Devlet nihayet hesapladı: Kahramanmaraş merkezli depremler milli gelirin yüzde 10’unu silecek

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda depremin 2 trilyon liralık zarara neden olduğu hesaplandı.

Ekonomi 18 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
TOPSHOT - A Turkish soldier walks among destroyed buildings in Hatay, on February 12, 2023, after a 7.8-magnitude earthquake struck the country's south-east. - The death toll from a massive earthquake that hit Turkey and Syria climbed to more than 20,000 on February 9, 2023, as hopes faded of finding survivors stuck under rubble in freezing weather. (Photo by Yasin AKGUL / AFP)

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ekonomiye ve hazineye verdiği zarara dair Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından rapor hazırlandı. Rapora göre, 11 kenti etkileyen depremin ekonomiye zararı yaklaşık 2 trilyon TL (yaklaşık 105 milyar dolar). Bu rakam, iktisatçı Mahfi Eğilmez’in de bloğunda dile getirdiği gibi bu yıl için 942 milyar dolar (yaklaşık 22 trilyon lira) olarak öngörülen gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yaklaşık yüzde 10’una denk geliyor.

6 Şubat’ta yaşanan depremlerin 1999’daki Marmara Depremi’nin etkileriyle de kıyaslandığı raporda, son depremlerin hem maddi olarak hem de can kaybı açısından altı kat daha fazla zarar verdiği belirtildi. 

Zararın, 2023 yılı milli gelir beklentisinin yaklaşık yüzde 9’una denk geldiği vurgulanan raporda, “Afetin büyüklüğü, verilerin toplanmasını güçleştirmişse de titiz bir çalışmayla bina, konut, işyeri, fabrika, makine ve teçhizat bilgileri tam sayım niteliğine yaklaşmıştır. Sahadan gelen güncel verilere göre, toplamda 1,6 trilyon TL maddi hasar tespit edilmiştir” denildi. Deprem bölgesi için yapılan destek, enkaz kaldırma, sigorta ve gelir kaybı ödemelerine de değinilen raporda, milli gelir azalması nedeniyle toplamda 351,4 milyar TL’lik bir kayıp oluştuğu belirtildi. 

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), depremlerin yarattığı ekonomik hasarı 84,1 milyar dolar olarak hesaplarken, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan rapora göre depremlerin verdiği ekonomik kayıp 5 yılda 147 milyar dolara ulaşacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.