması

‘Kız Başına’nın toplumsal cinsiyet eşitliği refleksi işte tam bu noktada devreye girdi ve TRT için alternatif bir açıklama metni yazdı.

“Kamuoyunun Bilgisine

Dün gece A Milli Kadın Voleybol Takımımızın ABD karşılaşması esnasında görüntüsü ekrana gelen bir destekçimiz hakkında yapılan nefret ve taciz içerikli yorumları kınıyor, destekçimizin maruz bırakıldığı durum için özür diliyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyururuz.

TRT’ye alternatif bir açıklama önerisi

İlki olan, ikincisi bizim çoktan unuttuğumuz “olması gereken”. İlki yayın politikasına aykırı “ters görüntü”nün müsebbibi olmadığı konusunda kamuoyunu bilgilendiriyor, ikincisi bu yayın yüzünden taciz edilen kadından özür diliyor. İlkinin memeden ödü kopuyor, ikincisi kendinden emin, neyin daha tehlikeli olduğunu görüyor.

Aktivizm benim kumaşımda yok ama davalarından vazgeçmeyerek bize evrensel değerleri ve doğruları hatırlatan aktivistlere her zamankinden daha çok şükreder oldum.

Olması gereken olsaydı ve TRT ikinci açıklamayı yapsaydı “İyi sallandık” şakasına ben de gülerdim. Ama olması gereken olana kadar gülmeyeceğim. Gülersem de içimden gülerim.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.