Müze deposunda paha biçilemeyen tablo bulundu

Sanat dünyası yine depoda unutulmaya yüz tutmuş tarihe öneme sahip bir tablonun bulunması hikâyesiyle karşı karşıya.

Kültür Sanat 18 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sömürge döneminin önemli ressamı Juarez'in tablosu müze deposunda bulundu.

İngiltere’deki Leicester Museum and Art Gallery’nin deposu meğer uzun süredir tarihi öneme sahip bir tabloya ev sahipliği yapıyormuş. Sanat eksperi Ilona Katzew’in incelediği depodaki tablo, çok büyük ihtimalle 18. yüzyılın önemli ressamlarından Juan Rodriguez Juarez’e ait. Depoda ortaya çıkarılan tablonun sömürge döneminin önemli ressamına ait olduğunu ve bu konuda çok az şüphesi bulunduğunu ifade eden Katzew, tabloyu benzersiz olarak nitelendirdi.

Sömürge döneminin önemli ressamı

1700’lü yıllarda önemli sanatçılar çıkarmış bir aileye mensup olan Juarez, atalarının izinden giderek ressam olmayı seçmiş bir isim. İspanya’nın Latin Amerika’daki sömürge topraklarında dünyaya gelen Juarerz, tablolarında da bu toprakların insanlarını resmetmeyi seçti. Irksal ayrımı eserlerinde sık sık konu edinen Juarez’in depoda bulunan bu eseri ise diğerlerinden epey farklı. Zira özellikle 17. ve 18. yüzyılda bölgede bulunan pek çok ressamın eserleri Avrupalı ve yerliler arasındaki ırksal farklılıkları işlerken tahmin edileceği üzere bölgenin kadim topluluklarını hor görüyordu. Pek çok yönüyle Juarez de aslında bunlardan biri sayılabilecek bir konuda.

Tablonun ortaya çıkarılmasını olağanüstü bir iş olarak yorumlayan Katzew, tablonun daha bireyselleşmiş figürleri yansıttığı kanısında. Müze deposunda bulunan tabloya dair akla ilk gelen sorulardan biri de eserin değeri.

Sergilenmeye hazırlanıyor

İspanyol ressam Juarez’in tablosu üzerindeki çalışmalar devam ederken eserin değeri de merak konusu. Uzmanlar şimdilik bu konuda bir açıklama yapmazken Leicester Kent Konseyi tarafından restorasyon kararı verilen eserin kısa süre içerisinde keşfedildiği müzede sergileneceği açıklandı.

Konu hakkında bir açıklamada bulunan Leicester Belediyesi Kültür İşleri Sorumlusu Piara Singh, eserin ortaya çıkarılmış olmasından ötürü çok mutlu oldukları belirtti. Singh eserin tarihi yolculuğunun dikkat çekici olduğunu vurguladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.