Dörtlü zirve ertelendi

Rusya'nın başkenti Moskova'da 15-16 Mart tarihleri arasında yapılması beklenen dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki dörtlü zirve ertelendi.

Dünya 17 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Türkiye, Suriye, İran ve Rusya dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleşecek dörtlü zirve ileri bir tarihe ertelendi.

Türkiye, Suriye, İran ve Rusya dışişleri bakan yardımcıları, 15-16 Mart tarihlerinde Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelerek Türkiye ve Suriye’nin kopuk ilişkisini masaya yatıracaktı. Ancak İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, görüşmenin ileri bir tarihe ertelendiğini bildirdi. Zirvenin ne zaman yapılacağı bilinmezken, ertelenme sebebi de “teknik sorunlar” gibi yoruma açık bir şekilde açıklandı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, zirve öncesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ziyaret etmesinin zirvenin ertelenmesine yol açtığı iddia ediliyor. Esad dün yaptığı bir açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ancak Suriye’nin kuzeyindeki Türk askerlerinin tamamen geri çekilmesi durumunda görüşeceği şartını yineledi. Rus ajansı Novosti’ye verdiği röportajda Esad, “Suriye’deki savaşın nihai bir sonuca ulaşmasını sağlamayacaksa böyle bir görüşmenin ne anlamı var, neden düzenleniyor?” diye sordu.

2011’de Suriye’de patlak veren iç savaşın ardından Erdoğan, 11 yıl boyunca Esad karşıtı politika izlese de son aylarda Suriye lideri ile görüşebileceği sinyalleri verdi. En son geçtiğimiz aylarda iki ülkenin savunma bakanları ile MİT başkanları Rusya’da bir araya geldi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.