Çinli emlak kralı, ABD’de 1 milyar dolarlık dolandırıcılığa karıştı

Çin hükümetine muhalifliği ve ABD'deki Muhafazakar Parti'ye yakınlığıyla bilinen Çinli milyarder Guo Wengui, ABD'deki yatırımcıları 1 milyar dolar dolandırma suçlamasıyla karşı karşıya.

Dünya 17 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Çinli emlak kralı Guo Wengui, ABD'deki Muhafazakar Parti'ye yakınlığıyla tanınıyordu. Fotoğraf: Twitter

Çinli milyarder Guo Wengui’nin internetteki binlerce takipçisinden elde ettiği yüz milyonlarca doları zimmetine geçirdiği belirtiliyor. İddiaya göre Guo’ya ait medya şirketi GTV Media Group, G|CLUBS olarak bilinen üyelere özel bir kulüp ve Himalaya Coin adlı bir kripto para birimi de dahil olmak üzere bir dizi girişimi destekleyen yatırımcıların paraları; New Jersey’de 50 bin metrekarelik bir mülke, 37 milyon dolarlık bir yata ve 3.5 milyon dolarlık bir Ferrari’ye gitti.

Guo’nun paraları cebe indirdiği yetmezmiş gibi bir de yasadışı faaliyetlerini gizlemek ve dolandırıcılığa devam etmek için yüz milyonlarca çalıntı fonu akladığı iddia ediliyor. Bu bağlamda Guo ve iş ortağı Kin Ming Je hakkında, aralarında telefon ve menkul kıymet dolandırıcılığı ile kara para aklamanın da bulunduğu 11 suçlamadan gözaltı kararı çıktı. Guo New York’ta gözaltına alınsa da iş ortağı Je firari durumda. Mahkeme suçlamaların doğruluğuna hükmederse ikilinin en az 20 yıl içeride yatması gerekecek.

Dolandırıcılığın dostu, yolsuzluğun düşmanı

Shandong doğumlu bir emlak kralı olan Guo, Çin Toplum Partisi’ne (ÇKP) yönelik sert eleştirilerde bulunuyordu. Çin yönetiminin üst kademelerindeki yolsuzluğu ifşa ettiği için ÇKP tarafından zulme uğradığını iddia eden Guo, 2017 yılında ABD’den sığınma talep etmişti. Aralarında Trump’ın eski danışmanı Steve Bannon’ın da bulunduğu birtakım muhafazakar parti üyeleriyle de yakın ilişkileri vardı. 2020 yılında Steve Bannon da dolandırıcılıktan gözaltına alındığı sırada Guo’nun New York açıklarındaki yatındaydı. Bu yılın sonlarına doğru mahkemeye çıkması beklenen Bannon, dolandırıcılık iddialarını reddediyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.